söndag 12 juli 2009

Siskas sommarsciencefictiontips Del 1

På sommaren ska man ju såklart läsa science fiction. Då har förhoppningsvis hjärnan vilat upp sig och är reda att konfronteras med nya teorier om framtiden, mat i framtiden, kläder i framtiden, relationer i framtiden och ryssar i framtiden. Om man vill ha allt det, vilket man såklart vill, ska man läsa Eon av Greg Bear som är en synnerligen spännande bok. Boken skrev för ett gäng år sen så framtidsgrejerna utspelar sig delvis i vår nutid. Till saken, år 2000 dyker det upp en konstig potatisformad astroid i omloppsbana runt Jorden. Mystiskt. Ännu mer mystiskt visar det sig vara när den är ihålig och uppenbarligen en gång varit bebodd av intelligenta typer. Patricia som är en särdeles cool och ytterst intelligent ung kvinna blir uppskickad till astroiden. Hon är en hejjare på fysik och har funderat en massa på krökningen av rummet och tiden (typ). När hon kommer upp blir hon visad till de stora bibliotek som finns i en av de numera ödsliga och tomma städerna inuti astroiden. Something fishy är i faggorna. Böckerna i biblioteket beskriver Jorden. I framtiden. Snart förstår vi läsare och Patricia att astroiden har varit befolkad av människor, från Jordens framtid. Men vart har dom tagit vägen? Och varför kom plötsligt astroiden till Jorden? Dessutom beskriver historieböckerna ett kommande världskrig mellan öst och väst, som kommer utplåna majoriteten av Jordens befolkning. Och vart har frmatidsmänniskorna tagit vägen? Kan dom kanske ha försvunnit ut i den märkliga gången som finns i astroiden och som verkar leda ut i oändligheten. Gud så spännande och mystiskt. Det jag gillar med den här boken och som för mig är lite av signumet för bra sf är att den får mig att tänka annorlund och fundera lite extra. Perfekt när hjärnan har blivit semesterutvilad.

Här kan ni läsa första kapitlet i boken http://www.amazon.com/Eon-Greg-Bear/dp/0812520475/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1247399436&sr=1-1

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag gillade den också men tyckte att den var lite ojämn. Hade velat ha mer av framtidsfolket! Sen tycker jag att sexscenerna var rätt pinsamma, haha!

Katrin sa...

Är ju inget stort fan av sf men om bibliotek har en så stor plats i boken så känns det helt klart lockande.