fredag 29 januari 2010

Vårens seriehändelser med Galago

Galago känner ni väl till? Jooo, klart ni gör! Dom har ju tipsat er om vilka seriehändelser ni skulle hålla koll på i höstas. Missade ni det så kan ni läsa deras blogg, låna något av deras fina seriealbum på biblan eller varför inte prenumerera på deras finfina tidning? Dessutom kan ni ta del av deras skarpa snillen genom att läsa Mats Jonssons (tjänstledig Galagoredaktör) kronologiska lista över seriehändelser under våren!

Mats Jonssons seriehändelser

1. Åsa Grennvall gör en efterlängtad comeback i februari med Svinet, en sällsynt brutal serieroman om osympatiska människor som mår dåligt och beter sig illa mot varandra. Identifikationsfaktorn närmar sig noll (tack och lov), men man kommer inte undan att bli berörd av de stackars satarna och Åsa Grennvalls raffinerade serieberättande.


2. Mupparna i New York. I april lanseras svenska serier på bred front vid Mocca-festivalen i New York. De amerikanska utgåvorna av min, Simon Gärdenfors och Kolbeinn Karlssons böcker släpps med ett modikum av buller och bång, sida vid sida med antologin Northern Lights 2. Fester, seminarier, utställningar, signeringar och intervjuer. Längtar jag? Lär ju göra.

3. Svalornas lek. Serietecknaren Zeina Abirached växte upp bara några meter från demarkationslinjen i inbördeskrigets Beirut, och skildrar sina minnen därifrån i Svalornas lek, som kommer på svenska i april. Hon är förvånansvärt osentimental och lyckas verkligen visa upp krigets vardag ur ett barns grodperspektiv. Det ska också bli intressant att höra Zeina berätta om boken när hon kommer till...

4. SPX 2010. Seriefestivalen på Kulturhuset i Stockholm har spottat upp sig väldigt många snäpp de senaste åren och är nu en av Nordens viktigaste - och roligaste - seriehändelser med en vildvuxen flora av utställare, intressanta föreläsningar och ett helt batteri releasefester (i fjol fem stycken på tre kvällar). Mest spännande bland de många utländska gästerna är Dash Shaw, mannen bakom förra årets största genombrott i form av Bottomless Bellybutton - en bok som faktiskt pekar ut en ny riktning för seriekonsten, om man vill låta lite övermaga. SPX äger rum 23-25 april.

5. Min tjänstledighet. Efter att ha arbetat hårt med Galago och annat de senaste åren - samtidigt som jag vant mig vid livet som förälder - ska jag ägna hela våren åt att rita på min nästa serieroman. Den tar vid där Hey Princess slutade, har arbetsnamnet Not Forever (såklart!) och kommer ut våren 2011. Det ska bli så otroligt skönt att bara få vara serietecknare i ett helt halvår. För mig, om än bara för mig, är det vårens allra största händelse.

torsdag 28 januari 2010

Björn Ranelid finns även på vår blogg

Vart man än tar vägen nu för tiden så finns Björn Ranelid där. Han är överallt. Få författare är väl lika bra på att synas i alla möjliga sammanhang. Om man inte har tröttnat på herr Ranelid så kan man nu läsa om honom i boken Fenomenet Björn Ranelid. I boken ger sig litteraturvetarna Torbjön Forslid och Anders Ohlsson på att försöka förklara och förstå Björn Ranelid. De tänker sig att man inte bara an förstå herr Ranelid utifrån hans texter, utan man måste ta med hela hans person om man vill förstå honom.

Författarna resonerar kring Ranelids författarskap, kändisskap, de skandaler och de debatter där han gjort sin röst hört. Allt för att förstå hur en författare som både vill visa sig vara intellektuell och är extremt folklig. Jag menar, finns det någon författare, förutom Camilla Läckberg, som är så välkänd? Många vet vem han är, långt ifrån alla har läst hans böcker och nästan alla har en åsikt om honom. I boken visar författarna på en dubbelhet hos Björn Ranelid, där han å ena sidan vill framställa sig som det kränkta offret som aldrig skulle göra någon något ont och i nästa ögonblick går han till attack med de mest otrevliga personangrepp man kan tänka sig.

Nu vet jag inte om jag förstår Björn Ranelid så hemskt mycket bättre efter att ha läst den här boken. Jag tänker mest att det kanke inte är så himla krångligt det här med Ranelid som man gör det. Alltså, som Morrisseyfan är man ju lite var vid en artist som når enorma framgångar med som ändå känner sig missförstått och förfördelad. Det, tänker jag, handlar väl väldigt mycket om självbilder och presonliga förhållningssätt till livet och sånt är ju komplext och svårbegripligt och svårförklarat. Men boken då? Jo boken läste jag med någon form av skräckblandad förtjusning. Om man, som jag, har en liten osund fascination av Björn Ranelid är det en mycket intressant läsning.

Drömmarnas berg: 2010 års bästa böcker, kanske

Drömmarnas berg bloggas det om så ljuvliga genrer som skräck, fantasy och SF. Hurra! Karl G och Olov L har varit jättesnälla och skrivit om vilka böcker de mest ser fram emot i år.

Kraken av China Miéville

Bokmalar verkar inte vara riktigt lika måste-vara-först-med-alltneurotiska som t ex musiknördar, men liteindie vill man ju vara ändå. När någon facebookgrupp började förvarna
om att China Miéville skulle komma med en ny bok, Kraken, började jag förstås genast länka vitt och brett, gå med i events, etc. Någon av dessa aktiviteter såg Drömmarnas Berg-Karl, som skickade mig ett citat av Miéville, som tydligen var småförbannad på att Amazon försökte "sälja en bok som inte finns" och vägrade uttala sig vidare. Dödligt bortgjord sa jag till mig själv att aldrig lita på något jag ser på facebook igen, och _den här gången menar jag det_. Dessutom riskerar jag (känns det som) att irritera den kanske bästa, och definitivt biffigaste, nu levande fantasyförfattaren. Till råga på allt har jag inte läst hans förra bok än, så jag blir också påmind om hur himla icke-indie jag är. Det finns alltså en del skam och skuld förknippat med Kraken. Ändå längtar jag. Så bra är han.

De döda fruktar födelsen av Pål Eggert

Eggerts första roman, Ars Moriendi, skulle jag, om jag recenserat den när den kom, beskrivit som "helt uppåt helvete muthaphukin jävla skitbra", ett uttryck jag vanligtvis inte använder om vad som helst, eller öht. Jag läste ekonomisk historia på den tiden, något jag heller inte vanligtvis gör, och bland det som imponerade med Ars Moriendi var hur Eggert inte bara slängde in en drake i handlingen hur som helst utan tycktes ha funderat över hur en drakes närvaro i en liten
medeltida stad skulle ha påverkat vardagslivet, religionen och kanske särskilt ekonomin. Sedan jag läste den har jag gått och väntat på att Eggert ska skriva nästa roman och nu har han gjort det och snart är den här. Passande uttryck i sammanhanget: Tjo!

Främlingarna av Carina Rydberg

Varje gång jag återgivit handlingen i en science fictionberättelse inför en skolklass eller så har minst av åhörarna sagt det alla (förmodligen) tänker: "Jag fattar ing-en-ting!" Men på gymnasiet skulle hela klassen en gång läsa Carina Rydbergs "Den högsta kasten" och därefter diskutera den. Jag läste lydigt, lade på minnet ungefär vad som hänt i den och gick glad i hågen till diskussionen. Jag fattade ing-en-ting. Jo, jag hade förstås begripit vad som stod i boken, men allt som försiggick mellan raderna hade tydligen gått mig helt förbi. "Den högsta kasten" gav tydligen en svindlande känsla för sådana som observerar och kanske till och med deltar i det sociala spelet runt dem. Sedan dess har jag tänkt på Carina Rydberg som en författare som skriver för folk som aldrig någonsin haft huvudet i det blå. Inget ont om sådana böcker, de kan vara välskrivna och jag skulle troligen må bra av att läsa några av dem, men jag undrar ändå hur det ska gå nu när Rydberg ska skriva science fiction. Men just därför är jag nyfiken. Nu ska den iofs inte komma förrän till hösten, men vafasen, årstiderna spelar bara roll för sådana som lever sina liv på planeten jorden.

