torsdag 30 april 2009

Litterära samtal med Elin och Siska 10

Klasskildringsvecka på Högsbo bibliotek och veckans litterära samtal handlar såklart om klass.

Elin bokpratar om sina favorit bland klasskildringar, Svinalängorna av Susanna Alakoski


Siska berättar om en ungdomsfavorit, den sensuella Trälarna av Sven Wernström.

De som undrar vem den där "the man" som hon tjatar om är kan kolla här

onsdag 29 april 2009

5 otroligt intellektuella frågor, idag om klass med Susanna Alakoski & America Vera-Zavala

Denna vecka uppmärksammar vi klassproblematik här på bloggen. För er som inte har koll, så är det faktiskt första maj på fredag, så ni fattar - vi är lika genomtänka som vanligt. Elin och Siska fortsätter sin grävande journalistik och har kollat den intellektuella nivån och klassmedvetenheten hos två starka kvinnliga klasskildrare och debattörer.

Sveriges bästa kvinnliga författare, om man frågar Elin, är Susanna Alakoski. Hon skriver om klass titt som tätt, bland annat i Svinalängorna och som redaktör för boken Tala om klass. Det är ju toppenbra, men hur intellektuell är hon? Bilden är förresten tagen av Lena Johansson. Nu vet ni det.

1. Vilken är den bästa boken om klass som du har läst?
Nu är det så att de flesta författare skriver/skildrar medvetet, eller omedvetet "klassfrågor", men det är ofta de som skriver om just arbetarklass som pekas ut att vara de som skriver om klass. Men om ni just i dessa frågor om "klass" avser "arbetarklass" så finns det flera underbara verk. Det är svårt att peka ut någon särskild bok, men om jag ska nämna några: Kjell Johansson, Huset vid Flon, Eyvind Johnson, Romanen om Olof, Sofi Oksanen, Stalins kossor, Alexandra Pascalidou, Taxi. Men sedan skriver t.ex. Karin Johannisson fantastiskt om klass i sina böcker också, bland annat i Den mörka kontinenten.

2. Vilken är den bästa skivan om klass du har hört?
Cornelis Vreeswijk sjunger fint om klassfrågor.

3. Vilken är den bästa filmen om klass du har sett?
Crash, regi: Paul Haggis, Allt eller inget, regi: Peter Cattaneo, Billy Elliot, regi: Stephen Daldry, Satur Day Night fever, reg: Johan Badham.

4. Vilken är den värsta läsupplevelse om klass?
Överklass av Susanna Popova. Det var bra att hon skrev den boken. Få skriver om överklassen. Jag upplevde Överklass som intressant men tyvärr som ensidig (finns det inga människor i överklassen som känner till att det finns invandrare och fattigdom?) . Dessutom flera sakfel i den. Citat av Anneli Jordahl hamnade i Oline Stigs mun, blev även själv grovt felciterad (av en av de intervjuade i boken), trist.

5. Om arbetarklassen var en bok, vilken bok skulle den då vara?

Förmodligen, med hela sin komplexitet och alla nyanser ett helt bokband, Nationalencyklopedin kanske?


America Vera-Zavala är nästan allting, författare, debattör, politiker, dramatiker och säkert ännu fler saker vi inte känner till. I höst sätter hon upp pjäsen Gangs of Gothenburg på Backateatern som vi är väldigt nyfikna på. Här kan du själv bedöma hur intellektuell hon verkar.

1. Vilken är den bästa boken om klass som du har läst?
In the Skin of the Lion av Michael Ondatjee

2. Vilken är den bästa skivan om klass du har hört?
Mercedez Soza, Todo Cambia

3. Vilken är den bästa filmen om klass du har sett?
Fanny & Alexander

4. Vilken är den värsta läsupplevelse om klass?
alla dagstidningar varje dag

5. Om arbetarklassen var en bok, vilken bok skulle den då vara?
Motståndets Estetik

tisdag 28 april 2009

Elin och Siska älskar Högsbos grisar, Högsbos grisar är lite rädda för Elin och Siska

Siska försöker kela med grisen, men grisen vill inte kela med Siska.





Grisarna är inte så snälla alltid.




Och lite fina bilder. Grisarna - vi älskar dom!









Idas bästa och sämsta klasskildringar

Den här veckan är det ju första maj och såklart handlar veckans lista om klass. Eftersom vi har en expert i bibliotekarie-bekantskapskretsen lät vi Ida Forsberg, som är bibliotekarie i Askim och använder ordet hegemoniteorin regelbundet, sätta ihop listan. Här kommer den!

För mig är alla böcker klasskildringar, det är ett perspektiv som passar mig ypperligt och här kommer listan med mina favoriter i den vida vida kategorin klasskildringar. Så det här är alltså i princip listan på mina bästa böcker.

Fyra bra klasskildringar

Mirandaböckerna av Kerstin Sundh.
Ens första klasskildring är ibland den bästa. Jag var helt besatt av Miranda men främst kanske av hennes mamma Vivan som slet ont och kanske tog sig en bläcka för mycket. Och hur kallt det var och hur lång den där backen var. Att det sedan visade sig att Miranda egentligen var rik brydde jag mig inte så mycket om, jag gillade bättre när man fick läsa om löss och sånt.


Mina drömmars stad av Per-Anders Fogelström.
Tyvärr råkar Blondinbella också ha de här som favoritböcker men det kan inte hjälpas, det är hon som ska ge sig inte jag. för det här är ingen Stockholmsskildring, det här är ju en mängd klassskildringar, ett myller av klasskildringar! Jag tycker bäst om de första böckerna när det var som svårast. Mycket löss här också vill jag minnas.


Var det bra så av Lena Andersson
Vissa böcker lyckas ju kännas på pricken utan att man riktigt kan sätta fingret på den där pricken. Det här är en sådan bok. Det jag gillar bäst med den är att det är en förortsskildring och en klasskildring där det inte är etnictet som används som förklaringsmodell utan klass. Och så gillar jag att den känns så arg men samtidigt så lugn. Som att den är skriven av en rasande men behärskad författare.

Brideshead revisted (tvserie)
Alla säger ju att den här handlar om katolicism, jag fattar inte det. För mig handlar den om hur en medeklasskille utan anor tyr sig till en depraverad och exentrisk överklassfamilj. Och så handlar den om att inte klara av kraven en priviligierad uppväxt kan ställa på en.



En dålig klasskildring

Ondskan av Jan Guillou
Jan Guillou avslöjade IB-affären och det var väldigt bra gjort men sen skrev han Ondskan och det var väldigt dåligt gjort så han hamnar på plus minus noll för mig. Ondskan handlar om en utsatt men genialisk överklasskille som trots att han har typ hela världen emot sig klarar sig genom att han alltid gör rätt. Alltid. Killen har inget fel. Han bara gör allt perfekt och trots att boken handlar om överklassens pennalism, ett intressant ämne i sig, så blir jag bara irriterad på huvudpersonen. Att boken sedan i princip alltid finns med på SFI-elevers läslistor gör mig lite orolig över bilden av Sverige vi sänder ut och vad SFI-studenter ska använda boken till.
Vilka är dina bästa och sämsta klasskildringar?

måndag 27 april 2009

Självmord, psykisk sjukdom och andra dysterheter

Siska och jag går runt i en stark känsla av eufori efter det fantastiska TÅRTKALASET, bilder finns här och här , i lördags. Ja, min eufori är blandad med en dos av genans efter den beryktade dansen . Tack alla som kom och åt tårta och tack alla grymma DJ:s som spelade så fräck musik.

Euforisk är väl den totala motsatsen till känslan som infann sig när jag läste Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Boken är en förfärligt deprimerande och oerhört självutlämnande berättelse om hur det är att leva med bipolär typ 2, alltså det man tidigare kallade manodepressivitet. I boken får man följa Ann Heberlein, som har lidit av sjukdomen sedan tjugoårsåldern, under några månader när hon är i en depressiv fas. Jag vet att jag miljoner gånger i de här tipsen skriver att jag blir berörd av de böcker jag läser, och det är väl så helt enkelt att det är de böckerna som stannar kvar hos mig. Men den här boken, jag vet inte, det var nästan plågsamt för mig att läsa den, jag kände mig helt skakig och fick jätteont i magen av att läsa den.

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva är en ruskigt stark berättelse om den svenska psykiatrin, om att leva med en psykisk sjukdom, om att människor ser det dom vill se, om att känna sig ensam och annorlunda och om att hela tiden kämpa för att orka. Mycket är det också en berättelse om att leva med tanken på självmordet som den rimligaste vägen ut. För Ann Heberlein är tanken på självmordet hela hela tiden närvarande. Oerhört gripande skriver hon om hur hon planerar sitt självmord och hur det som stoppar henne är tanken på hennes barn. Oerhört modigt skrivet, förfärligt berörande.

Här kommer två svängiga låtar av två artister som också har bipolär sjukdom. http://www.youtube.com/watch?v=oobDQ0vdm8M och http://www.youtube.com/watch?v=_QvP0Q5w7qM

Denna veckan uppmärksammar jag och Siska arbetarklassen och arbetarlittaratur (det är ju ändå första maj snart!) på vår blogg. Missa inte!

D-A-N-S-E-N!!!


Elin dansar till Hero för att fira 500 medlemmar i Elin och Siskas veckotips. Dock blev kameramannen så lycklig att hon vred kameran fel.

söndag 26 april 2009

Film noir for dummies med Kara Thrace

Vår Dj Kara Thrace är inte bara Dj och rymdpilot, hon har dessutom stenkoll på film. I helgen spelade hon skivor på vårt tårtkalas och passae dessutom på att gästblogga om film noir. Jippi!

De klassiska film noir-filmerna producerades i USA på 1940-och 50-talen. Det var en fransk filmkritiker som gav genren dess namn. Filmernas visuella stil är expressiv med skarpa skuggor och dramatiska vinklar. De handlar om desillusionerade hårda män och farliga sexiga kvinnor. Dialogen är hårdkokt och smart och humorn är svart som natten. Noir-hjälten åker ofta på rikligt med stryk och blir inte sällan skjuten på slutet.

Den hårdkokta tonen hade sitt ursprung i den kriminallitteratur – s.k. pulp - som var populär under depressionens 1930-tal. Dashiell Hammet och Raymond Chandler var två av de mest berömda ”pulp”-författarna och flera av deras böcker filmatiserades.

Film noir har levt vidare även efter den klassiska perioden. Regissörer som David Lynch och bröderna Coen har starka band till genren. TV-serien Veronica Mars är på många sätt uppbyggd som en typisk noir fast med en stor skillnad: huvudpersonen är en kvinna. För de kvinnliga detektiverna är i stort sett icke-existerande i såväl gammal som ny noir.

The Maltese Falcon (Riddarfalken från Malta) (1941)
Humphrey Bogart spelar detektiven Sam Spade i den kanske mest berömda klassiska noir-filmen. Baserad på en bok av ovan nämnda Dashiell Hammet.
Citat: ”I don’t mind a resonable amount of trouble.”

Double Indemnity (Kvinna utan samvete) (1944)
Barbara Stanwyck spelar Phyllis, filmhistoriens kanske främsta femme fatale, som lockar försäkringsmannen Walter Neff i fördärvet. Deckarkungen Raymond Chandler skrev manus.
Citat: ”How could I have known that murder could sometimes smell like honeysuckle?”

Laura (1944)
En favorit hos många noir-konnässörer. En polis blir besatt av den vackra Laura som är spårlöst försvunnen. Låter det bekant? Twin Peaks-besatta kan hitta flera referenser i den här filmen.
Citat: ”When a dame gets killed, she doesn’t worry about how she looks.”

The Big Sleep (Utpressning) (1946)
Humphrey Bogart spelar privatdetektiv igen – denna gång Philip Marlowe, hjälten i Raymond Chandlers romaner. Bogarts fru Lauren Bacall spelar den kvinnliga huvudrollen. Noir-paret Bogart/Bacall gjorde sammanlagt fyra filmer tillsammans.
Citat: ”I collect blondes and bottles.”

The Killers (Hämnarna)(1946)
Två yrkesmördare dyker upp i en liten småstad för att mörda en man som kallas ”The Swede”. En försäkringsagent börjar nysta i historien och upptäcker att mannen har ett mörkt förflutet. Baserad på en historia av Ernst Hemingway.
Citat: ”If there’s one thing in this world I hate, it’s a double-crossing dame.”

Du rififi chez les hommes (Rififi) (1955)
Stenhård fransk noir. ”Rififi” är fransk gatuslang och betyder ungefär ”trubbel i undre världen”. Filmen innehåller kanske världens bästa heist-scen: den är närpå 30 minuter lång, helt utan dialog och musik och är makalöst spännande.
Citat: ”There’s not a safe that can resist César and not a woman that César can resist.” (fast på franska)

Le Samouraï (Samuraj Killer) (1967)
En makalöst stilsäker fransk neo-noir där varje tagning är perfekt komponerad. Alain Delon spelar tuffingen Jef Costello som tiger hellre än talar. Filmen har bland annat influerat John Woo’s The Killer (1989) och Jim Jarmuchs Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999).
Citat: ”I never lose. Never really.” (fast på franska)

Blade Runner (1982)
Framtids-noir. Harrison Ford glider runt i en trenchcoat och ser olycklig ut i ett regnigt Los Angeles år 2019. På slutet får han mest spö av alla noir-hjältar någonsin. Ganska löst baserad på Do Androids Dream of Electric Sheep av sci-fi-mästaren Philip K. Dick.
Citat: ”I have had people walk out on me before, but not when I was being so charming.”

L.A. Confidential (1997)
James Ellroy skrev förlagan till en av 1990-talets största filmsuccéer. Mystiska kvinnor och korrumperade snutar i ett genomperverst Hollywood på 1950-talet.
Citat: ”My partner stopped to help a damsel in distress. He’s got his prioriteis all screwed up.”


Brick (2005)
En arketypisk film noir – i nutida amerikansk high school miljö! Filmens regissör och manusförfattare Rian Johnson var starkt inspirerad av bland annat Dashiell Hammets böcker när han skrev manus. Ett varningens ord: se den inte otextad. Alla talar snabbt och dialogen är pepprad med noir-slang.
Citat: ”Maybe I’ll just sit here and bleed at you.”

lördag 25 april 2009

Succékalaset!


Kolla på bildern från Tårtkalaset här och här

5 otroligt intellektuella frågor med en intellektuell Dj

Nu har även Dj Mike tagit sitt förnuft till fånga och svarat på våra 5 otroligt intellektuella frågor. Dj Mike är även känd som "han den där rara med det söta barnet" bland bibliotekspersonalen eftersom han brukar komma på besök med sin dotter som har den goda smaken att gå på förskola i Högsbo. När han inte hämtar barn spelar han i det häftiga bandet Bad Index, har en fräck fotosida och vet sjukt mycket om gamla hus.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Blodsarv - Denise Mina

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Tragedy - s/t

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Children of men

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Stora fräckisboken - Bert Karlsson

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Kallocain - Karin Boye

5 otroligt intellektuella frågor till två extremt intellektuella Dj:s

Idag är det stor baluns på Högsbo bibliotek då Elin och Siska firar sin veckotipsgrupp med tårta, Dj:s och dans! För att vara biblioteks-DJ krävs det väl ändå en viss intellektuell nivå? Bäst att vi kollar med DJ Petit och DJ Honken vilken nivå dom håller!

Dj Petit, som glädjande nog är utbildad bibliotekarie, utlovar att spela endast endast livsaffirmerande musik. Vi ser fram emot detta!
1. Vilken är den bästa bok du har läst?
The Corrections - Jonathan Franzen
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Jordan: the Comeback - Prefab Sprout
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
El Abrazo Partido
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Sagan om ringen
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Och världen skälvde - Ayn Rand

DJ Honken vill noga påpeka att han inte alls heter DJ Hank som Elin trodde. Han har av någon märklig anledning fyttat från Högsbo, fullkomligt obegripligt, men vi är glada över att få äran att höra honom spela Yachtrock på biblioteket idag.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Molloy - Samuel Beckett
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Sunflower - Beach Boys
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Synecdoche, New York
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
John Grays How To Get What You Want and Want What You Have är den enda bok jag slängt i väggen upprepade gånger, trots att jag bara kom till sidan 23.
Sagan om ringen är lika usel men är för tung för att hystas i möblerade rum.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Makrillar, kval och gröna raketer.

fredag 24 april 2009

Rymden, döden, ångesten och dansen

Rymden, rymden, rymden. Det finns ju nästan bara bra filmer om rymden. Det finaste som sagts om rymden är enligt min mening från en film som inte ens utspelar sig i rymden, nämligen det här GÅSHUD!!!

Hur som, filmen jag ska tipsa om Sunshine av Danny Boyle utspelar sig definitivt i Rymden. Nästan hela tiden t.o.m.

I framtiden (känns inte så långt fram) håller solen på att slockna. Ett rymdskepp är utskickat för att väcka solen till liv med rejäl atombomb. Det är en sån härligt ödesmättad stämning i den här filmen. Lyckas dom inte så är det tack och adjö till mänskligheten.

Såklart börjar det krångla till sig, dom hittar skeppet från det tidigare misslyckade försöket, det börjar brinna i syreförrådet etc. Det här är ju såklart en actionfilm (filmer om rymden tenderar ju att vara det tyvärr) men fascinationen vid solen och dess döende men fortfarande mördande hetta är underbart deppig och undergångsaktig.

Danny Boyle har tidigare gjort höjdarfilmer som Trainspotting, 28 dagar senare (underbar zombiefilm) och den i min mening överskattade Slumdog Millionaire. Dessutom är det Alex Garland som har skrivit boken som filmen baseras på. Ni vet han som skrev den överhajpade boken The Beach som man skulle läsa om man var fräck på slutet av 90-talet.

Kom på lördag 14-16 till Högsbo bibliotek för tårta, kaffe, saft, musik och DANS!!!

torsdag 23 april 2009

Litterära samtal med Elin och Siska 9

Rymdvecka på Högsbo bibliotek + Världsbokdagen = Elin och Siska vill dela med sig av de böcker som fick dom att börja älska rymden.

Elin gillar Maj Samzelius Hjältar och monster på himlavalvet.

Siska gillar George Johanssons Uppbrott från Jorden

onsdag 22 april 2009

5 otroligt intellektuella frågor, idag till Andreas Roman

Elin och Siska är hemskt nöjda med att Club Cosmos har förlagt sin science fiction-kongress här i Axel-Huset. Vi är också oerhört nöjda med att Andreas Roman är kongressens hedersgäst. Andreas Roman gör en massa häftiga grejer, förrutom att besöka Högsbo. Han designar spel, bloggar och inte minst så skriver han en massa ruskiga och fräcka böcker. Ryktet går om att Elin blev jätterädd när hon läste hans senaste bok Mörkrädd. Han håller tydligen på att fixar med sin nya bok, som kommer i slutet av året. Hurra! Eftersom Andreas kommer hit till Högsbo, så tänkte Elin och Siska att det var bäst att kolla hur intellektuell han är. Så vi vet vad som väntar.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Det måste bli Mörkrets Hjärta, eftersom allt jag skriver egentligen bara är versioner av just den boken. I tema, åtminstone, om än inte i kvalitet. Joseph Conrad kunde, han.
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Jag är väldigt svag för den drömska melankolin i Nick Drakes Pink Moon.
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
the Truman Show ligger nära till hands. Så vi säger den tills jag vet bättre.
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Sara Grans Dope. Inte det sämsta jag läst, men den största besvikelsen jag upplevt på länge, efter att ha fångats totalt av Come Closer.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Tortilla Flat, av Steinbeck. Mycket skoj och värme på utsidan, men kanske är det bara en mask för något annat. Kanske.

tisdag 21 april 2009

Elin och Siska gillar RYMDEN

Den här veckan är ju fylld av fantastiska händelser som kalas, dans och Rymd-tema! Vi har ju science fiction-konvent här i huset och det går rykten om att Elin och Siska kommer att ha Star trek-uniformer på sig på lördag. Därför går veckans Elin och Siskas bästa och sämsta Rymdens tecken. Men eftersom vi inte kunde klura ut en enda dålig bok om Rymden blir det istället tre bra böcker om Rymden och två bra filmer. Oh så fantastiskt!


Toppenböcker

Revelation Space av Alastair Reynolds tjatade ju jag om i julkalendern men eftersom den är så bra tjatar jag om den igen. Det är framtid, mänskligheten har kolonialiserat andra planeter men de enda resterna av intelligent liv är sedan länge utdöda civilisationer. Vad är det för skumt som händer? Det här är en av mina absoluta rymdfavoriter. Reynolds är fysiker vilket märks, han har verkligen koll och det utan att det blir torrt och tråkigt.
/Siska

The Algebraist av Iain Banks är en riktig juvel. Speciellt om man inte är så van vid science fiction. Han är så himla bra på att bygga upp trovärdiga världar! Här träffar man bland annat på härligt dryga rymdvarelser som på något sätt påminner om Herrskap och tjänstefolk, vilken bedrift! Dessutom en riktigt spännande idé om religion./Siska

Bra filmer

Alla har väl sätt Alien men jag tänker tjata om den ändå. Hu! Uh! Den är fortfarande fantastiskt obehaglig. Om man dessutom tycker att Alien vs. Predator är en bra film (ja jag erkänner) kan det vara bra att se originalet ibland för att få lite perspektiv. Dessutom, ”i rymden kan ingen höra dig skrika” är en fantastiskt bra och ruggig tanke.
/Siska

Star Trek:First Contact finns av någon högst märklig anledning inte att låna på Högsbo bibliotek. Tur att jag såg den tio gånger på bio så att jag kan den utantill! Jag har sett den några gånger på DVD också, men bara några (=lögn). Star Trek:First Contact är så hemskt bra för att den handlar om att borgerna har hittat ett sätt att resa i tiden och ändra historien för att utplåna mänskligheten. Nu måste våra fantastiska hjältar fixa till detta. BORGER! STAR TREK! WORF! WORF! WORF! Ja, ni fattar. ELLER HUR?

Wall-E är en finfin film om något så tramsigt som kärlek, men den handlar om kärlek mellan robotar, så det blir ju lite fräckare då. Och så är det rymden och en hjärtskärande söt robot som är hur hjältemodig som helst och ändrar hela mänsklighetens historia. Jag blir alldeles varm i hjärtat bara jag tänker på den.

Vilka är dina bästa och sämsta böcker, filmer och skivor om Rymden?

måndag 20 april 2009

Hyllningstal till fantastiska och oerhört muskulösa vänner samt ett skivtips oss gubbar emellan

Veckans tips från mig börjar med den utlovade hyllningen till mina snälla och starka vänner som hjälpte mig att flytta. Eftersom majoriteten av mina flyttbärare antingen var bibliotekarier eller gamla synthrävar (eller både och) blir hyllningen så här, så här samt så här. Tack rara ni, ni var fantastiska!

Själv lyssnar jag inte på synthmusik särskilt ofta längre. Jag har gått från att lyssna på väldigt arga män i korta frisyrer som sjunger väldigt argt på tyska till att lyssna på män med yviga skägg som sjunger sorgset om sorgliga saker. Så kan det gå. Nu ska vi inte psykologisera om varför detta har skett, utan vi kan väl nöja oss med att konstatera att jag har blivit en medelålders gubbe?

Just nu lyssnar jag väldigt mycket på Great Lake Swimmers. Här får jag allt en gubbe som jag gillar – stämsång, stillsamma och snälla sånger och en stor dos vemod. Dessutom spelas det banjo! BANJO! Och jag gillar det! Jag är en gubbe på riktigt! Great Lake Swimmers spelar folkrockig singer/songwritermusik på ett ungefär. Här får ni ett smakprov från gamla skivan Ongiara och detta är den finaste låten jag vet.


Nu har dom släppt en ny fantastisk skiva som heter Lost Channels. Den är också fantastisk för oss gubbar. Jag har börjat gå runt i rutig flannellskjorta här och funderar på att börja fiska – det är väl lagom gubbigt eller? Om man nu inte vill åka med mig ut och fiska så kan man träffa mig på Great Lake Swimmers spelningen på Woody West här i Göteborg 6/5. Då spelar dom tillsammans med Shearwater, ljuvligt för oss göbbar. Lost channels är också finfin med banjo och hela köret. Här kommer ett smakprov.

Kom på tårtkalas på lördag, ni vet vad som väntar: DJ:s, dans, tårta och Elin & Siska IRL.

söndag 19 april 2009

5 otroligt intellektuella frågor, med Elin och Siska!

Ni har såklart undrat vilka Elin och Siska är, sett åra filmer, läst våra tips men ständigt undrat vad vi skulle svara på 5 otroligt intellektuella frågor. Nu får ni svaren! Fy vilka svåra frågor!

Elin jobbar på Högsbo bibliotek och är en cyklande småbarnsmamma med en bakgrund som synthare, gillar rött te med mjölk och lider av en ohälsosam besatthet av Jo Nesbø.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?

Svinalängorna av Susanna Alakoski. Den grät jag när jag läste. En typisk Elinbok.

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
The queen is dead med The Smiths - MORRISSEY, mer behöver inte sägas.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Min granne Totoro för den gör mig alltid glad (men egentligen är det Love Actually eller Star Trek:First Contact, det är i alla fall de filmerna som jag sett flest gånger)

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Att välja gädje av Kaj Pollack, jag fylls av en stark vrede mot alla självhjälpsböcker där allt verkar så jävla enkelt. Fy!

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Jag vill vara Så gör prinsessor av Per Gustavsson. En föredömligt självständig och tuff tjej som är tjusig OCH handlingskraftig samtidigt.

Siska jobbar på Hisingens bibliotek och är den rymdtokiga stockholmaren,som är lite trött på att alla kommenterar hennes namn hela tiden. Saker du kanske inte visste om Siska är att hon har en Volvo 244, sjunger i ett fräckt punkband och bakar allt sitt bröd själv.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Jämt skägg mellan Lilith’s brood av Octavia E. Butler och Dune av Frank Herbert. Båda handlar ju om Rymden och är smarta och spännande, fast på helt olika sätt.

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Kanske Feeding of the 5000 med Crass, eller kanske Black Bastards med KMD, eller kanske någon annan. Det här är en hemsk fråga!

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Bladerunner. grymt bra framtidsfilm.

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Rosario är död av Majgull Axelsson, den var så obehaglig att jag var tvungen att slänga den. Vilket egentligen är ett väldigt gott betyg.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
I mina drömmar Dune, storslagen, monumental och härligt mystisk. Men egentligen nog Det susar i säven.

lördag 18 april 2009

5 otroligt inellektuella frågor, till två intellektuella DJ's

Två av våra eminenta Dj's har besvarat våra 5 otroligt intellektuella frågor den här helgen. Här har ni dem!

Annika, även känd som DJ Ank har den goda smaken att bo i Högsbo och spelar skivor tillsammans med DJ Mike. De spelar dessutom i det fantastiska punkbandet Bad Index.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Kattöga och Rövarbruden av Margaret Atwood. Kan inte välja bland de två.

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Germ Free Adolescents med X-Ray Spex är en klassiker.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Gummo av Harmony Korine.

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
The Game av Neil Strauss, jag blev så arg att jag ville bränna den för att minimera spridningen av hans idioti.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
The Writers Journey av Christopher Vogler.

Kara Thrace är med i den fina serien Battlestar galactica. Nu har hon var trevlig nog att komma till oss på Jorden för att spela skivor en halvtimme. Tydligen har hon ett gott öga till en av våra bibliotekarier, hon har nämligen HELT omotiverat skickat väldigt smöriga svar på våra 5 otroligt intellektuella frågor.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Jag blir glad av böcker som handlar om framtiden och rymden. Särskilt de som Siska rekommenderar.

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Blade Runner-soundtracket.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Blade Runner

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Vissa svenska deckarförfattare gör mig väldigt ilsken.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Det spelar ingen roll, bara det är en bok som Siska gillar.

fredag 17 april 2009

Vinnare i bibliotekarietävlingen

Grattis säger vi till Christoffer Johansson som kammade hem första (och enda) priset i Elin och Siskas fantastiska bibliotekarietävling. Här är hans käcka svar

Bibliotekarie 1 är från tv-serien Buffy the Vampire Slayer (Rupert Gilesspelad av Anthony Head).

Bibliotekarie 2 har ni grävt fram ur filmen UHF (Conan the Librariangestaltad av Roger Callard).

Bibliotekarie 3 är mitt svaga kort, men någonting säger mig TerryPratchetts Discworld (bibliotekarien heter väl helt enkelt TheLibrarian?).

Nu min favorit. Bibliotekarie 4 är från den fantastiska 60-talserienBatman (Barbara Gordon förkroppsligad av Yvonne Craig). TV när den är som allra bäst!

Bibliotekarie 5 hittar vi i filmen The Mummy (Rachel Weisz som Evelyn Carnahan).

Hurra vad bra!
Som vinst får han specialdvdn med de bästa Buffy-avsnitten med Giles (lyckliga Christoffer). Han får dessutom äran att svara på våra 5 otroligt intellektuella frågor och svarar såhär

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
The Lord of the Rings av JRR Tolkien.

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Let It Bleed av och med The Rolling Stones.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Il buono, il brutto, il cattivo.

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Jagger Unauthorized av Christopher Andersen.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Gröngölingshandboken.

Dessutom är vi glada över att Henrik Bromander skriver om Högsbo på sin blogg

Lajv, konstskola och dans!

Läsare av våra veckotips skulle kunna få för sig att bara Elin lyssnar på musik. Det är dock fel. I slutet av vintern misslyckades jag med att lyssna sönder Animal Collectives fantastiska skiva Merriweather Post Pavilion. Trots att ha hört den i snitt tre gånger per dag så är den fortfarande helt underbar. Smart, svängig, dansant och det känns som att varje gång jag hör den är det något nytt ljud som jag upptäcker.

Dessutom fick den mig att omvärdera mina fördomar om konstskolemusik och folk som lyssnar på konstkolemusik (plötsligt är ju jag en sån, OH LORD!!!). Jag har annars mest associerat konstskolemänniskor med den här läraren.

Dessutom får den mig att värna om min inre lajvare efter att ha lyssnat på den här fina biten MUNGIGA IS THE SHIT!!!

Som avslutning får ni den här fina låten med den här fina videon

Glöm nu inte att komma på mitt och Elins tårtkalas nästa lördag, det blir DJ’s, dans, tårta och andra upptåg! 14-16 på Högsbo bibliotek.

torsdag 16 april 2009

KALAS!!! TÅRTA!!! DANS!!!


Elin och Siska bjuder in alla på KALAS 25 april!
Eftersom vi lyckats skrapa ihop 500 medlemmar i Elin och Siskas veckotips ska vi fira.
Såhär firar vi:
Gratis och god tårta till alla bakad av Elin och Siska
5 enastående dj's
Dj Petit & Dj Hank (från Göteborg)
Dj Ankan & Dj Mike (från Bad Index)
Dj Kara Thrace (från RYMDEN!)
Livespelning med Euphoria & the lazy boy
Elin dansar till Hero iklädd Star Trek-uniform!
Vi släpper de musik-dvder vi köpt in. Fina grejer.
Dessutom är det science fiction-kongress i huset där bl.a. Andreas Roman pratar

Litterära samtal med Elin och Siska 8

Det är ett himla tjat om den där serieveckan! Jag tänker dock framhärda och tjata på. Veckans litterära samtal handlar såklart om Elin och Siska barndomsfavoriter.

Siska pratar inte helt oväntat om Fantomen.

Elin pratar inte helt oväntat om Tintin -månen tur och retur och visar sin favoritruta

onsdag 15 april 2009

5 otroligt intellektuella frågor - med två intellektuella serietecknare

Vi har ju som ni vet serievecka här på biblan. Vad passar då bättre än att veckans 5 otroligt intellektuella frågor besvaras av två intellektuella personer som har med serier att göra.

Elin och Siska älskar såklart serie-tidningen/tidskriften/antologin/samlingen Galago som dessutom firar 30 år i år. HURRA!!! Därför har vi frågat Galagoredaktionen om svar på dessa intressanta och intellektuella frågor. Svar kom från Marcus Nyblom som sitter i Galagoredationen, själv är serietecknare och dessutom varit med och grundat det fantastiska förlaget Kolik.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Anteckningar från ett källarhål av F. Dostojevskij. Seriebok skulle jag svara Uzumaki av Junji Ito.

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
(I'm) Stranded med The Saints.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Who's Afraid of Virginia Woolf? av Mike Nichols.

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Aftonbladet.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Bräsch: Texter i urval av Henri Michaux


Den andra personen som fick äran att grillas av de intellektuella svetslågsfrågorna var Henrik Bromander som Siska tokhyllade för ett tag sen. Aktuell med det fina seriealbumet Tidigt på morgonen. Snart kommer dessutom nya albumet Allt jag rör vid försvinner där andra serietecknare tecknat hans noveller.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Plattform av Michel Houellebecq

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Heart on snow av Marc Almond

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Rushmore av Wes Anderson

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Löftet av Renzo Aneröd. Fast jag gillar hans gamla band EAK.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Pnin av Vladimir Nabokov

tisdag 14 april 2009

Elin och Siska gillar serier och gillar inte serier

Den här veckan är Högsbo biblioteks internationella serievecka. Vi är ju som ni alla vet väldigt förtjusta i serier. Vissa av oss kan prata hur mycket som helst nästan om Sandman medan vissa andra har Singhpiraternas symbol tatuerad. Så veckans Elin och Siskas bästa och sämsta handlar om några av de mängder med serier som vi älskar och älskar att hata.


Toppen


Invisibles av Grant Morrison
Inte nog med att albumen i den här serien har fantastiska titlar (Apocalipstick t.ex), den innehåller dessutom coola brudar från framtiden, transsexuella häxor, huliganer från Liverpool och varelser från andra dimensioner. Dessutom är det spännande och cooooooooolt. Det här var min bästa skrytserie som 17-åring. Rekommenderas varmt om man gillar magi, konspirationer och häftiga fighter.
/Siska

Einsteins fru av Liv Strömqvist
När jag hade läst detta seriealbumet ville jag ge det till alla alla alla tjejer som jag känner. Liv Strömqvist skriver smart, coolt, snyggt och fräckt om en massa viktiga grejer. Hon skriver bland annat om kvinnor som marginaliserats på olika sätt och ger en fet känga i rakt i skrevet på deras gubbar. Och alla andra gubbar. Och västvärlden. Och hela samhället faktiskt. På sjukt intelligenta sätt vrider hon på olika samhällsfenomen för att belysa missförhållanden. Det är fantastiskt. Obligatorisk läsning för dig som vill bli förbannad på könsmaktsstrukturen, samhällsstrukturen och alla andra strukturer. Obligatorisk läsning för dig som är trött på att ta skit. /Elin

Linda och Valentins äventyr av Pierre Christin
Min bror uppfostrade mig inte bara i den ädla konsten att vinna i Nya Finans utan invigde mig även i seriernas värld. En av mina absoluta favoriter är serierna om de två rymdagenterna (finns det något häftigare yrke!?) Linda och Valentin. Linda var dessutom en frisk fläkt när de flesta kvinnorna i seriernas värld var våp med stora bröst som inte kunde hantera en rymdjagare. Dessutom, återigen schyssta titlar som Stjärnlös värld, Tåg till Cassiopeja, tag plats och Tåg från Brooklyn, slutstation Kosmos. Spännande, fartfyllt och franskt, oui!
/Siska

Botten

Elvis av Tony Cronstam
Varför tycker jag illa om den här serien? Är det för att jag aldrig skrattar åt den? Är det för att dom har så stora rumpor? Är det för att den är full av könsstereotypa klyshor? Är det för att jag inte har någon humor och är en bitter jävel? Jag vet inte. Kanske alltihop.
/Siska

Åke Jävel av Lars Sjunnesson
Äh, jag är kanske världens mest humorbefriade människa, men jag tycker inte det är ett dugg kul med någon som går runt och skriker Kuken hela tiden. Kuken, kuken, kuken – hur roligt var det egentligen?
/Elin

Vilka är dina bästa och sämsta serier?

måndag 13 april 2009

Frågesportsmegasuccé

Det kommer kanske inte som någon överraskning för någon att jag mycket hellre läser böcker än ser på film. Det är liksom inte för intet som jag är bibliotekarie. Filmatiserade böcker brukar göra mig ganska nervös – för hur många gånger har man inte blivit jättebesviken när man har sett sina favoritböcker filmatiserade och svurit över rollbesättningen? Ännu sämre är det i och för sig när man läser boken efter att ha sett filmen vilken jag gjorde med den här filmen. En av de få gånger som det kändes helt bortslösat att läsa en bok, kan jag säga. Hur brilliant alla än säger att Chuck Palahniuk än skriver så bjöd ju inte direkt boken på några överraskningar om man har sett filmen. Vis av detta misstag har jag nu bestämt mig för att alltid läsa boken först, så nu har jag läst Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup som är boken bakom den här megasuccén som kammat hem alla priser du kan tänka dig Om du redan har sett filmen så är det ju ingen större idé att du läser det här tipset. Då kan du ju istället läsa Coraline av Neil Gaiman innan du ser den filmen, för det kommer sjävklart alla att göra .

Vem vill bli miljardär? handlar om den indiske gatupojken Ram Mohammed Thomas som blir anklagad för fusk efter att ha vunnit högsta pris i Vem vill bli miljardär. Ingen kan ju tro att en fattig obildad, fattig och föräldralös kille kan svara rätt på så många frågor. Han får en chans att rentvå sig själv och genom berättelserna om hur han kan svaren får vi följa hans liv som gatupojke. Det är en fängslande och samtidigt eländig historia som han berättar. Vi följer honom och vändningar hans liv tar. Det är en pojke med ett stort hjärta och med en enastående tur, som lyckas att gång på gång klara sig ur de mest märkliga situationer. Boken är gripande, lite sorglig men samtidigt varm och har många roliga vändningar. Dessutom extremt lättläst, vilken inte är så dumt.

Min enda invändning mot boken är att jag tycker att Swarup sjabblar bort historien mot slutet. Upplösningen är lite tramsig, måste jag säga, men om man skiter i det och tar fasta på skildringen av denna pojkes fascinerande liv i slummen i Indien då är det en riktigt läsvärd bok som gjorde mig rätt glad när jag läste den. Det ni! Nu låter det kanske rätt sjukt att tycka att det är fascinerande och glädjande att läsa om gatupojkars elände i Indien, men jag blir riktigt upplyft av denna boken på många sätt. Ram Mohammed Thomas besitter en styrka och levnadsvisdom som räddar honom och hans vänner gång på gång. Han är ädel, godhjärtad och streetsmart. Dessutom visar han en stor omtanke om människor runt omkring honom. DET är upplyftande, och tänk dessutom på att jag annars bara läser deppböcker om människor som lider precis hela tiden, då är detta ett uppfriskande avbrott i allt det jämnsvarta.

Regissören till Slumdog millionaire är ju förresten Danny Boyle, som även har regisserat Trainspotting. Den kan man också läsa som bok. Bara så ni vet.

söndag 12 april 2009

5 otroligt intellektuella frågor - med Anna-Karin Jakobsson


Elin och Siska tar ingen påskledighet utan äter ägg med ena handen och bloggar med den andra. Påsken ägnar vi åt att fortsätta med våra djuplodande intellektuella frågor. Idag har turen kommit till Anna-Karin Jakobsson, som inte bara är en hejare på att quizza - utan även är gymnasiebibliotekarie i Skövde och bloggar om böcker här. Anna-Karin har dessutom jobbat hos oss på Högsbo bibliotek, så nu fattar ni kanske vilken fantastisk bibliotekarie hon är! Om ni har undrat om kulturen når ända till Skövde - här har ni svaret.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Montecore: en unik tiger - Jonas Hassen Khemiri
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Music for the masses - Depeche Mode
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
The nightmare before christmas
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Hej! Mitt namn var Elton Persson - Martin Svensson
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
High fidelity - Nick Hornby
Om man tycker att det är för långt att åka till Skövde för att träffa Anna-Karin, så brukar man enklast träffa henne på quizkvällarna här. Där kan man dessutom ofta träffa Elin. Fantastiskt.

lördag 11 april 2009

5 otroligt intellektuella frågor - med Karin Stenör-Lindberg


Elin och Siska fortsätter den grävande journalistiken och undersöker den kulturella nivån hos mänskligheten. Denna gången är det ingen mindre än Karin Stenör Lindberg - chefen på Högsbo bibliotek som vi granskar. Att Elin och Siska är grymt intellektuella och kulturella är det väl ingen som betvivlar- men hur står det till hos ledningen på biblioteket?

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Ruiz Zafón Carlos, Vindens skugga, den var så välskriven med en parallellhandling som knöts ihop fint i slutet
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Något klassiskt - för tillfället Puccini La Bohème med Jussi Björling
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Går inte så mycket på bio men Mamma Mia tyckte jag om
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Brott och straff av Dostojevskij, som jag aldrig läste ut , tycker den var så otäck och skrämmande inte alls i min smak. Men den är ju bra skriven
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?För att bearbeta mina insekts- och andra krypande djurfobier kanske jag skulla vilja vara en naturbok eller också en pekbok som får alla små barn att "läsa"
Elin & Siska önskar er alla en riktigt glad påsk!

fredag 10 april 2009

Finstämt fotounderverk och kalasinbjudan

Elin Berges fina, fina fotobok Drottninglandet låg likt en stor karamell på mitt skrivbord när jag kom till jobbet i onsdags.
Hon har följt några thailändska kvinnor som flyttat till Drottninglandet som ligger i Västerbotten. Det är vackra foton. Ljusa bilder av thailändska kvinnor, ofta utomhus, ibland med de män som de flyttat till, ibland med sina vänner. Det är så himla fina porträtt! Kvinnorna ser starka och modiga ut. Och framförallt mänskliga. Jag ska inte gå in på de frågor som folk diskuterar när det gäller thailändska kvinnor som flyttar till Sverige för att gifta sig med svenska män, i den här boken finns inga offer, inga anonyma grupper som vem som helst kan ha åsikter om, här är det individer som är så närvarande att jag nästan kan känna lukten av granskogen dom står i. En bok som gör att man funderar över sina fördomar.

Till boken får man dessutom en fin skiva med Frida Hyvönen. Sånt gillar jag! Mer sånt! Varför släpps inte fler skivor till böcker? Det är dessutom bra musik.


Här kan ni se ett bildspel med musik till från boken, titta på det. Det tar 3 minuter men är verkligen värt det.

Ni har väl inte missat att jag och Elin har kalas 25/4 14:00-16:00 på Högsbo bibliotek? Det blir tårta, dj's, dans och Euphoria and the lazy boy spelar!

torsdag 9 april 2009

Litterära samtal med Elin och Siska 7

Påsk + Norge + deckare = Påskekrim. Så även för Elin och Siska! Om det nu är Elin och Siska som döljer sig bakom dom där skurkmaskerna!

Siska (om det nu är hon, man kan inte vara säker) tipsar om en grymt bra barndeckare, Flickan utan minne av Petter Lidbeck, som är minst lika otäck för vuxna.


Elin (som det kanske är bakom masken) dyrkar den fantastiske norrmannen Jo Nesbø. Varför kan du höra här.

Fantastiska nya skivor!

En gång i tiden lyssnade jag bara på folk som var arga och skrek och föraktade spröda popröster. Den tiden är förbi. Det slutgiltiga beviset på det är att jag fullkomligt älskar El perro del mars nya skiva Love is not pop. Fina nedtonade sånger. Ena halvan av Göteborgsduon Studio har varit med och producerat vilket hörs utan att det låter som alla andra Göteborgspopband. En helt perfekt sommarskiva! Passar utmärkt till strandhäng, milda sommarbrisar och isglass.

Lyssna på min favoritlåt Change of heartEl perro del mars myspace-sida
/Siska



Min favorit i skivpaketet är The Fine Arts Showcase med Gustaf Kjellvander på sång. Efter som det är jag som gillar detta så fattar ni grejen - det är vemodig pop, fina melodier och sorgsna texter. Jag älskar Lovesick och den kan du höra här på bandets mypace-sida.
/Elin




Vi har även köpt in
Maia Hirasawa - GBG vs STHLM
Bob hund - Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk
Pet Shop Boys - Yes
Caroline af Ugglas - Så gör jag det igen
Miss Li - Dancing the whole way home
Salem al Fakir - Astronaut
Anna Järvinen - Man var bland molnen
Marit Bergman - The tear collector (Bonus album version)

onsdag 8 april 2009

5 otroligt intellektuella frågor - med Annelie Hulthén

Idag är det premiär för vår nya fantastiska bloggpunkt - 5 otroligt intellektuella frågor, där vi intervjuar olika människor om kultur och annat fräckt. Först ut är Annelie Hultén, som praktiserade här hos oss som Boken kommer-utkörare härom veckan. När hon inte kör boken kommer-lådor så jobbar hon som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Om du nu hade missat det.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Genremusik, ingen särskild skiva. Fransk musik, gärna Edith Piaf
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Walk the Line
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Bill Clintons biografi - den var tråkig
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Pippi på de sju världshaven

Så, nu vet ni allt som är intressant att veta om vår ledare i Göteborg. Nästa vecka kommer nya kulturella och intellektuella avslöjanden. Spännande!

tisdag 7 april 2009

Svenska deckare i påskriset

Svenska deckare

Är svenska deckare något att hänga i påskriset? Nja, det finns ju en hel del skräp men och några riktiga guldkorn. I veckans lista listar Elin och Siska 5 svenska deckare, tre du inte kan leva utan och två som du borde hålla på rejält avstånd. Slå dem med en pinne om de kommer för nära!

Toppen

Arne Dahl
Arne Dahl (egentligen Jan Arnald) skriver grymt bra deckare. Själva deckarhistorierna är inte det bästa (även om dom är smaskiga och spännande) utan karaktärerna, KARAKTÄRERNA!!! A-gruppen (eller som den egentligen heter Specialgruppen för våldsbrott av internationell art) är en fantastisk blandning av märkliga existenser. Det här är smart, roligt och spännande.
/Siska

Johan Theorin
En biverkning av att arbeta som bibliotekarie är, för mig i alla fall, att man tycker att det blir ett jäkla tjat om vissa författare. Så var det med Johan Theorin – alla skulle plötsligt läsa Johan Theorin och alla låntagare skulle nödvändigtvis berätta om hur fantastiskt bra Skumtimmen var. Men Johan Theorin är värd att alla tjatar om honom. Han skriver lysande deckare. Dessutom blandar han in spökhistorier och annat övernaturligt på ett coolt sätt. Och trassliga familjerelationer – min favorit! Jag är verkligen inte ett fan av övernaturliga grejer, men Theorin är nyskapande och svinbra.
/Elin

Roslund/Hellström
Deckarparet Roslund/Hellström skriver sjukt bra deckare om brännande aktuella och dystra ämnen som pedofili, trafficking och hemlöshet. Min favorit är Box 21 som är en gräslig traffickinghistoria som får en att tappa allt hopp om mänskligheten. Jag tycker Roslund/Hellström böcker är precis så obehagliga som verkligheten ofta är.
/Elin




Botten




Camilla Läckberg
Är det inte att sparka in en öppen dörr att häckla Camilla Läckberg? NEJ!
Jag spenderade en gång en sommar i en källare på ett stadsbibliotek, gallrandes böcker och med Isprinsessan av Camilla Läckberg som enda sällskap (ljudbok alltså…). Första boken var ok, förutsägbar men småspännande. Andra boken, Predikanten, var det sämsta jag någonsin hört! Det är konservativt, tråkigt, förutsägbart och chauvinistiskt. Det slutade med att jag lyssnade på Radio City istället (det var den enda radiostationen som gick att få in i källaren), säger en hel del om hur dålig Läckberg är.
/Siska

Elin tycker inte heller om Camilla Läckbergs deckare. Det är tröttsamt mycket tjafs om den där kvinnliga huvudpersonen som jag inte minns vad hon heter och trista detaljer om hennes relation till sin kille. Blä. Dessutom så lyssnade jag på ett föredrag med Camilla Läckberg där hon pratade VÄLDIGT mycket om att hon var ihop med Martin Melin – det gjorde inte direkt att jag blev mer imponerad av henne. Martin Melin, liksom. Tjena.
/Elin

Helene Tursten
Alla tanter och farbröder som bor i Göteborg envisas med att vilja läsa Helene Turstens deckare. Fullkomligt obegripligt tycker jag. Jag måste erkänna att jag inte riktigt minns varför jag tycker att dom är så dåliga. Jag minns bara att när jag läste tatuerad torso tyckte jag att det var så onödigt och töntigt mycket våld på ett trist sätt.
/Elin

Vilka är dina bästa och sämsta deckare?