måndag 20 juli 2009

Gangsters, knark och fiffel

En gång intensivsåg vi oss igenom en säsong av 24, och då var vi tvungna att ta pauser för att få ner adrenalinnivån lite eftersom det var så spännande hela tiden. Tre sekunder av Roslund & Hellström handlar inte om Jack Bauer, men precis samma sak hände när jag läste den. När jag satte mig ner och började läsa blev jag fullkomligt uppslukad och kunde inte sluta. Det är sinnessjuk spännande hela tiden.

Det handlar om polsk maffia, knark och dubbelspel. Det handlar om en infiltratör som på uppdrag av polisen ska infiltrera maffian och som på uppdrag av maffian ska ta över knarkhandeln på ett svenskt fängelse. Det handlar om ett svenskt polisväsende som tummar på regler och en maffia som skiter i allt vad regler heter.

Kanske låter det här som en högst ordinär thriller, men nu är det så att Roslund & Hellström är Sveriges i särklass bästa spänningsförfattare. Plus att dom drivs av ett brinnande engagemang för att visa upp kriminalitetens baksidor och polisväsendets brister som vi laglydiga bibliotekarier knappt vet ett skit om. Tre sekunder är nämligen både en oerhört spännande och välskriven bok och en svidande samhällskritik samtidigt. Så läs den nu. Den är tjock och jättejättebra. Även om det inte är Jo Nesbø som har skrivit den.

2 kommentarer:

Katrin sa...

Låter som boken jag borde läst innan jag ger mig av till Krakow. Jag får ta och läsa den efteråt istället.

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Ja, men då vet du väl allt?