söndag 31 maj 2009

Högsbo bibliotek ger sig ut på äventyr tillsammans med Jonas


Elin och Siska har ingen lust att blogga när solen skiner. Vi är lediga och låter någon annan sköta boktipsandet til er, kära läsare. Idag tar vi hjälp av Strängnäs biblioteks stolthet, Jonas Pettersson. Jonas är en häftig bibliotekarie, har lika bra musiksmak som Elin och har dessutom ett eget bokförlag som alldeles snart kommer ut med en kokbok med medelstidsrecept. Fantastiskt!
Jag tänkte tipsa om äventyrliga böcker!

Först ut är Jon Krakauer med boken ”In i vildmarken”. Det är historien om Christopher McCandless som direkt efter college tar ut alla pengar från banken, kör bilen så långt den går & sen bokstavligen fortsätter ut i vildmarken. Han bestämmer sig för att lämna civilisationen bakom sig & leva sitt eget liv. Krakauer följer i hans fotspår & berättar historien om hans liv genom de människor han träffade under sina resor. Jag tycker den är suverän. Visst är killen överspänt romantisk, visst gör han de mest korkade misstag men han lever sin dröm fullt ut på ett sätt som få vågar och det förtjänar all respekt. Den har filmats med Sean Penn som regissör och heter då ”In to the wild”. Tokbra! Se den också! Min favoritreplik är när en hippiefarbror som Chris stöter på tidigt i filmen tittar på honom och utbrister, med tydlig kärlek i rösten, ” You're an industrious little fucker, aren't you?”

Nästa bok blir också en Krakauerbok ”Tunn luft”. Här handlar det om bergsbestigningssäsongen (vilket härligt ord!) 1996 på Mount Everest. Författaren är själv med för att bestiga toppen men på vägen ner går allt åt pipan. Det blir kö eftersom så många är på väg upp och ner på berget. Dessutom bryter det ut en storm. När morgonen gryr har nio människor dött på berget. Boken handlar naturligtvis om vad som egentligen hände men också om vad det är som driver människor att betala 60.000 dollar för att i princip bli knuffade uppför berget & burna ner igen. Han får också med några ord om den uppenbara skillnad i människovärde som gör att bärarna, sherpas, kan förfrysa i undermåliga kläder i snöstormen samtidigt som de västerländska turisterna sitter invirade i gore-tex & dun inne i tälten. Spännande med eftertanke!


Mer bergsbestigning får du i Joe Simpsons bok ”Snudda vid avgrunden”. Det är Joes berättelse om när han och hans kompis Simon bestämde sig för att ta sig till toppen av Siula Grande i Peru 1985. De är bägge i tjugoårsåldern och redan erfarna alpinister. Men trots allt går det fruktansvärt fel under nerstigningen. Först faller Joe och landar så hårt att hans ena underben trycks upp genom knäleden och krossar den. Sedan, under nerfirningen i snöstorm (det är alltid snöstorm i dom här böckerna) rutschar han utför ett klippöverhäng och blir hängande i fria luften utan möjlighet att ta sig någonstans. Simon, som sitter och håller emot 100 meter upp på berget tror till slut att Joe är död och kapar repet för att inte själv dras ner.MEN istället för att falla mot en säker död så landar Simon i en glaciärspricka och överlever. Fast nu har han ett krossat ben och ligger i botten på en glaciärspricka som han inte kan ta sig ut ur...eller…?

Sist men inte minst.Läs Rebecca Solnit! Läs ”A field guide to getting lost”. Den handlar inte om tv-serien utan om att gå vilse. Om vad vilse egentligen är. Om varför man går vilse. Om att vara vilse. Om vilsenhet i olika kulturer. Om att vara vilse i livet.Hennes språk är underbart och allt hon säger är sant. Jag är helt enkelt kär. Hon är bäst. Om du inte genast läser ALLT hon skrivit kan jag inte längre respektera dig käre bloggläsare!

Adios!

lördag 30 maj 2009

Du är vad du läser - idag med Siska!

Storsuccén Du är vad du läser fortsätter! Ja, ni minns väl hur det går till? Som biblioteksvärldens Anna Skipper åker Elin och Siska land och rike runt för att hjälpa Sveriges befolkning till ett bättre och hälsosammare läsande. Idag är det dags för Siska att få sin boksamling granskad och bedömd. Spännande!

Siska visar sina bokhyllor


Professionell bedömning av boksamlingen

Siska har imponerande mycket böcker, hon har böcker nästan överallt i sin lägenhet. Hon får till och med ha böckerna i dubbla rader i hyllorna. Mer bokhyllor behövs alltså. Dubbla rader kan ju å andra sidan vara bra – för där kan man ju gömma de böcker man inte är så stolt över. Stolt visar Siska upp hur hon har sorterat sina böcker, och sånt imponerar ju på vilken bibliotekarie som helst! Tre bokhyllor finns i lägenheten – varav en står i köket – science fiction och fantasyhyllan. Bra val, eftersom rymden och mat är det bästa som finns. Siska förtjänar mycket beröm för sin fina samling av science fiction, alla som älskar rymden skulle bli glada över att komma hem till Siska.

Förvånande är dock att bland alla coola serier står ett Ensamma mamman-album. Cecilia Torudd läste man väl i KP? Siska försvarar sig med att hon har fått den som ett recensionsexemplar, och det är väl en giltig ursäkt. Vi bibliotekarier måste ju läsa både det ena och det andra.

Sak nummer två som jag förvånades av i Siskas boksamling var mängden handarbetsböcker. Nog för att jag har hört Siska prata om handarbete, men inte hade jag förstått att det var en så stor passion för Siska. Man lär sig mycket på att titta på bokhyllor!

Bibliotekarien blev glad av:

Bibliotekarien blev förvånad av:


Bibiotekarien tycker att detta var onödigt:


Böcker som Siska rekommenderas att läsa














Pretty in punk – Benevides, Milles

Handarbete och punk är två saker som Siska gillar. Detta kombineras fint i denna boken. Speciellt förtjust är jag i tuppkamsmössan på omslaget.

Star Trek encyclopeida – Okuda

Rymden i all ära, men varför har Siska helt missat världens bästa rymdserie? Ett Star Trek-lexikon behövs i alla rymdälskares bokhylla.

Svinalängorna – Alakoski

Rymden, fantasy och Fantomen. Siska behöver lite rejäl socialrealism för att ta henne tillbaka till verkligheten.

Vad tycker du att Siska behöver läsa?

fredag 29 maj 2009

Litterära samtal med Elin och Siska 14

Fortfarande kokböcker. Elin och Siska berättar om sina favoritkokböcker. Mums!

Siska berättar om sin favoritkokbok Terneborgs lyckliga kokbok av Gabriella och Jim Terneborg. Späckad med recept på vegansk husmanskost.

Elin bakar alla sina kakor utifrån recept från de här två böckerna, Första kokboken och Första bakboken av Johanna Westman

torsdag 28 maj 2009

Livets mening, att rulla upp kor med en boll

Den senaste tiden har jag bara kunnat tänka på en sak, ATT RULLA UPP GREJER!!! Det är lätt hänt efter att ha spelat de helt underbara tv-spelen Beautiful Katamari (till xbox360) och We love Katamari(till Playstation 2). Katamari är ett mycket märkligt koncept där man har en liten boll som man rullar över saker, sakerna fastnar och bollen blir bara större och större. I början rullar man upp små sudd, kritor och tärningar för att efterhand gå över till hamburgare, läskflaskor, kikare och sen stolar, barn, hundar, basketlag, bilar, optimistjollar osv. osv. Fruktansvärt beroendeframkallande! Dessutom är det en otroligt flippad story om The king of all cosmos som blivit sur och slagit sönder alltihop, så nu får hans son Prince rulla ihop alla planeterna och stjärnorna. Här får ni se en snutt, tyvärr hittade jag ingen med bättre upplösning.

Vill man se den fina estetiken och lyssna på lite hysterisk japansk pop kan man titta på spelets hemsida

Efter att ha spelat det lite för mycket (nej inte för mycket, men mycket!), börjar man tänka på världen såhär

Bästa av allt, både We love Katamari och Beautiful Katamari finns att låna på biblioteken i Göteborg! Vilken grej!

onsdag 27 maj 2009

5 otroligt intellektuella frågor med modersanknytning

På söndag är det mors dag så därför har vi ställt våra 5 otroligt intellektuella frågor till en mamma och två som har en mamma. Eh, ja här kommer dom i alla fall.

Först ut är Siskas mamma Eva Humlesjö som kanske är världens bästa mamma och som läser sanslöst mycket böcker, så mycket att Siska i sin barndom var tvungen att sova på en kökssoffa fylld med böcker. Detta är enligt den ömma modern anledningen till att Siska blev bibliotekarie. Vem vet, otroligt intellektuell är hon i alla fall, modern alltså.

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Varierar… Just nu Thåströms senaste

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Vägvisaren av Akira Kurosava

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Dvärgen av Pär Lagerkvist. Det var en så grym bok - ondskefull! Och ett mycket sorgligt människoöde.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle det då vara?
Hon älskade av Helena Henschen. En bok bestående av en människas liv med dess olika berättlser.

Här kommer Elins barn:
Oscar är världens bäste fyraåring. Hans intressen är tåg, flygplan, klippa små bitar av papper och rita. Han gillar också sniglar och att räkna upp spårvagnshållplatser. Eftersom han är son till en bibliotekarie, så har han ett tungt intellektuellt arv att bära. Så här går det:

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Travar glatt fram och pekar på en bok – DENNA! Det visar sig vara Stora bullriga trafikboken.

2. Vilken är den bästa låten du vet?
Den där i Byggare Bob.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Byggare Bob! Och det där slottet! Som kan gå!

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Tittar sig villrådigt omkring och pekar på första bästa bok – Linnea planterar.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Skiner upp och springer fram till Stora bullriga trafikboken igen.

Emma är världens bästa sexåring. Hennes intressen är att klättra i träd, leka med sina kompisar, klistra paljetter och leka med dockor. Hon gillar även att bära omkring på katter och dansa till svängig schlager:

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Teskedsgumman, speciellt denna – pekar på Teskedsgumman och älgen. Hon blir så häääär liten.

2. Vilken är den bästa låten du vet?
Cara mia.
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Bortspolad, Pippi och Min granne Totoro

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Bara knyt, Alfons. Den är tråkig.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Askungen.

tisdag 26 maj 2009

Äta bör man, annars dör man

Eftersom Jamie Oliver fyller år imorgon, 34 år, så är såklart veckans tema kokböcker. På Högsbo bibliotek gillar vi mat, mycket. Det är ett evigt tjatande om grönsaker i ugn som verkar vara alla bibliotekariers favoriträtt. För att få inspiration till fler rätter läser vi ibland kokböcker och lyssnar på musik om mat. Därför är veckans version av Elin och Siskas bästa och sämsta på temat mat, mums!

