måndag 27 juli 2009

Siskas superspännande sommarspänningstips del 1

Jag är mer än trött på deckare med superkonstruerade storys om seriemördare. Fanns det lika många seriemördare som det gör i deckarnas värld skulle det antagligen inte existera någon mänsklighet längre, herregud vad dom har ihjäl folk till höger och vänster. Varenda ny deckarserie ska innehålla minst en ondskefull seriemördare som avlivar sina offer med klädnypor när månen står i zenit lyssnande på Wagner i klänning. Det verkar som deckarförfattarna försöker överträffa varandra i märkliga seriemördare. När jag började läsa Utan ett ord av Linwood Barkley trodde jag att det återigen skulle vara en såndär konstruerad historia som ingen jävel kan tro på. Speciellt när man läser om handlingen, 14-åriga Cynthia är ett tjej-stök, dricker och hänger med 17-åriga gangsters. När hon vaknar efter en fylla och en utskällning är huset tomt, hennes föräldrar och storebror är försvunna och kommer inte tillbaka. Inte ett spår finns efter dom och när boken sparkar igång har det gått 25 år och det är Cynthias man som är berättaren. Det kommer mystiska telefonsamtal, Cynthia som alltid är lite paranoid börjar se bilar som förföljer henne och dottern, en dag ligger den försvunna pappans filthatt på matbordet. Parallellt med detta får man läsa telefonsamtal mellan en kvinna och en man som verkar veta en hel del om det som hänt Cynthias familj. Det här är otroligt spännande! Jag kunde inte sluta läsa. Boken fick hänga med till stranden och efter att jag läst ut den gick den vidare till semestersällskapet som blev otroligt osocialt och bara låg och läste hela tiden. Det bästa med boken är att den trots sin mystiska intrig faktiskt inte känns orealistisk. När jag fattade hur allt hängde ihop kändes det helt naturligt, klart det var så det!
Det är inget litterärt deckarmästerverk men en riktigt bra sidvändare som får nackhåren att resa sig och är precis sådär superspännande som en sommarbok ska vara.

2 kommentarer:

AnnaJ sa...

Åh skönt att höra, jag är inte så mycket för deckare men tyckte intrigen lät väldigt spännande. Står på kö nu, men om si så där 20 låntagare så bör den komma till mig. Ser fram mot spännande läsning.

Anna Gustafsson Chen sa...

Haha! Så bra! "En ondskefull seriemördare som avlivar sina offer med klädnypor när månen står i zenit lyssnande på Wagner i klänning"! Just så är det. Och ännu bättre blev det av att jag först läste fel och trodde att det stod "Ria Wägner" istället.