fredag 20 mars 2009

Är du n00b? Läs och bli 1337!

Få böcker har jag tyckt varit lika sanslöst tokhäftiga som när jag läste Neuromancer av William Gibson första gången. Internet har aldrig varit coolare. Det är superdupercoolt!

Det är i framtiden. Framtiden är såklart smutsig, deprimerande och ganska livsfarlig. Företag kontrollerar länderna, folk har konstiga maskiner inopererade och man roar sig med märkliga kemiska droger. Stackars Case, en gång en framgångsrik hacker (eller cyber-cowboy som det heter här, coooolt), har åkt fast efter att ha stulit från sin arbetsgivare. Som straff har dom saboterat hans nervsystem vilket såklart leder till att han inte kan använda sina hackerskills. Istället knarkar han och försöker hitta ett botemedel. Det hittar han inte, däremot hittas han av världens kanske coolaste tjej, gatu-samurajen Molly. Hon jobbar åt skummisen Armitage som erbjuder att bota Case mot att han gör ett väldigt skumt jobb. Sen blir det action, artificiell intelligens, häftiga fighter, datorer, ännu häftigare grejer och två böcker till.

Det häftigaste med den här boken är nästan att den skrev 1984 och fortfarande känns det som en trovärdig framtid. Inte illa. Dessutom gav den upphov till en helt ny genre, cyberpunken, och var inspiration till massor med populärkultur som t.ex. Matrix-filmerna och Deltron 3030 som är ett fantastiskt koncept, nämligen ett hiphopalbum som spelats in år 3030. Lyssna på svängigaste hiten här
Tyvärr gav den även upphov till det här men det förtränger vi tycker jag

Dessutom är den otroligt bra och banbrytande.

Undrar du vad rubriken betyder? Fråga biblioteket! http://www.fragabiblioteket.se/ är nästan det bästa som finns på internet, där kan du fråga vad som helst och får hjälp med svaret av en bibliotekarie. Om du har riktig tur är det jag eller Elin som svarar på din fråga. Antingen skickar du ett mail eller så får du chatta med en bibliotekarie. Gud så fantastiskt!

2 kommentarer:

Marcus sa...

Eller filmer som Johnny Mnemonic (med Keanu Reeves) som faktist Gibson också skrev.

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

det är faktiskt den som är länken som jag tycker att vi ska förtränga. I mina ögon en ganska värdelös film. Dock med visa ofrivilliga komiska höjdpunkter.
/Siska