Tre bra saker om mat

Bra kokbok
Jag gillar Jakobs hälsokök: mat på en kvart med familjemetoden av Jacob Wismar. Han ger superbra recept på hur man gör egna halvfabrikat som man kan ha i frysen eller kylen och sen kombinera med färska grönsaker och kött/fisk/kyckling/vegetariskt alternativ. Speciellt gillar jag de hemmagjorda smakessenserna som är båda lätta att göra, billiga och goda. Det är ett fruktansvärt tjat om barnfamiljer i den men det kan man ignorera, är ju inte bara de som tycker det är tråkigt att lägga halva kvällen på långkok. Dessutom är det roligt att i princip alla recept går att göra vegetarisk om man funderar lite. /Siska

Fantastiska böcker med kakrecept
Jag älskar att baka och jag älskar att bläddra i vackra kakböcker. Det har jag bloggat om här. Min favorit är Leila Lindholms A piece of cake. Siska pratar ofta längtansfyllt om Två systrars söta av Lisa Eisenman. /Elin

Bra musik om mat

Det finns ju så mycket BRA musik om mat! Här är några av våra favoriter!

Jag gillar inte South Park och om någon kille skulle spela den här låten för mig så hade jag gått hem med en gång. Så det så. Men det är ju Issac Hayes. Och sex. Om mat? Kanske om mat? /Elin

Emma är världens häftigaste sexåring och det skulle Morrissey också tycka om han visste att hon frågade varför man dödar djur och äter upp dom. Morrissey gillar inte att man äter kött och skriver världens bästa musik. /Elin

Jag vill dessutom framhålla den fina konceptskivan Mm..Food? av MF Doom där alla låtar på ett mer eller mindre krystat sätt har med mat att göra, som den här /Siska

Här är en svängig bit om att äta. Och äta. Och äta. /Elin

Två dåliga saker om mat

Dålig musik om mat

Det finns ju så mycket dålig musik om mat! Här är några skräckexempel.

När jag började prata om Canneloni macaroni med Lasse Holm visste inte Siska ens vad det var för låt. Tur för henne säger jag! I det här klippet försöker han nog sjunga på engelska, men det tog lite tid innan jag fattade det. /Elin

Dålig vet jag inte men kanske den mest präktiga hiphoplåten som skrivits, fina textrader som "lentil soup is mental fruit" och "drink water, 8 glasses a day, 'cause that's what they say" kan man hitta här /Siska

Att höra den här killen sjunga om att han vill ha lördagsgodis får inte mig på speciellt bra humör. För det är väl lördagsgodis han sjunger om?/Elin

Per Moberg
Jag blir helt nervös av Per Mobergs lite för sensuella inställning till mat. I ett avsnitt av hans matprogramserie Vad blir det för mat? vill jag minnas att han gick omkring i badrock. Badrock! Gud! Jag satt helt nervöst och höll tummarna för att den inte skulle åka isär! Tänk om han skulle bränna sig! Jag blir alltså nervös av detta och lite nervös blir jag av att han kommer med en kokbok./Elin

Vilka är era matfavoriter? Inte recept, utan böcker och musik och sånt!

måndag 25 maj 2009

Japaner, japaner, japaner

Igår tog jag och Siska ledigt från allt biblioteksarbetande och bloggande och lämnade över till Andreas Roman. Det gick ju så där, en kurs i kundbemötande hade nog inte skadat – även om man är en fräck och häftig författare. Så, idag är vi tillbaka igen! Ordningen är återställd!

Nu hade jag tänkt ha en snygg övergång till mitt veckotips idag, men det lyckas jag inte med. Jag hade tänkt skriva lite om tanterna i min bokcirkelsgrupp på biblioteket och vilka märkliga böcker dom alltid rekommenderar och väljer, men det blev så tjatigt, så jag går rakt på tipset istället! Just nu läser vi nämligen Snö faller på cederträden av David Guterson.

Snö faller på cederträden utspelar sig på en ö vid USAs nordvästra kust i början av 1950-talet. En fiskare har dött, och vi hamnar mitt i rättegången. Som anklagad står en ung fiskare av japansktamerikanskt ursprung. Under rättegångsdagarna avslöjas många spänningar och konflikter i samhället. Det handlar om bitterljuv ungdomskärlek, familjemotsättningar och gamla fejder, traumatiska krigsminnen, snöstormar, förföljelser och en underskön natur. Inte minst handlar det om de japaner som bor i samhället behandlas innan, under och efter andra världskriget.

Jag älskar den här boken! Den är fullkomligt underbar! Historien är så himla himla bra, tempot är stillsamt och den är oerhört vackert berättad med ett fantastiskt språk. Det är en ren njutning att läsa den här boken! Man kan se den som film också med Ethan Hawke och James Cromwell - känd från detta och detta.

söndag 24 maj 2009

Ein och Siska är lediga, idag är det Andreas Roman som sköter Högsbo bibliotek!

Högsbo bibliotek tycker att Elin och Siska arbetar och sliter för mycket och har gett dom ledigt! Hurra! Som vikarie valdes Andreas Roman. Biblioteket (och bloggen!) borde vara i mycket goda händer när en så häftig, cool och intellektuell författare tar över. Ett mycket bra val, eller...? Så här går det när Andreas är bibliotekarie:

I dag är jag gästbibliotekarie. Härligt. Medan Elin och Siska har ledigt, rattar jag deras fina bibliotek. "Var lugna", sa jag till dem när de gick på välförtjänt ledighet. "Det här grejar jag.""Vad bra", sa de och vinkade adjö.
En dam i fyrtioårsåldern kommer fram och vill låna bok.
"Har ni Sjöjungfrun, av Camilla Läckberg?" säger hon.
"Hahaha", skrattar jag. "Nej du. Den har vi slängt. Vi har däremot Mörkrädd, som jag har skrivit. Det, kan jag säga dig, är en riktig höjdarbok."
"Jaha. Men den vill jag inte låna."
Jag ler tålmodigt. "Förlåt. Jag ber. Du vill förstås börja med Vigilante."
"Vad är det?"
"En annan av mina kanonböcker. Full av göttigheter är den. Den kommer du gilla, det ser jag på dig."
"Nej, jag vill låna något av Camilla Läckberg. Möjligen Henning Mankell också."
Nu blir jag irriterad. Den här damen verkar inte fatta att hon är på ett bibliotek och att vi faktiskt har vissa standarder här. "Jag är ledsen men vi har inte deras böcker här. Det kanske du hade fattat om du inte hade haft vattenskalle."
"Ursäkta?""Ja, för den här gången ursäktar jag dig. Du kommer undan om du lånar När änglar dör."
"Vad är det för en konstig bok? Den har jag aldrig hört talas om."
"Nej. Den har jag skrivit. Men den kräver att man är läskunnig, och min gissning är att du som bara har ett stort medelhav som skvalpar runt där inne, lär knappt kunna navigera dig genom en veckotidning."
"Förlåt?"
"Nej inte den här gången. Nu gick du för långt. Jag vill att du försvinner från mitt bibliotek innan jag ringer polisen."
"Men jag vill ju bara låna lite böcker. Jag kan ta något av Liza Marklund då."
"Vi har inget av henne."
"Stieg Larsson?"
"Nej."
"Pär Lagerkvist?"
"Sluta nu."
"August Strindberg?"
"Skulle inte tro det."
"Men vad har ni då?"
Jag skjuter ner glasögonen på nästippen, knappar på datorn och läser från skärmen: "Vi har Vigilante, Mörkrädd och När änglar dör. Man kan även förhandsboka Någon i din säng." Jag kikar på henne. "Den är riktigt bra den. Jag skulle boka den nu om jag var som du. Annars är risken att du får vänta i några år innan det blir din tur."
"Du, jag går nu. Jag kommer hit när Elin och Siska jobbar i stället."

lördag 23 maj 2009

Du är vad du läser, med Elin!

Självklart startar vi inte en folkbildande satsning utan att först testa den på en av oss. Elin blir alltså den första ut att drabbas av biblioteksvärldens motsvarighet till Anna Skipper, nämligen Siska som beväpnad med en kamera besökte Elin för att dra förhastade slutsatser om henne bildningsnivå och personlighet genom att undersöka hennes bokhylla för att slutligen få förslag på tre böcker som borde införskaffas. MODIGT!

Bokhyllan undersöksBjörkmönstrad Expedithylla från Ikea

Böcker bibliotekariens motsvarighet till Anna Skipper skulle slänga
En hög med GI-böcker


3 böcker bibliotekariens motsvarighet till Anna Skipper skulle spara
Death av Neil Gaiman
American Gods av Neil Gaiman
Minnets stigar av Per Wästerberg och Anita Thorell

Boken som får bibliotekariens motsvarighet till Anna Skipper att sätta spirulinadrinken i halsen
Värdinnans ABC

Bibliotekariens motsvarighet till Anna Skippers analys
Bokhyllan är ett vanligt men praktiskt val. Här får folianterna plats och om man vill kan man gömma sina dåliga böcker bakom dom bra när man får besök.
Det man slås över är avsaknaden av böcker! Elin hävdar att hon lånar allt på biblioteket och måste lägga alla sin pengar på mat till barnen och Star trek-boxar, låter som en bortförklaring i mina öron men får ändå räknas som en okej ursäkt. De böcker som finns är till 50% kokböcker och en hel del böcker om bakning.
Men herregud! Hur många böcker om GI kan man äga? Tydligen jättemånga. Man skulle kunna tro att Elin bara äter kött med sallad till frukost lunch och middag samt gör kött-tårta på födelsedagar.
Värdinnans ABC känns helt onödig, alla som träffat Elin vet ju att hon är en exemplarisk värdinna och inte behöver tips om hur man bäst putsar matsals-silvret. Dock är jag nöjd med Gaimanböckerna och den superfina boken om kyrkogårdar.

Bibliotekariens motsvarighet till Anna Skipper ordinerar

Husmanskost av Leif Mannerström
För att uppväga alla GI-böcker behöver Elin en kokbok där man har extra mycket grädde i potatismoset.




Snowcrash av Neil Stephenson
Gillar man Neil Gaiman och American Gods kommer man älska Snowcrash som vissa bibliotekarier nästan tycker är världens bästa bok. Coloa tjejer, halvtöntiga samurajer och språkfilosofi.





Hello love av Charlotta Cederlöf
Döden, döden, döden. När man har läst om kyrkogårdar men tydligen ändå har lite humor och läser Death (hon är ju spexig, karaktären alltså) måste man ju läsa Hello love. Det handlar nämligen om en tjej som är rätt gothig men hysteriskt rolig på sitt egna bittra sätt. Dessutom utspelar den sig förr i tiden, nämligen på 1980-talet, så vissa äldre bibliotekarier kanske känner igen sig.

Vad tycker ni att Elin borde läsa?


fredag 22 maj 2009

Grattis Morrissey - nu är du en gubbe!


Idag fyller Morrissey 50 år och eftersom Morrissey är bäst i världen så hyllar vi honom med en Elin och Siskas bästa och sämsta.

3 bra saker med Morrissey



Låt den rätte komma in

Jag måste ju erkänna att det inte var Morrissey- och Smithscitaten som fick mig att börja läsa Ajvide Lindqvist utan faktumet att en vampyrbok recenserats i DN och utspelade sig i Blackeberg (åh, jag var så före alla ni andra som läst den nu, ha). Hur som helst så är hans böcker fulla av Morrissey-citat, Låt den rätte komma in är ju t.ex. en översättning på Let the right one slip in. I Människohamn är det ett himla citerande till höger och vänster. Men även om man inte gillar Morrissey (VA!?) så borde man läsa Ajvide Lindqvist ändå för det är så bra! Socialrealism blandat med skräck. Kan det bli bättre?/Siska


Alla fina Morrissey-låtar

Den bästa saken med Morrissey är ju alla fantastiska låtar som han har skrivit. Både som soloartist och i the Smiths. Här är några av Elin och Siskas favoriter

Seasick, yet still docked, The more you ignore me the closer I get, I know it’s over, My love life, How soon is now, Hand in glove, There is a light that never goes out, Everyday is like Sunday


Alla fina Morrissey-citat

En annan fantastisk sak med Morrissey är alla låttexter som får en att känna att jaaa -precis så där är det ju. Livet. Här kommer Elin och Siskas favoriter
I decree today that life
Is simply taking and not giving
Still ill - Smiths

For there are brighter sides to life
And I should know, because I've seen them
But not very often ...
Still ill - Smiths

Im throwing my arms around
Around Paris
because only stone and steel accept my love
I’m throwing my arms around Paris - Morrissey

Wish I knew the way to reach the one I love
There is no way ...
Wish I had the charm to attract the one I love
But you see, I've got no charm
Seasick, yet still docked – Morrissey
There's a club, if you'd like to go
You could meet somebody who really loves you
So you go, and you stand on your own
And you leave on your own
And you go home, and you cry
And you want to die
How soon is now - Smiths

This is the coastal town
That they forgot to close down
Armageddon - come armageddon!
Come, armageddon! come!
Everyday is like Sunday - Morrissey
I will be in the bar
with my head on the bar
The more you ignore me the closer I get - Morrissey

2 dåliga saker med Morrissey
Morrisseykillen
Morrisseykillen är egentligen en besserwisser-kille som även har ett starkt drag av narcissism kombinerat med att han tycker otroligt synd om sig själv. Morrisseykillen säger gärna till sin flickvän ”vad gullig du är när du är arg” om hon blir upprörd över kapitalackumulationen, hävdar att folk som inte förstår sig på Camus har en naiv syn på litteraturhistorien och att han alltid har det värst eftersom han har ONT I SJÄLEN. Och, famförallt, den enda som förstår honom är Morrissey./Siska

Peter Birro – Utan nåd

En sak som är dålig med Morrissey är alltså alla Morrisseykillar och Utan nåd är en bok som handlar om en Morrisseykille. Det handlar om en kille vars tjej är otrogen så det är hemskt synd om honom så han åker till London och där träffar han någon annan tjej. Och så är det en massa om Morrissey och en massa Morrisseycitat och jag blev mest irriterad på att det var så synd om den där killen hela tiden. /Elin

Vad tycker ni om Morrissey? Vilka är era favoriter? Låtar? Citat?

Inspärrade föräldrar, barnspöken och dansande gulliga möss

Egentligen skulle jag vilja tipsa om filmen Coraline som baseras på en bok av Neil Gaiman idag men eftersom vi tipsar om saker som finns på biblan så tipsar jag om boken istället. Gud så smart jag är! Och det är ju en väldigt bra bok så det gör inte så mycket. Dessutom är det spännande att vuxna tycker den är hemskt obehaglig och läskig medan de flesta barn jag träffat på som läst den bara tycker att den är spännande. Hur som, till saken:

Coraline flyttar till ett nytt hus med sina föräldrar. Dom är allmänt upptagna och tråkiga och Coraline tröttnar rätt fort på att räkna dörrar och fönster. Plötsligt upptäcker hon en dörr till en likadan lägenhet som den hon bor i, med två föräldrar som är väldigt lika hennes men vita som papper och med knappar istället för ögon. Mystiskt. Dom är himla bussiga dock. Dom gillar Coraline och vill att hon stannar. Man kan dock ana ugglor i mossen (vilket är en rolig Hitchcock-film för övrigt). När Coraline kommer tillbaka till sin riktiga värld hittar hon inte sina föräldrar. Men i hallspegeln dyker dom plötsligt upp, inspärrade bakom glaset. LÄSKIGT!!! Och det blir värre! Och det är bra! Hela tiden!

Och nu har den alltså filmatiserats av han som gjorde A nightmare before christmas och här ser ni den fantastiska hemsidan (kolla på den, superfin). Om ni klickar på den lilla skylten Trailer under The Pink Palace får ni såklart se trailern.

torsdag 21 maj 2009

5 otroligt intellektuella frågor - idag är Derbydagen och vi smäller till med Fredrik och Mattias!

Idag blir det självklart fotboll på vår blogg eftersom det är DERBYDAGEN. Gud, så spännande! Igår fick ni se Elin och Siska vara hur sportiga som helst och prata om fotbollsböcker - men vi inser ju våra begränsningar och lämnar över till några som verkligen kan det här med fotboll!



Fredrik Lundgren är inte bara från Torslanda, han är även GAIS lagkapten och här kan ni läsa vad han har bloggat inför derbyt. Han spelar inte bara fotboll, förresten, han är också imponerande intellektuell! Kolla själva!
1. En bra bok om fotboll du har läst?
Fever pitch av Nick Hornby
2. En bra låt om fotboll?
La Mano De Dios av Rodrigo
3. En bra film om fotboll?
Skruva den som Beckham av Gurinder Chadha
4. En dålig låt om fotboll?
Ciao Ciao Italia (officiell VM-låt 1990 som kanske blev ännu sämre av den svenska insatsen)
5. Om GAIS var en bok, vilken bok skulle det då vara?
Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren


Mattias Göransson är Siskas stora fotbollsboksidol som hon bloggar om titt som tätt. Han skriver inte bara fantastiska ungdomsböcker om fotboll utan har även grundat tidskrifterna Offside och Filter.
1. En bra bok om fotboll du har läst?
Simon Kupers Football Against The Enemy . Uttjatad eller klassiker beroende på vem man frågar – hur som helst var det denna femton år gamla bok som gav startskottet till hela den moderna Nya Fotbollsjournalistiken, där man kan skriva lika initierat, målande och litterärt om fotboll som om något annat ämne.
2. En bra låt om fotboll?
Jag måste säga att den vackraste musiken är när högtalarna på Gamla Ullevi spelar Schytts gamla slagdänga Heja Blåvitt efter att IFK har gjort mål.
3. En bra film om fotboll?
Det finns bara några få sevärda dokumentärer om fotboll, och i princip inga spelfilmer. Den tyska storfilmen Miraklet i Bern är ändå värd att nämna – som den första spelfilm där man lyckats göra själva spelmomenten i filmen trovärdiga, och för dess storslagna ambition att göra ett tårdrypande drama av hela den tyska efterkrigsexistensen genom en skildring av VM-segern 1954.
4. En dålig låt om fotboll?
Öis nyinspelning av Så skönt att vara öisare som Go West -cover till euro-ompa-komp är nog bland det vidrigaste man kan lyssna på. Alla kategorier.
5. Om fotboll var en bok, vilken bok skulle det då vara?
Räddaren i nöden av J D Salinger. Enbart för titelns skull, förstås. För väldigt många människor fungerar fotbollen som en av få trygga konstanter i livet. Livspartners kan komma och gå, barn födas, växa upp och flytta hemifrån, jobb försvinna, vänner få cancer – men varje helg spelar favoritlaget för seger.
Att vi inte har någon spelare från Blåvitt med på bloggen är inget ställningstagande från Högsbo biblioteks sida, vi är oerhört neutrala i denna derbykamp - utan det är bara för att vi inte fick några svar. Så kan det gå. Elin och Siska är oerhört nervösa inför matchen ikväll och lovar att kolla på fotbollen och inte sitta och läsa. Heja bollsport!

onsdag 20 maj 2009

Litterära samtal med Elin och Siska 13

Fotboll, fotboll, fotboll. Självklart diskuteras böcker om fotboll i veckans litterära samtal.

Elin (vad har hon på sig egentligen!?) dribblar lite och berättar om när hon läste Fever pitch av Nick Hornby.

Siska har läst Among the thugs av Bill Buford och ser OTROLIGT sportig ut.

Har du några sportboksanekdoter som du vill dela med dig av?

Vinnare i Elin och Siskas fantastiska Göteborgspopsindie-rebustävling utsedda!

Hurra! Vilken tävling! Vilka priser! Vilka vinnare!

20 tappra tävlare som nästan alla hade alla rätt. Starkt jobbat.
Jonas och Cecilia vann varsitt förstapris, två skivor var från Wonderland records.

Sofie, Johan, Sandra och Emma vann alla andrapriser, en skiva var från Wonderland records

Dessutom kommer Wonderland records-bandet Quarterhorse hit och spelar på BiblioTiki, vår söderhavsfest, 25 juni 19.00-21.00

Så, nu är ni väl alla nyfikna på de rätta svaren. Självklart ska ni få dem!
1. Broder Daniel
2. Bad Cash Quartet
3. The Tough Alliance
4. Her Majesty
5. Universal poplab
6. Honey Is Cool
7. Silverbullit
8. The Plan

5 otroligt intellektuella frågor - fotboll, fotboll, fotboll!

Har man en gång börjat blogga om fotboll så går det inte att stoppa! Ja, alltså - DERBY! GAIS IFK! IMORGON! Högsbo bibliotek har inga naglar kvar, fördom är nedbitna av all nervositet! Vi MÅSTE ha mera fotboll på bloggen - och idag frågar vi fler supportrar! Vem är intellektuellast? IFK? GAIS? Detta är mer spännande än själva derbyt!


Anders Almgren är ordförande i Supporterklubben Änglarna. Det är alltså Blåvitts supporterklubb, för er som inte fattade det. Man vet ju liksom inte hur insatta ni är i Göteborgs fotbollsvärld. Han är så här intellektuell:
1. Vilken är det bästa bok om fotboll som du har läst?
Svårt. Jag läser sällan böcker om fotboll. Jag har fotbollen som intresse och hobby - att regelbundet dessutom läsa böcker om det skulle bli för mycket. Jag läser mest på historiska eller samhällstillvända teman, ibland dock med koppling det till fotbollskulturen. "Med uppenbar känsla för stil" av Stephan Mendel-Enk, som tar upp manlighetsideal och supporterkultur, var intressant.
2. Vilken är den bästa låten om fotboll som du har hört?
"Snart skiner Poseidon", framförd av 18.000 änglar på påskafton 2009.
3. Vilken är den bästa filmen om fotboll som du har sett?
En dvd med den avgörande matchen mot Dundee United -87. Mycket känsla och nostalgi kopplad till den, som jag i motsats till -82 har personliga minnen från (även om jag inte var på plats). IFK Göteborgs Guldfilm 2007 är också en rysare, liksom SVT:s kröika om VM-94.
4. Vilken är den sämsta låten om fotboll som du har hört?

