måndag 6 juli 2009

Girlpower


Äh, jag kan bara inte låta bli att tipsa om ännu en film av Hayao Miyazaki. Jag har ju gjort det förr – här och här. Hans filmer är helt fantastiska och underbara så nu tänker jag tjata om dom igen. Nausicaä från Vindarnas dal min och mina barns nya favoritfilm. Här kan ni se en trailer!

Nausicaä är en prinsessa som lever i en dyster framtid där människan har förstört hela ekosystemet och en stor giftskog breder ut sig och hotar människans fortlevnad. I skogen lever jätteinsekter som alla är väldigt rädda för. Människorna lever i små utspridda grupper, som delas av konflikter. Ingen vidare munter framtidsvision alltså. Nausicaäs folk lever ett fredligt liv i en skyddad dal, men även deras existens hotas när deras dal dras in i en komplicerad konflikt mellan två krigarfolk. På ett fantastiskt hjältemodigt sätt griper Nausicaä in och räddar hela mänskligheten och säkrar människans framtid och skapar harmoni. Vilken tjej! Dessutom har filmen fin och storslagen musik som Joe Hisaishi har gjort

Nausicaä är kanske världens bästa kvinnliga förebild. Helt annat än det här skiten som min dotters dagiskompisar gillar, som gör mig helt uppgiven över de värderingar som prackas på våra småtjejer. Nä, tacka vet jag tjejerna i Miyazakis filmer! Nausicaä är stark, heroisk, tuff men samtidigt känslig, empatisk, godhjärtad, modig, vänlig – ja hon har alla fina egenskaper man kan tänka sig. Dessutom besitter hon förmågan att kunna förstå och tala med djur – vilket är en bra egenskap när man ska mäkla fred mellan insekter och människor.

Nä, nu ska jag inte tjata mer om vilken mycket bättre människa man blir av att se Nausicaä från vindarnas dal och att man återfår tron på mänskligheten och att se en så tuff tjej som Nausicaä. Istället ska jag påminna om Elin och Siskas fantastiska pärlplatteskivomslagstävling. Om du tycker det är svårt, chansa och hoppas på att alla andra är sämre än dig!

3 kommentarer:

Pål Eggert sa...

Jag såg också Nausicaa med mina barn för inte så länge sedan. Den var bra, men inte så bra som spirited away eller det levande slottet.
Du borde läsa mangan som den bygger på, den är nog en av de bästa serier jag någonsin läst, och jag har läst rätt många.
Och visst är hon en fin förebild, inte bara medkännande och hjälpsam, utan också modig, vild och beslutsam.

Anna Gustafsson Chen sa...

Men jag fattar inte varför de inte visar Prinsessan Mononoke? Den är ju bäst!

Elin sa...

Jag har aldrig läst manga Pål, det är en förfärlig brist i min bildning. Oscar älskar Det levande slottet och det är ocksådet jag gillar meddessafilmer, att de är så fantastieggande. Mina barn har lekt dessa filmer i oändlighet efter vi har sett dom. Fantastiskt, tycker jag.