Tre manliga författare som du måste läsa
Haruki Murakami
Jag har blivit helt besatt av Haruki Murakami. Så är det. Jag älskar hans språk, hans beskrivningar och hans värld som är så fantastisk och fascinerande. Här kan du läsa en artikel om honom ur DN. Och sen kan du springa till biblioteket och låna Fågeln som vrider upp världen som är en jättetjock och jättebra bok som handlar om en man vars katt och fru försvinner och sen händer en massa märkliga och mystiska saker. Äsch, nu kan jag inte skriva mer. LÄS!
Jo Nesbø
Ja, men jag kan ju inte ha en lista över fantastiska manliga författare utan att ha med Jo Nesbø!! Han är ju trots allt Norges snyggaste och bäste deckarförfattare. Nu ska ni slippa höra mitt tjat om Jo Nesbø, utan ni kan läsa här för där har jag bloggat om honom förrut.
Neil Gaiman
Sandman är en fantastisk serie. Åh, alla Gaimans böcker är både coola och jättebra! Här har Siska redan bloggat om Coraline och Sandman. Visst låter han toppen? Det är han också!
Två manliga författare som du inte behöver läsa
Stig Larsson
Nej, jag menar inte Stieg Larsson som skriver så himla bra deckare, utan jag menar Stig Larsson. Och det här kommer inte att handla om Stig Larssons böcker eller pjäser. För jättemånga år sedan så läste jag en artikel i tidningen Darling (om ni minns den?) när Stig Larsson pratade om kvinnor. Eller kvinnor, förresten, det handlar ju om småtjejer. Gud jag blir fortfarande lika arg när jag läser vad han säger om tjejer. Nä, en författare med en sån kvinnosyn får ni inte läsa. Så det så. Läs STIEG Larsson istället, det är spännande som tusan.
Kay Pollack
Lika arg som jag blir av Stig Larssons kvinnosyn, lika provocerad blir jag av såna där Dok-böcker. Ja, för er som inte jobbar på bibliotek så kan jag berätta att Dok-böcker är såna där självhjälpsböcker som bara handlar om att man ska tänka lite gladare så blir allt bättre. Alla vet ju att det inte är så enkelt här i livet, så därför tycker jag INTE att ni ska läsa Att välja glädje. Om om ni tror att det är så enkelt så läs Hatet av Anders Nyqvist.
VILKA MANLIGA FÖRFATTARE TYCKER DU ÄR BÄST OCH SÄMST?
13 kommentarer:
Bäst: Christian Jungersen
Sämst: Ulf Lundell
PS. Vad skönt att ni inte skrev något om Paolo Coelho, det är såå uttjatat att hata (ja) honom.
till dok-böckernas försvar vill jag säga att det finns bra sådana också, faktiskt. Men visst kryllar det av "snabba lösningar" som knappast hjälper.
I övrigt, tack för lite tips, jag behöver mer böcker trots min påtok för höga hög med icke lästa böcker.
Vad tipsar ni om om man vill läsa "snälla böcker", utan att de för den sakens skull är ytliga och fluffiga? :)
Kay Pollacks bok är en finfin kandidat till jumboplatsen.
Åh, håller så med om Haruki och Jo (inkl snyggheten när det gäller Nesbö, och himla trevlig är han också). Min komplettering på bästa-listan: Lars Norén, Dagböckerna. Nu i pocket ju. Helt uppslukande läsning! Man kan ha massa förutfattade meningar om dem/honom, men sen börjar man läsa och hejhopp. Fast!
Fågeln som vrider upp världen är verkligen helt galet bra. Det var lite jobbigt att den var så lång men annars var den fantastisk. Kafka på stranden var också bra, men inte lika.
Apropå självhjälpsböcker kan jag kanske glädja dig med nedanstående utdrag från expressens medicinblogg. Expressen är kanske inte den mest vetenskapliga publikationen i världen, men uppgifterna - och undersökningen - kommer från annat håll.
