torsdag 22 april 2010

Magi och dramatik på Öland

Man måste kanske först förklara var ett blodläge är. För så heter Johan Theorins nya deckare - Blodläge alltså. Ett blodläge är ett skikt i ett stenbrott som enligt sägen rödfärgats av en blodet från en strid mellan troll och älvor. Och Blodläge utspelar sig vid kanten av ett gammalt stenbrott. Där vävs flera personers öden samman.

Pers pappas hem brinner ner och den stroke-drabbade pappan flyttar hem till Per. Pappan har en obehaglig och osympatisk bakgrund som ledande profil inom den svenska porrindustrin. Dolda hemligheter i hans förflutna hotar Pers redan sköra familj.
Vendela har återvänt till barndomens Öland. Och älvornas Öland, för Vendela lever med berättelserna om troll och älvor som hon hörde som barn. Minnen från bortglömda händelser från hennes barndom väcks till liv.
Gerlof sitter på ålderdomshemmet och läser igenom sin frus dagböcker. En märklig berättelse om en bortbyting väcker hans nyfikenhet och förundran.

Johan Theorin är en makalös författare. Han skriver oerhört spännande och väver in den öländska folktron på ett alldeles magiskt och fantastiskt sätt. Det är spännande och det går liksom inte att ta en paus.Jag vill bara läsa vidare. Årets bästa deckare.

1 kommentar:

Ulf sa...

Varför inte följa upp Babels program i går med en bok i genren? Titta gärna närmare på Ulf Diktonius Bok, Lidelser, som dessutom utspelar sig i miljonprogrammets Backa Röd! http://www.diktonius.se/bocker.html#lidelser