"Så skönt å va öisare" är verkligen brutalt usel. "Go west", arrangerad med en digital sambaorkester och en fullkomligt hjärndöd rödblå text? Det borde helt ärligt vara straffbart att producera sånt år 2009. Om det finns någon som helst känsla för vad som är okej fotbollsmusik i öisklacken, så lider jag verkligen med honom.
5. Om Blåvitt var en bok, vilken bok skulle den då vara?
Kan bara komma upp med Bibeln, trots jag knappast är religiöst lagd. Men fotbollsföreningarnas Fotbollsförening kan väl bara motsvaras av Böckernas Bok?



Robert Lindberg har varit med och skrivit "Förbannade GAIS". Och skriver om GAIS i en massa andra sammanhang. Och var med och grundade Gårdakvarnen, som är en av GAIS supporterklubbar. För er som inte visste det! Nu svarar han på våra intellektuella frågor.
1. Vilken är den bästa bok om fotboll som du har läst?
"Behind the curtain. Travels in eastern europe" Om östeuropeisk fotboll. Oerhört intressant.
2. Vilken är den bästa låten om fotboll som du har hört?
Finns ingen. Flöjtar brukar säga New Order - låten "World in motion" men den är ju kass. Vilket all "fotbollsmusik"tenderar att bli. En helt bedrövlig genre förresten.
3. Vilken är den bästa filmen om fotboll som du har sett?
Jävligt svårt. Precis som med fotbollsmusik så är det få filmer om fotboll som funkar. "ID" är rätt ok. Men det handlar ju snarare om engelsk huliganproblematik. Filmer som renodlat är fotbollsfilmer kan jag inte komma på någon som är bra faktiskt.
4. Vilken är den sämsta låten om fotboll som du har hört?
Här finns det en ocean att häva ur. Skulle vilja säga "Snart slipar vi Poseidons löv" av den där Alme, men den är ju passabel som låt betraktat. Skulle också kunna tänka mig att nypa en hel platta; Jävlaranammas iefkå - platta med lättmjölkspaketet på. Men det får faktiskt bli "Ciao, Ciao Italia" med Galenskaparna/After Shave. Så omåttligt dåligt har det faktiskt aldrig varit sedan dess
5. Om GAIS var en bok, vilken bok skulle dom då vara?
Bibeln


Imorgon blir den mer fotboll och Elin och Siska kommer också att prata fotbollsböcker i veckans litterära samtal. Woohoo!

tisdag 19 maj 2009

Finns det något dåligt med fotboll egentligen?














Fotboll, fotboll, fotboll. Elin och Siska kan inte tänka på annat än fotboll. Här kommer veckans bästa och sämsta-lista. Hur vi än tänkte så kunde vi inte komma på något som var speciellt dåligt med fotboll, så denna veckan ger vi er två bra böcker om fotboll och tre bra fotbollsfilmer. Här kommer dessa tips:


Fotbollsböcker med Siska

Proffsdrömmar, Matchhjältar och Slutspel av Mattias Göransson
Jag ÄLSKAR Mattias Göranssons böcker om fotbollskillarna Johan och Micke som spelar fotbolls och tränar i Majorna. Jag har skrivit om dom förut och nu gör jag det igen. Micke är talangen och Johan är den där som tränar och tränar och tränar. Och allt i Göteborg! Även om jag ibland hoppar över matchreferaten så är det oliiiiiiiiiiiiidligt spännande. Det är Gothia cup, allsvenskan och annat spännande. Bästa böckerna om sport och unga killar som man håller på hela tiden. Dessutom får man lära sig offsideregeln. Bra att kunna! På torsdag svarar dessutom Mattias Göransson på våra 5 otroligt intellektuella frågor. JIPPI!

I skuggan av San Siro - Martin Bengtsson
Jag har aldrig riktigt förstått hur folk kan bli sådär besatta av något att dom bara ägnar sig åt det och aldrig gör annat som att titta på tv i två timmar utan att se mer än 5 minuter av något program. Hur som, det kunde Martin Bengtsson, i hans självbiografi beskriver han hur han börjar tokträna 9 år gammal och sen gör det i princip non stop med mål att bli fotbollsproffs. Vilket han såklart blir. Härligt spännande och deprimerande på en gång!
/Siska

Fotbollsfilmer med Elin
Min absoluta fotbollsfavoritfilm är Skruva den som Beckham. Den är fantastisk och jättebra och handlar om en massa bra grejer förutom fotboll då. Den handlar om två tjejers vänskap, om att vara kär i samma kille som sin bästis och om att få göra det man vill. Filmen handlar om Jess som har indiska föräldrar, men växer upp i England. Hennes föräldrar vill att hon ska vara en stillsam indiska, men hon vill bara spela fotboll och bli lika bra som Davis Beckham.

Fever pitch är en annan mycket bra fotbollsfilm, eftersom den handlar om Arsenal och kärlek. Nu var det förskräckligt längesedan jag såg den – så jag kan bara skriva några vaga rader om att den handlar om en man som älskar Arsenal och som blir kär i en tjej som inte gillar fotboll lika mycket. Men hallå – den är baserad på en bok av Nick Hornby och Colin Firth spelar huvudrollen och han brukar ju vara med i alla romantiska komedier som jag i hemlighet älskar – så det är två säkra tecken på att den är värd att se.

Mitt sista fotbollsfilmstips är en film om huliganer som heter I.D. Den handlar om några engelska poliser som går undercover och ska infiltrera ett huligangäng. För att de ska nå status bland huliganerna och nå den innersta kärnan så måste de ge sig hän och vara väldigt övertygande i sina roller som huliganer. Det blir ytterst obehagligt med en massa våld, sprit och droger och till sist vet man inte vem som är god och vad som är ett spel . Jag minns att jag tyckte avslutningsscenen var oerhört oerhört otäck.
/Elin

Vilka är dina bästa (och sämsta) böcker, filmer och låtar om fotboll?

5 otroligt intellektuella frågor - idag till fotbollssupportrar

På torsdag är det derby! Blåvitt - GAIS! Gud så otroligt spännande!
Fotboll är något av en gåta för oss, jag har då aldrig fattat grejen med offsideregeln och dessutom brukar jag alltid titta på fel sida av planen OCH tröttna på fotboll efter några minuter och sitta och prata istället. Så gå inte med mig på någon fotbollsmatch. Vi har alltså inget att komma med när det gäller fotboll, istället har vi vänt oss till fotbollsexperter. Nu kära läsare är det upp till er, vilket är det mest intellektuella fotbollslaget? GAIS? Blåvitt? Idag är det supportrarnas tur, imorgon blir det supporterklubbarnas och på torsdag blir det spelarnas. HERREGUD så häftigt!
Här kommer två bitna supporters:

Henrik Edberg, allas vår DJ Honken från tårtkalaset eller DJ Gårdapöjk som han numera heter, gillar GAIS. Jättemycket.

1. Vilken är det bästa bok om fotboll som du har läst?
A. Även om Fever Pitch av Nick Hornby inte är ett speciellt spännande val, kan den absolut inte underskattas.
B. How Soccer Explains the World: An Unlikely Theory of Globalization av Franklin Foer är varken lika briljant eller högtravande som titeln lätt kan föranleda en att tro.
C. Förbannade GAIS: Trettio år av underprestation, GAIS 1976-2006 av Robert Lindberg och Patrik Persson är precis lika briljant som titeln låter påskina.
2. Vilken är den bästa låten om fotboll som du har hört?
Gårdakvarnar och skit av Håkan Hellström är en av de bästa låtarna som skrivits och spelats in överhuvudtaget.
3. Vilken är den bästa filmen om fotboll som du har sett?
Jag har stora förhoppningar om filmatiseringen av Kevin Sampsons bok Away Days som har premiär i slutet av maj, men den har jag ju inte sett. Än. Får väl säga Football Factory då... och ducka.
4. Vilken är den sämsta låten om fotboll som du har hört?
Jim Jidheds utomordentligt usla Nordmanpekoral som spelades på IFK:s matcher för ett par år sedan. Som tur är vet jag inte vad den heter. Man får dock ge dem att de lyckaes sammanfatta allt som Blåvitt står för väldigt effektivt i den låten... helt oöverträffat faktiskt, ja, ända tills Promoe släppte låten Svennebanan.
5. Om GAIS var en bok, vilken bok skulle GAIS då vara?
GAIS är På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust
IFK är Da Vinci-koden av Dan Brown... som talbok.

Magnus Berntsson gillar Blåvitt jättemycket. Och tycker jätteilla om AIK.
1. Vilken är det bästa bok om fotboll som du har läst?
Det finns massor av böcker om fotboll Jag gillar att läsa om samtliga lag men självklart är det roligare att läsa om Blåvitt. Det är allt ifrån deras 100-års bok, Boken om blåvitt Vi älskar dom av Stefan Thylin, Fantastiska 82 av Crusner Lennart & Skånberg Alf, Kamraterna av Andréasson Kenth & Palmström Uno, etc Jag tror inte det finns någon bok om Blåvitt jag inte har läst. Sen får jag ju inte glömma Viveca Lärns barnbok När Ludde mötte blåvitt. Sen finns det en hel del böcker som handlar om supporterkultur och livet på läktaren och på gatorna. En intressant bok är Bland huliganerna av Bill Buford som hamnar på ett engelskt lokaltåg som tagits över av fotbollsfans. De slår metodiskt sönder hela tåget - och polisen står handfallen och kan inte göra något för att stoppa dem. En annan bok som gjorde mig nyfiken var En av grabbarna av Johan Höglund som handlar om hans tid som aktör på den svenska ligistscenen och som ursprungsmedlem i Sveriges mest omtalade fotbollsfirma, Firman boys.(aik) Det handlar om boxen, kickarna, brödraskapet, värderingarna och den hårda jargong som blev en del i hur dom levde och fortfarande lever sina liv.
2. Vilken är den bästa låten om fotboll som du har hört?
Internationellt är det you never walk alone som sjöngs av Celtics och Liverpools fans innan spelarna gör entre på planen Den är SÅÅÅ Mäktig. När det gäller Sverige så är det givetvis Blåvitts hymm Snart skiner poseidon med Joel Alme
3. Vilken är den bästa filmen om fotboll som du har sett?
Jag vet inte om jag har sett någon film om fotboll som jag tycker är bra. Det finns en del huliganfilmer men det är bara rent skräp så jag passar på den frågan
4. Vilken är den sämsta låten om fotboll som du har hört?
Oj! Det får bli aiks hym då jag ogillar det laget å det kraftigaste. Den heter åhh vi e aik
5. Om Blåvitt var en bok, vilken bok skulle Blåvitt då vara?
Den frågan har jag funderat en hel del på sen jag fick den och det är jättesvårt att hitta en bok som påminner om Blåvitt. Jag tänkte först på Nålens öga av Ken Follett som är grymt spännande MEN den saknar den där ångesten man kan känna vid viktiga matcher så....Näää det får bli Nålens öga.