Jag citerar:
Självhjälp kan få dig må sämre
Självhjälpsindustrin är stor och växande. Men självhjälpsfraser som "Jag är en person värd att älskas" kan få dig att må du ännu sämre. Den typen av positiva affirmationer hjälper bara personer som redan har hög självkänsla. Det visar en studie som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Psychological Science.
Kanadensiska forskare lät personer med hög och låg självkänsla att upprepa frasen "Jag är en person värd att älskas". Sen mätte de försökspersonernas humör och känslor. Studien visar, ganska överraskande att de med låg självkänsla mådde sämre efter att ha upprepat mantrat. Personer med hög självkänsla mådde däremot lite bättre, men bara lite.
Personer med låg självkänsla mådde, paradoxalt nog, bättre när de tilläts att också ha negativa tankar om sig själva.
Forskarna tror att "överpositiva" mantran kan, precis som överdrivet beröm, locka fram motsatt reaktion och negativa tankar hos personer med låg självkänsla. Den negativa reaktionen kan då helt övermanna de positiva tankarna.
De kanadensiska forskarna drar slutsatsen att positivt tänkande kan hjälpa, men att det behöver vara en del i en mer omfattande terapi. Exempelvis kan personen behöva hjälp att bygga upp sitt självförtroende och sin självkänsla – istället för att försöka intala sig att saker och ting är bättre än de är i verkligheten.
Några döda manliga favoriter:
Philip K. Dick
Lawrence Durrell
E.M Forster
H.P Lovecraft
Anton Tjechov
Bokord - när det gäller snälla böcker, så brukar jag rekommendera Brunk Holmqvist, Paasilinna, Keyes (inte så utlig som man kan tro), eh... ja... jag är ju dålig på det där med snälla böcker! :)
Och Pål: Jag har Kafka på stranden som nästa bok att läsa. jag gillade Norweigan wood (kommer som film! http://www.imdb.com/title/tt1270842/)och Sputnikälskling. Jag tycker nog att Bokord kan läsa Sputnikälskning som en hyfsat snäll bok. Snäll, men fascinerande.
Jag gillar Gardell, enkelt språk som sätter ord på vardagliga obehagligheter. Lägger sig som en kall blöt filt över kroppen.
Michel Houllebecq tycker jag är alldeles för pretentiös och provocerande på ett tröttsamt sätt. Refug var mest en pina att läsa men å andra sidan gillade jag filmen Elementarpartiklarna men tivlar på att jag skulle orka läsa boken.
@ Elin
Jag ska kolla upp de där böckerna. Mitt "probhlem" är att jag oftast tycker att "snälla" böcker är för glättiga, fluffar omkring på ytan, och det gillar jag ju inte.
Jag är av den åsikten att det måste finnas djupa och berörande böcker som ändå inte spelar på mord, våld, förtryck. Det finns ju så mycket mer här i världen än det.
Samtidigt har jag precis läst Svinalängorna och gillade den supermycket - och den kan ju inte sägas beskriva en snäll värld - kanske känns det bra att där någonstans ändå finns ett hopp?
Bäst: Jens Christian Gröndahl (men med danskt ö) och så klart Erlend Loe
Sämst: (helt klart jättesämst!) Roslund & Hellström. Usch.
Håller med Anna-Stina om Uffe. Mår dåligt bara jag tänker på hans böcker.
Murakami är en stående favorit. Andra som bör nämnas är klart Paul Auster, Julio Cortazar, Roberto Bolano.
Jag längtar efter att Stig Larsson ska skriva ännu en pjäs (Vem minns inte hans fantastiska "VD!) och gärna också fortsätta som regissör (Vem minns inte den underbara riksteateruppsättningen av en Ibsen-pjäs där han själv också spelade en av rollerna).
Stig Larssons romaner är kusliga, kusliga - men jag anser att han är en av Sveriges bästa författare. (Hurdan S L är som privatperson struntar jag i eftersom jag inte tänker gifta mig med honom.
Ej heller tänker jag gifta mig med Knut Hamsun, vars bok PAN är det allra bästa av det bästa. LÄS!!!)
lena kjersén edman
Skicka en kommentar