onsdag 29 juli 2009

Elin har läst en massa böcker

I vår spektakulära tävling Bestäm Elin och Siskas sommarläsning gav NI oss tips på böcker att läsa i sommar. Elin har läst och läst och läst och inte gjort något annat på semestern faktiskt. Så här gick det för henne med sommarläsningen:

Karin tipsade om:
Två bra böcker för er att slåss om - Jennifer Egan: "Slutna rum" och Delphine de Vigan: "No och Jag". De bästa denna vår (för det är väl fortfarande bara vår?)!

Elin läste och tycker:
Jennifer Egan: Slutna rum
Jag har varit sugen på att läsa den här boken länge, så tack vare Karin så blev det äntligen av. Jag föll för att det på omslaget står att det är en bok som ”påminner dig om varför du älskar att läsa” – det låter ju sjukt lovande. Och det här är en fascinerande, märklig och stundtals lite snårig berättelse om Ray som sitter i fängelse, dömd för ett mord. Han är med i en skrivarkurs, och vi får parallellt med berättelsen om Ray läsa den historia han skriver i skrivarcirkeln. Rays historia tar oss till ett märkligt medeltida slott i Östeuropa, där den tuffa och hårda Danny åker för att hälsa på en släkting. Ja och så händer det en himla massa mysiska, märkliga och spännande grejer. En annorlunda och fascinerande bok. Får en FYRA av fem möjliga.

Delphine de Vigan: No och jag
I No och jag möter vi en trettonårig flicka. Hon har inte så himla kul, hon passar liksom inte in någonstans, är skitsmart, har en mamma som bara deppar, är kär i en kille som hon inte kan få och ja – det är ju inte så kul att vara tretton. När alla i klassen måste hålla föredrag så bestämmer sig Lou för att hon ska intervjua en uteliggare. Hon lär känna No, var öde griper henne och hon bestämmer sig för att hjälpa henne, och detta förändrar Lous liv på många olika sätt. En fin roman om vänskap, hemlöshet, problematiska uppväxtförhållanden (ah, my favourite!!!) och att växa upp. Får FYRA av fem möjliga.

Karin var riktigt elak och skrev:
Jag vill bestämma att Elin läser nyöversättningen av Camus Främlingen


Elin läste och tycker:
Albert Camus:Främlingen
Gud så mycket TJAT det har varit om att jag har sagt att jag inte gillar Albert Camus och att jag aldrig vill läsa honom. Men vad ni inte vet är att jag ljuger vitt och brett i vanlig ordning och jag HAR faktiskt redan läst Främlingen en gång. Då gick jag på gymnasiet, älskade the Cure och var tvungen att läsa Främlingen bara för att Killing an arab handlade om den. Nu har jag läst om den och jag måste erkänna att jag får ta tillbaka allt elakt jag har sagt om Albert Camus. Detta är en liten, kort och helt nyöversatt klassiker och det bästa med boken är att man läser den på någon timme och sen kan man känna sig supernöjd med sig själv för att man har varit så intellektuell. Ja, ni kan väl historien om Meursault som av en slump mördar en man och som betraktar livet en distans och känslolöshet, vilket upprör människorna omkring honom. Nu skäms jag men jag ger den en FEMMA av fem möjliga.

Chen tyckte så här:
Jag tipsar er om att läsa något av Shaun Tan, företrädesvis The Arrival och Tales from Outer Suburbia.


Elin läste och tycker:
Shaun Tan:Tales from outer suburbia
Siska hoppade upp och ner av lycka över att jag skulle få läsa den här boken och lovade att jag skulle älska den. Och som vanligt hade Siska alldeles rätt. Jag älskar den här boken. Det är en samlig med små, korta magiska berättelser och fantastiska äventyr och händelser. Illustrationerna är jättefinaoxch jag blev så lycklig av att läsa den här boken. Äsch, jag tänker inte ens försöka förklara av berättelserna handlar om utan jag tycker ni ska gå in på Shaun Tans hemsida och se alla fina illustrationer som finns där. Boken från självklart en välförtjänt FEMMA av fem möjliga.

1 kommentar:

Marika sa...

Tack för tipset om "Tales from Outer Suburbia". Älskar den!