torsdag 1 juli 2010

Magikervecka: Patrik Centerwall


Man kan nästan tro att Patrik Centerwall själv är magiker, när man tittar på det här fotot av honom. Han ser nästan ut som om han trollar. Riktigt så är det inte, men att Patrik kan mycket om trollkarlar och sånt förstår man eftersom han är med i Mithlond, Tolkiensällskapet, ni vet. Fotot har Per Chr. Jørgensen tagit.

1. Vilken är den bästa bok om magiker du vet?

Den första bok jag tänker på är Tove Janssons "Trollkarlens hatt" - men det är ju faktiskt inte en bok om en magiker, utan precis som titeln antyder så kretsar det ju kring dennes huvudbonad. Men eftersom alla måste läsa minst en Muminbok om året så nämner jag den ändå och går raskt vidare - till Övärlden!
För pratar vi böcker om magiker så är Ursula K LeGuins fantasiska bokserie om trollkarlen från Övärlden en klass för sig. Inte bara för att de kryllar av magiker (och drakar - inte att förglömma) utan också för att de är fantastiskt bra. Välskrivna, medryckande och tänkvärda. Så ska ni läsa en bok om magiker i sommar - läs sju: de sex böckerna om Övärlden samt Trollkarlens hatt.

2. Vilken är den bästa låten om magiker du vet?

Räknas låtar om folk som är magiskt bra på flipper? I så fall:
http://www.youtube.com/watch?v=CRR-WlLVj74

Annars är det här en magiskt bra låt:
http://www.youtube.com/watch?v=5VQsp8cFcj0

3. Vilken är den bästa filmen om magiker du vet?

Den var svår, faktiskt riktigt svår. Jag kan komma på en del bra filmer som handlar om magiker, men ingen som förtjänar epitetet "den bästa". Den tecknade filmen L´Illusioniste har jag inte fått någon möjlighet att se ännu, men med tanke på att det är teamet bakom Les Triplettes de Belville som har fått göra denna film på ett efterlämnat manus av Jaques Tati så vågar jag sia att denna rulle kommer att vara den bästa film jag har sett om magiker. Och med tanke på att det är magikervecka så kan vi väl kosta oss på en spådom?
http://www.youtube.com/watch?v=aHVG1JmbU30&feature=player_embedded

4. Vilken den sämsta boken om magiker du har läst?

Det får nog bli Diane Duanes "The Book of Night with Moon". Tyvärr - för konceptet med katter som är magiker är helt lysande. Duane lyckas bra med att beskriva katternas värld i förhållande till vår men storyn är bara seg.

5. Om magi var en bok, vilken bok skulle det då vara?

Vilken som helst. Böcker ÄR magi.

Inga kommentarer: