söndag 31 maj 2009

Högsbo bibliotek ger sig ut på äventyr tillsammans med Jonas


Elin och Siska har ingen lust att blogga när solen skiner. Vi är lediga och låter någon annan sköta boktipsandet til er, kära läsare. Idag tar vi hjälp av Strängnäs biblioteks stolthet, Jonas Pettersson. Jonas är en häftig bibliotekarie, har lika bra musiksmak som Elin och har dessutom ett eget bokförlag som alldeles snart kommer ut med en kokbok med medelstidsrecept. Fantastiskt!
Jag tänkte tipsa om äventyrliga böcker!

Först ut är Jon Krakauer med boken ”In i vildmarken”. Det är historien om Christopher McCandless som direkt efter college tar ut alla pengar från banken, kör bilen så långt den går & sen bokstavligen fortsätter ut i vildmarken. Han bestämmer sig för att lämna civilisationen bakom sig & leva sitt eget liv. Krakauer följer i hans fotspår & berättar historien om hans liv genom de människor han träffade under sina resor. Jag tycker den är suverän. Visst är killen överspänt romantisk, visst gör han de mest korkade misstag men han lever sin dröm fullt ut på ett sätt som få vågar och det förtjänar all respekt. Den har filmats med Sean Penn som regissör och heter då ”In to the wild”. Tokbra! Se den också! Min favoritreplik är när en hippiefarbror som Chris stöter på tidigt i filmen tittar på honom och utbrister, med tydlig kärlek i rösten, ” You're an industrious little fucker, aren't you?”

Nästa bok blir också en Krakauerbok ”Tunn luft”. Här handlar det om bergsbestigningssäsongen (vilket härligt ord!) 1996 på Mount Everest. Författaren är själv med för att bestiga toppen men på vägen ner går allt åt pipan. Det blir kö eftersom så många är på väg upp och ner på berget. Dessutom bryter det ut en storm. När morgonen gryr har nio människor dött på berget. Boken handlar naturligtvis om vad som egentligen hände men också om vad det är som driver människor att betala 60.000 dollar för att i princip bli knuffade uppför berget & burna ner igen. Han får också med några ord om den uppenbara skillnad i människovärde som gör att bärarna, sherpas, kan förfrysa i undermåliga kläder i snöstormen samtidigt som de västerländska turisterna sitter invirade i gore-tex & dun inne i tälten. Spännande med eftertanke!


Mer bergsbestigning får du i Joe Simpsons bok ”Snudda vid avgrunden”. Det är Joes berättelse om när han och hans kompis Simon bestämde sig för att ta sig till toppen av Siula Grande i Peru 1985. De är bägge i tjugoårsåldern och redan erfarna alpinister. Men trots allt går det fruktansvärt fel under nerstigningen. Först faller Joe och landar så hårt att hans ena underben trycks upp genom knäleden och krossar den. Sedan, under nerfirningen i snöstorm (det är alltid snöstorm i dom här böckerna) rutschar han utför ett klippöverhäng och blir hängande i fria luften utan möjlighet att ta sig någonstans. Simon, som sitter och håller emot 100 meter upp på berget tror till slut att Joe är död och kapar repet för att inte själv dras ner.MEN istället för att falla mot en säker död så landar Simon i en glaciärspricka och överlever. Fast nu har han ett krossat ben och ligger i botten på en glaciärspricka som han inte kan ta sig ut ur...eller…?

Sist men inte minst.Läs Rebecca Solnit! Läs ”A field guide to getting lost”. Den handlar inte om tv-serien utan om att gå vilse. Om vad vilse egentligen är. Om varför man går vilse. Om att vara vilse. Om vilsenhet i olika kulturer. Om att vara vilse i livet.Hennes språk är underbart och allt hon säger är sant. Jag är helt enkelt kär. Hon är bäst. Om du inte genast läser ALLT hon skrivit kan jag inte längre respektera dig käre bloggläsare!

Adios!

Inga kommentarer: