måndag 19 januari 2009

Underbar blandning av äventyrsroman och A-kursen i metafysik.

YES! Tänkte jag när jag såg tidningen Times lista över bästa böckerna 2008 och min nya favorit Anathem av Neal Stephenson var med. Äntligen kan jag få lite cred av männen i svart polo Åh den är så bra! Och så tjock! Den tar aldrig slut!

Det här är en blandning mellan Rosens namn, Sofies värld och 2001 ett rymdäventyr. Det är alltså fantastiskt bra.

I ett totalt oreligiöst kloster i en annan värld lever Erasmas. På 10 år har han inte sett utsidan av klostrets murar. 19 år gammal sysselsätter han sig om dagarna med att filosofera, fundera över olika astronomiska problem och pyssla med sedvanliga munkgrejer som att vrida upp den stora klockan och städa. Men, nu är det något skumt på g. Hans favorit lärare blir plötsligt utkastad efter att ha pysslat med något hemligt som har med teleskopen att göra. Det verkar som att något är i omloppsbana runt Arbre, planeten där Erasmas bor.

Neal Stephenson har skapat en otroligt spännande värld där hälften av tiden går åt till att filosofera över andra verkligheter, idévärlden och matematiska formler och den andra går åt till att slåss, genomskåda konspirationer och umgås med varelser från parallella universum.

Dessutom har Neal Stephenson fixat så man kan lyssna på den skumma musiken som munkarna och nunnorna (för här är det minsann inga separatistiska kloster) sjunger för att räkna ut matematiska formler, meditera etc.