Köttets Undergång av CJ Håkansson

Fjärilen från Tibet kom 2007 och blåste brallorna av mig, så otroligt skönt med riktigt skräck. Smutsig grå verklighet möter ett riktigt otrevligt helvete. Jag hoppas att Köttets undergång är minst lika rå och kompromisslös. Det har varit riktigt skönt att kunna trycka Fjärilen i Tibet i näven på truliga tonåringar som vill läsa något läskigt. Sen att CJ Håkansson har en bra och nervig blogg gör inte saken sämre, skönt med författare som inte är rädda att skriva vad de tycker. I dagens Twilight-Sverige med glittrande vampyrer behöver vi lite riktig svensk skräck grundad i betong och misär.

A Dance with Dragons av George RR Martin

Den här boken är så väldigt efterlängtad att jag snart inte orkar bry mig om att den aldrig kommer! I flera år har jag suktat och hoppats men om och om igen blivit förkrossad när Martin på sin icke-blogg fortsätter skjuta mina drakdrömmar i sank. Men serien A Song of ice and fire är sjukt bra och en bättre episk historia (med drakar!) får man leta efter. Ett stort kanske ligger som ett orosmoln över huruvida titeln kommer ut 2010, men vi får hoppas tillsammans!



Republic of Thieves av Scott Lynch

Jag älskade både Locke Lamoras lögner och Rött hav under röd himmel, Locke Lamora och hans gentlemannarövare är grymt charmiga och roliga att läsa om. Lynchs första två böcker kom ut i rask takt och översattes lika raskt till svenska. Nu har det varit oroväckande tyst ett bra tag kring tredje delen om Locke Lamora och jag har närt tankar kring att Scott Lynch har fått skrivkramp eller något annat otrevligt. I höstas kom dock tecken på att Lynch fortfarande var i livet och jobbade hårt på att bli klar med nästa bok i serien! Det är alltid lika kul när nya författare fortsätter leverera underhållande och bra böcker. Det är så tråkigt när det kommer en fantastisk debut och de efterföljande böckerna är skit.

Eldbärare av Anders Björkelid.

En uppföljare till den fantastiska Ondvinter av Anders Björkelid! Vi blev ordentligt bortskämda förra året när Ondvinter kom ut, äntligen fick vi läsa bra fantasy på svenska! Bra språk, nya ord och en skön historia med en mångfald av knepiga oknytt. Hoppas nu att det håller i sig och att vi kan fortsätta läsa om galgmän och äventyr. Ett givet köp i min värld.

onsdag 27 januari 2010

Bra drakfångartips

Jag och mina barn älskar Per Gustavssons böcker om den modiga och rådiga Prinsessan. Nu har han skrivit en bok om en prins också, en prins om är minst lika smart och klurig. När prinsar fångar drakar heter den. Som prins behöver man tydligen inte bara vara tjusig, ha fönat hår, tajts och rädda vackra prinsessor hela dagarna. Nej, det viktigaste som prins är att ha en alldeles egen drake. Därför måste prinsen ge sig ut på drakjakt. Men en drakjakt är inte någon lyckad drakjakt om man inte tar hjälp av en prinsessa. Tillsammans klarar man allt! Bra att veta när man ger sig ut på drakuppdrag är att det är viktigt att mata krokodilen först och att man kan binda drakar med spagetti om man behöver fly. Man får alltså bara lära sig bra grejer i den här boken!

När prinsar fångar drakar är precis lika härlig och rolig som Per Gustavssons andra böcker. Med en underbar humor, fina bilder och roliga vändningar har han gjort ännu en ljuvlig bilderbok. Jag älskar hur han utmanar och förnyar de rätt trista och stela prins/prinsessrollerna, som man efter att ha sett Disneyprinsessfilmerna tusen gånger i rad bara vill kräkas på. Som prins och prinsessa kan man både vara tjusig, smart, rolig, vacker och modig. Samtidigt. Det är befriande! Och mina barn älskar detta. Så här tycker dom:

Emma: Jag tyckte den var bra. Den var rolig. Det var roligt att draken fångade prinsessan och prinsen. Det var bra att dom kunde fly från draken. Och så sa dom en snäll drake och det var också bra. Bilderna var fina.
Oscar: Den var jättefin. Det var roligt att prinsessan och prinsen skulle fånga draken. Det var roligt att draken fångade prinsen och prinsessan. Jag tyckte den var bra.

Saras filmvår

Sara B-E är en ständig gäst här på bloggen. Hon tipsade i höstas om filmer hon tyckte att ni skulle se och var såklart med i julkalendern. Förutom att veta en massa om film är hon manusförfattare (hänger nog ihop det där) och fick gå på premiären av Arn-filmerna, OMG!!! Idag ger hon er tips om vilka filmpremiärer ni bör hålla utkik efter i vår.

Saras filmvår

2000-talets första decennium avslutades storslaget med världens dyraste film - Avatar. Nu går vi in i 2010-talet fyllda av frågor och förväntningar. Ska 3D bli det nya standardformatet på bio? Kommer Jackson/del Toro att lyckas med The Hobbit? Ska James Cameron göra en ännu dyrare film? Hur blir det egentligen med Spielbergs Tintin? Kommer Terry Gilliam till slut att ro i land sin otursförföljda Don Quixote-adaption? Ska Johnny Depp spela pirat ända in på 2020-talet? Och hur sjutton ska de lyckas filmatisera Breaking Dawn?

I sinom tid kommer alla frågor att besvaras. Till dess får vi nöja oss med vad första hälften av 2010 har att bjuda på i bioväg.

JANUARI

På fredag - den 29:e - är det dags för den pinsamt försenade svenska premiären av Spike Jonzes Where the Wild Things Are. Hyllade Precious har premiär samma dag.






FEBRUARI

The Princess and the Frog är jag egentligen är helt ointresserad av att se. Men den är ändå värd att uppmärksammas eftersom huvudpersonen Tiana är Disneys första svarta prinsessa, 72 år efter Snövit. Bättre sent än aldrig? Premiär den 5:e februari.




Den 10:e februari slår varulvarna tillbaka när The Wolfman har premiär.







Den 19:e är det dags för ytterligare en försenad film: Scorceces Lehane-adaption Shutter Island.






Samma dag går Chan-Wook Parks (Oldboy) Thérèse Raquin-influerade vampyrthriller Thirst upp. Vilken fest!






Långt ifrån festlig verkar Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (det stinker planerat franchise lång väg) som har premiär den 24:e. Men en kan alltid titta på trailern och skratta åt Pierce Brosnan som ser osedvanligt fånig ut.





Den 26:e har Alejandro Amenábars senaste film Agora premiär. Rachel Weisz spelar filosofen Hypathia som levde i 300-talets Alexandria. Agora var den film som sågs av flest människor i
Spanien 2009.





MARS

Fredagen den 5:e har Tim Burtons Alice in Wonderland svensk premiär. Filmen handlar om en äldre Alice som återvänder till ett mycket förändrat Underland ...





Den 26:e får mytgreken Perseus slåss mot gudar och monster i Clash of the Titans.







APRIL

Egentligen skulle Wes Andersons Fantastic Mr. Fox haft premiär samma dag som Where the Wild Things Are. Men SF tyckte att det var en bra idé att flytta premiären till den 2 april. Dålig stil SF, säger jag! Men filmen lär vara fantastisk.





Peter Jacksons senaste film The Lovely Bones har också den försenad premiär samma dag. TLB är Jacksons första film utan demoner, alver och jätteapor sedan mitten av 90-talet. (Visserligen är filmens huvudperson ett spöke - men ändå ...) Tyvärr verkar han inte ha lyckats så bra. Just nu har filmen bara 36% positiva recensioner på Rotten Tomatoes.



I april är det också dags för Sveriges första parodifilm Kommissarie Späck och två uppföljare: Iron Man 2 och Wall Street 2. Undrar vad Gordon Geckos devis är post-2008. "Greed is not so good"?



HÅLL OCKSÅ UTKIK EFTER:
Micmacs à tire-larigot (regi Jean-Paul Jeunet)
och för alla Twilight-fans:
Eclipse (SF skriver premiär 30 juni men det går ju aldrig att lita på)

HÅLL ER BORTA FRÅN:
Prince of Persia.
Trailern är hemsk och jag betvivlar att filmen är bättre.
Jake Gyllenhaal ser
konstant bakfull ut och Gemma Arterton (prinsessan) spelar över så klockorna stannar. Kombinationen Disney + Bruckheimer när den är som värst.

Sex and the City 2.
J
ag ryser när jag ser trailern och inte på ett bra sätt ...

tisdag 26 januari 2010

Filmatiserade böcker

Med Filmfestivalen precis runt knuten, så gör vi inte mycket annat än att tänker på film. Eftersom vi är verklighetens folk, så kanske det inte blir så mycket svår kaukasisk film för oss, men här kommer våra favoritfilmer baserade på böcker. Och de böckerna vi helst vill se filmatiserade.

Tre filmatiseringar av böcker som vi gillar:


Sagan om ringen- triologin
Jag är inte så himla förtjust i att läsa om drakar, trollkarlar och sånt därnt, men jag gillar att kolla på det på film. Filmatiseringen av Tolkiens böcker tycker jag är utmärkt, speciellt som jag tycker att böckerna kan vara lite långtråkiga ibland med alla visor och sånt (Förlåt mig, Mithlond). Sagan om ringen-triologin gillar jag inte bara för att Aragron är så tjusig, utan för att det är så himla BRA. Det är snyggt, storslaget och spännande. Här får ni se ett klipp, som dessutom är en hyllning till min son.


Movern Caller av Allan Warner
En bok som filmatiseras tycker jag ska ha samma känsla i både film och bok. Det lyckas sällan. Movern Callar hade kunnat bli pinsam eftersom den till största delen går ut på att den Morvern är ung tjej som super och ligger runt. Men i boken är hon så ensam och alienerad från sin omvärld. Det är liksom lite Främlingen av Camus över henne. Och det lyckas så himla bra i filmatiseringen med Samatha Morton. Kolla här

Androidens drömmar av Philip K Dick
Jag har flera gånger försökt läsa boken som Bladerunner baseras på, det går aldrig. Bladerunner är en av mina absoluta favoritfilmer, precis som med Morvern Callar gillar jag stämningen och atmosfären. Boken ger inte samma känslor tycker jag. Om någon tycker annorlunda och kan få mig till ett nytt läsningsförsök är jag mycket tacksam. För att förstå hur underbar Bladerunner är kan ni kolla på det här klippet


Två böcker vi tycker att man ska filma:

Ann Cleeves - Svart som natten
Jag tycker väldigt mycket om Ann Cleeves deckare, de är välskrivna och hon skildrar personerna omkring så himla fint och bra tycker jag. Och dessutom MILJÖN! Böckerna utspelar sig på Shetlandsöarna och tänk vilka fina filmer det hade kunnat bli! Kargt klimat och havet! Och hemska brott! Någonstans har jag hört att man ska göra tv-serie av detta och jag säger bara GO FOR IT!


Alastair Reynolds - Revelation space
Jag gillar rymden i bokform (om nu någon hade missat det) men ibland vill jag se hur det ska se ut och framförallt vill jag se långa tagningar av svarta rymdskepp som åker sakta genom rymden. Reynolds böcker passar UTMÄRKT för detta. Det är många stora rymdskepp, farliga rymdhrejer, konstiga människor och väldigt spännande. Och antagligen hysteriskt dyrt att filmatisera. Jag kommer i alla fall fortsätta hoppas.

Vilka filmatiseringar vill ni se och vilka har blivit lyckade?

måndag 25 januari 2010

Tre unga författare i radion.

Om ni missade när jag var och pratade böcker i radion så gör det inget. Ni kan ju lyssna nu i efterhand! Hur många gånger ni vill! Här kommer en liten länk

Böckerna jag pratade om var dessa

Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter
Under 20 år, från 1938 till 1958, får vi följa fem syskon i en liten by utanför Sandviken. Det är elände, kärlek, mer elände, barnafödande, elände, självvald ensamhet, elände, ensamhet och ett närgånget porträtt av både glesbygd, människor och ett gammalt Sverige.


Halva liv av Mats Strandberg
Jessica är på utsidan en lyckad ung kvinna, hon syns i media är bra på sitt jobb (sex- och relationsrådgivare) och har en tjusig och lyckad karl. Under ytan är det totalt kaos. Efter att ha blivit lämnad av pojkvännen Jakob flera år tidigare försöker Jessika fortfarande komma över sveket. När hennes farmor dör flyr hon storstaden. I farmoderns hus väntar en bok där hon skrivit ner sitt liv. Och det är inte alls som Jessika har trott. Farmodern berättar om sitt liv i 1950-talets Stockholm och det är superintressant!!!! Både smaskigt, ömsint och spännande. Kan knappast bli bättre.

Flickvännen av Karolina Ramqvist
Karin är ensam kvar i sitt hus som hon fått av pojkvännen. Han är ute på ett jobb, eller egentligen är han ute och begår ett värdetransportslån. Under några dagar går Karin runt i sitt hus, bleker tänderna, joggar, festar med de andra flickvännerna i gänget. Samtidigt berättas det hur hon träffade sin pojkvän och framförallt, varför hon väljer att vara tillsammans med en tungt kriminell man.

Botemedel mot januaridepp

Karin Brunk Holmqvist skriver uppmuntrande roliga romaner om riviga gamla tanter och fräsiga pensionärer. Rosa elefanter handlar om det rediga pensionärsparet Selma och Artur som lever ett enkelt och stillsamt liv. Eller, det var stillsamt tills dess de får nya grannar. Till byn flytta det ordentliga frireligiösa paret Hernemo och den frigjorda och färgstarka newage-hippietanten Disa. De nya grannarna påverkar parets liv, speciellt Disa som drar in i deras liv som en frisk fläkt av rökelse, rosenterapi och nakenqigong. Och det där frireligiösa, stela paret Hernemo har inte bara märkliga väckelsemöten, utan gör hemlighetfulla riter i trädgården. Kan det ha något att göra med den försvunne mannen som saknas i Simrishamn? Allt verkar kunna hända i Skåne!

Det här är kanske ingen svår, cool och intellektuell litteratur, men det är lättläst, får mig på gott humör och får mig att skratta flera gånger. Det är en bok man hinner läsa ut på vägen till och från jobbet, som man blir glad av och känner sig upppiggad av. Det behöver man i januari. Strunta i Herta Müller, henne kan ni läsa på badstranden i sommar. Läs Karin Brunk Holmqvist istället.

Ett annat bra botemedel mot januaridepp är att lyssna på när Siska pratar om böcker i P4 Göteborg klockan 11. Skynda er att slå på radion.

fredag 22 januari 2010

Träffa Köpstopps-Anki!

Ann-Christin Gramming tog beslutet om att under ett helt år undvika alla onödiga inköp, hon införde ett köpstopp. Det bloggade hon om på Köpstoppsbloggen (där hon fortfarande bloggar) och skrev en bok om Köp inte den här boken. På måndag kommer hon till Högsbo biblitoek klockan 19 och pratar om sina erfarenheter. Här har hon svrat på våra smarta frågor:

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Donna Tartts Den hemliga historien är bra
2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Jakob Hellmans Och stora havet Annars gillar jag verkligen Spotify där jag kan lyssna på ny musik!
3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Jag tröttnar aldrig på Bladerunner
4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Kommer inte ihåg någon på rak arm, men jag gillade inte Pappa Pralin av Anna Jörgensdotter som jag försökte att ta mig igenom förra året. Annars ger jag sällan upp på böcker.
5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Henry David Thoreau, en klassiker som har något att säga även i vår tid

Förrutom Anki så pratar även Calle Högberg om Föreningen Freecycle Göteborg. Den kan man läsa mer om här. Välkommen!

Vårens bokhändelser: PocketBlogg

PocketBlogg är, håll i er nu, en bokblogg om pocketböcker! Helt perfekt för oss som gillar att släpa runt på massor av lätta böcker istället för massor av tunga böcker. PocketBlogg hjälper dig att sortera i pocketdjungeln. Även andra har förstått detta, de fick pris för årets bästa bokblogg 2009. Borde dom ju få fler år, speciellt eftersom dom tar det som sitt ansvar att tipsa om vilka böcker man kan se framemot i vår. Glöm nu inte

Maria: Jag ser mest fram mot Guido Knopps bok Krigsfångarna. Knopp brukar leverera kvalitet och krigsfångarnas öden under och efter andra världskriget har varit ett bortglömt ämne. Ser verkligen fram emot att läsa den.


Jimmy: Nick Caves Buddy Monroes död som släpps 12/2 på Månpocket ser jag fram emot.





Cecilia: Jag ser fram emot Frostnätter av Arnaldur Indridason som släpps på storpocket någon gång under våren.




Suzanne: Babbeldrottningen i New York av Meg Cabot. Det skall bli kul och läsa en bok av Meg Cabot som har skrivit böckerna En prinsessas dagbok ;)




Bea: Drottningen vänder blad av Alan Bennett som kommer ut i pocket i maj i år är vad jag längtar efter. Böcker som handlar om läsning och böckers inverkan på någons liv ligger mig varmt om hjärtat och denna bok om en läspassionerad drottning verkar riktigt mysig.

Karin K: Ursäkta, men din själv dog just av Danny Wattin. Var på hans föreläsning på Bokmässan i höstas och vill gärna läsa boken. Verkar knasigt skruvad.




Eva: Det amerikanska löftet-Barack Obamas väg till Vita Huset av Martin Gelin. Jag läste och recenserade ju Obamas bok Min far hade en dröm, så det kunde vara kul att följa upp den.

torsdag 21 januari 2010

Litterära samtal med Elin och Siska 40

Som de vikingabibliotekarier vi är, så har vi idag svidat oss i snyggaste stassen och ger er vår bästa vikingabokstips.


Siska har fina flätor och gillar Röde Orm av Frans G Bengtsson.



Elin har en svag punkt när det gäller gudasagor och gillar därför Om Tors hammare av Lena Stiessel.

onsdag 20 januari 2010

Vårens bokhändelser: En annan sida

Det finns så många asbra bokbloggar! En annan sida är en jättefin blogg, där man inte bara får boktips utan även lite boknyheter. Hurra! Petra listar här de böcker hon mest ser fram emot i vår.

Per Hagman - Vänner för livet
Per Hagmans debutroman Cigarett omvälde min värld då när den kom och jag endast var 18 år gammal. Det var en bok för mig att identifiera mig med och en värld att drömma om då jag växte upp tjugo mil söder om Stockholm. Nu kommer kärleksromanen Vänner för livet och jag ser med spänning fram emot att få läsa den.







Andreas Ekström - Google-koden
Vi är rädda för det svenska övervakningssamhället med FRA men lägger gladeligen hela vårt personliga nätliv i händerna på det amerikanska företaget Google. Andreas Ekström synar nu företaget i sömmarna och ger oss en inblick i Google-världen. Den första på svenska i sitt slag med ett svenskt perspektiv.





Liza Marklund och James Patterson - Postcard Killers
Liza Marklund samarbetar med en av världens mest säljande författare i den nya deckaren som inte handlar om Annika Bengtzon utan om den amerikanska detektiven Jack Kanon vars dotter Kimmy och hennes pojkvän mördades nyligen i Rom. Jakten på mördaren har fört honom till Stockholm där han teamar upp med reportern Dessie Larsson. Låter hur spännande som helst.





Katarina Wennstam - Alfahannen
Katarina Wennstams är tokaktuell med Alfahannen som redan debatteras. Wennstam kan alltid skriva skarpt och engagerande om mäns våld mot kvinnor, sexhandel med mera och den nya tangerar samma ämnen såklart men utspelar sig i teater- och filmvärlden.







Susanna Alakoski - Håpas du trifs bra i fengelset
Slutligen ser jag med lite skräckblandad förtjusning mot Susanna Alakoskis nya bok Håpas du trifs bra i fengelset som handlar om två syskon som växer upp i en familj med missbruksproblem. För systern Anni går det ganska bra men brodern Sami hamnar totalt snett. En bok som det förmodligen kommer göra ont att läsa.

5 otroligt intellektuella vikingafrågor: Christian Sköldborg

I Högsbo har vi inte bara en pizzeria som heter Pizzeria Viking. Här bor även ordföranden i vikingaföreningen Fenris, Christian Sköldborg. Fenris är en förening för alla som är intresserade av vikingakultur och medeltida kultur och på deras hemsida kan man se jättefina bilder från olika aktiviteter som dom ordnar. I vikingakläder! Eftersom vår kunskap om vikingar och kultur visade sig vara något begränsad är det mycket bättre att Christian svarar:

1. Vilken är den bästa vikingabok du har läst?

- Ragnarök av Villy Sörensen
2. Vilken är den bästa låten med vikingatema du vet?
- Faun – Egil Saga
3. Vilken är den bästa vikingafilmen du vet?
- Korpen flyger
4. Vilken är den sämsta vikingaboken du vet?
- Vet faktiskt inte
5. Vilken bokkaraktär är den bästa vikingen?
- Beowulf ifrån sagan Beowulf & Grendel

tisdag 19 januari 2010

Sweden, land of the Vikings

Tidigt under vår fantastiska bloggkarriär var vi kända som vikingabibliotekarierna, på grund av detta oerhört stilfulla kort på mig och Siska. Nu är vi inga riktiga vikingar, men om man vill komma i en härlig och kraftfull vikingastämning så kommer här lite rejäla tips.

3 bra vikingaartister


Nordman
En gång fick jag en singel med Nordman i julklapp och hoppades innerligt att det var ett skämt, så ingen på allvar trodde att jag gillar Nordman. Allt som är roligt med Nordman kan man se i det här klippet. Bordman, Stolsman och Syd-sydvästman .. ja.. ni fattar.


E-type
E-Type är kanske den meste vikingen jag vet. Han har ju vikingahår och hela grejset. Dessutom har han skrivit böcker om vikingar, så han är ett måste när man drar ut på härslag. Då kan man lyssna på min favoritlåt I'm falling och hoppa lite så där fräckt som dom gör i filmen.




Vikingarna
Om man dricker en massa mjöd så kan man till sist inte låta bli att dansa, och när jag har druckit tillräckligt mycket mjöd vill jag gärna visa mina buggkunskaper. Var glada om ni har missat det. Vem kan motstå att bugga till Christer Sjögren? Kanske känner man sig inte som någon reslig viking, men äsch, buggning!



2 vikingafilmer!

Outlander
Föreställ dig att du är en krigarman från ett futuristiskt rymdland, när du är i kamp med det elaka monstret krashar du med din lilla rymdfarkost i en sjö, när du simmat upp ur sjön upptäcker du att du är i Norge på vikingatiden! Jättejobbigt! Dessutom har rymdmonstret hängt med! Ännu jobbigare! Och alla vikingagubbar heter skumma saker som Arn och Boromir. Den här filmen innehåller alltså aliens, futuristiska vapen, vikingar som heter Boromir och är jäääättelång.

Korpen-filmerna
Kommer någon ihåg dom här filmerna? Jag minns bara isländska, att det såg ut som det regnade typ hela tiden och att det var väldigt blodigt. Så kan man väl tänka sig att det var på vikingatiden iofs. Fast med loppor, tur att dom inte märks när man tittar på film.

Annars är vi väldigt sugna på den här vikingfilmen, med Leonardo DiCaprio, regisserad av Mel Gibson