fredag 30 oktober 2009

Monstruöst intellektuella frågor med ruskiga svar från Martina Bergsjö

Martina Bergsjö är med i antologin Silhuetter som vi skrev om igår (men inte har läst och det skäms vi för men vi ska jobba på det, lovar!). Martina gör obehagliga och samtidigt vackra bilder och serier. Precis så ska ju skräck vara! Vi gillar Martina och hoppas att hon kommer ut med ett eget album snart så vi får gotta oss ordentligt i hennes underbara serier och blir riktigt obehagliga till mods. Titta på utdrag från det på hennes blogg. Men titta då!

1. Vilken är den bästa skräckboken du har läst?

Åh, men det här beror ju på vilken upplevelse man vill ha! Jag kan inte välja en så jag listar tre favoriter.

För den smaskigaste, mest ösiga skräcken är det Varsel av Stephen King som gäller. Ett synskt barn, krocketklubbor, ett säsongstängt hotell i ödemarken, vad kan inte gå fel? King har inte sparat på krutet varken vad gällande stämning (olycksbådande och ödesmättad från sida ett) eller blod (alla verktyg tillåtna.)


At the mountains of madness av H.P. Lovecraft är perfekt för den som, precis som jag, är rädd för Antarktis. Ett forskningsteam på Antarktis hittar fossil som är både äldre och mer levande än de tror. Finns det en civilisation flera miljoner år äldre än vad man trott var möjligt? Vilka är de? Storslagenhet, gotik och galenskap när den är som bäst.

I am legend av Richard Matheson får sammanfatta alla apokalypsskildringar. Vad gör man när alla människor blivit vampyrer och man är ensam kvar? Går man under eller kämpar man för sin överlevnad? En vacker skildring av hur det inte är hotet mot ens liv som är den största fienden, utan ensamheten.

2. Vilken är den bästa skräcklåten du har hört?

Ett svårt val när det finns så många bra artister som kan det här med stämning, t.ex. Nick Cave, men jag måste nog säga Poor Edward av Tom Waits. En man som har ett till ansikte på sitt bakhuvud. Vem är hon, var kommer hon ifrån och varför plågar hon den arme Edward?



Vilken är den bästa skräckfilmen du har sett?

Man kan diskutera vad som är "bästa" i det här sammanhanget. Det som är mest välgjort eller det som skrämt en allra mest?
The Shining av Kubrick är både delarna. Att den är stämningsbaserad, har vackra miljöer och är sparsam med skräckinslag, tills helvetet bryter lös, gör den till ett mästerverk.



Dawn of the dead av Romero behandlar flera typer av skräck. Först hur tillvaron slås i spillror av en zombieapokalyps, hur huvudpersonerna måste fly och barrikadera sig på ett köpcentrum, sedan tristessen och ovissheten av att bli fast där i flera månader.

Det här är båda klassiker som många har sett, men för att ta några lite nyare som traumatiserat mig måste jag nämna både The Mist och Eden Lake som har gemensamt att det värsta hotet kommer från oss själva, vilket kan vara tusen gånger otäckare än vilket spöke som
helst.

4. Vilken är den sämsta skräckboken du har läst?

Det är kanske taskigt att ge sig på Clive Barker som faktiskt skrivit Hellraiser, men jag måste säga De fördömdas spel av samme författare. Onda makter, demoner, ex-cons och köttslamsor i en salig röra och i en synnerligen usel översättning (fast det är ju inte Barkers fel). Har dock för mig att det finns en ruttnande demon som är ganska cool.

5. Vilken bokkaraktär är mest skräck?

En clown som förkroppsligar varje barns djupaste rädslor. Det, från Stephen Kings bok med samma namn, är skräcken personifierad.

Inga kommentarer: