fredag 13 februari 2009

Fanatiska korrekturläsare och militanta västgötar

Om man delar arbetsrum med någon som pratar väldigt mycket med pensionärer om huruvida Blåvalsgatan hör till Högsbo eller inte så är det lätt att känna igen sig Den larmande hopens dal av Erik Andersson där man pratar väldigt mycket om i vilket härad olika gårdar ligger. Erik Andersson är förresten samma Erik Andersson som jag skrev om för ett tag sen, här kan du läsa det.

Här har han flyttat fokus från översättande av springande alver och dvärgar till reportrar på Västgötaslätten. Stackars Ina Ljung har fått praktik på Varas värn, en lokaltidning som bevakar livet i Västra Götaland. Grundligt. Så otroligt grundligt att om man har grannen över på fika så står det i tidningen dagen efter. Ina skickas iväg på hembygdsföreningarnas möten. Hur var det egentligen, ligger civilisationens vagga i Västergötland? Håller bygden på att utarmas av exporterna till utlandet (alltså allt som inte ligger i Västergötland)? Ett uppror är på plats!

Sådana här spännande saker får man fundera över i den här lysande boken som är en blandning av torr humor, fantastiskt språk, kufiska korrekturläsare och fanatiska hembygdsälskare.

Här får ni lyssna på en typisk västgöte

Inga kommentarer: