tisdag 21 juli 2009

Fantastiska fruntimmer!

Nu är det frumtimmersveckan! Samtidigt som du smaskar i dig tårta varje dag och firar alla Magdalenor, Emmor, Saror och Johannor, så är väl detta en ypperlig vecka för att läsa en riktigt bra bok av en kvinnlig författare? Här kommer tre kvinnliga författare som du måste läsa och två som går bort.

Tre kvinnliga författare som du måste läsa

Joyce Carol Oates
Förra sommaren ägnade jag alla semesterkvällar i den lånade sommarstugan åt att läsa mig igenom i stort sett alla Joyce Carol Oates böcker. Gud, hon är världens bästa! Hon skriver smart, fantastiskt och underbart bra. Inte minst hennes ungdomsböcker är briljanta. Du behöver inte börja med Blonde som är jättetjock, läs Mörkt vatten som är en ganska tunn bok men som är jättebra!

Herbjørg Wassmo
Norska Herbjørg Wassmos böcker har allt som man letar efter i en bok om man heter Elin. Det är kärlek, storslagen natur, krångliga familjerelationer och en hel del elände. Hurra! Börja med Det sjunde mötet som är den bästa kärleksromanen som finns.
Maj-Gull Axelsson
När jag började jobba som bibliotekarie så tyckte jag att det var ett förskräckligt tjat från låntagarna om Aprilhäxan. Alla, precis alla, skulle reservera den här boken. Till sist läste jag den och jag kunde verkligen inte sluta läsa. Jag gick runt på jobbet och längtade efter att få åka hem, så jag kunde få läsa lite till. Maj-Gull Axelssons böcker handlar om familjehemligheter, relationer och utanförskap. Hm, det låter som typiska Elin-böcker. Du behöver inte börja med att läsa Rosario är död, om barnsexturism, som är den värsta boken jag har läst. Du kan börja med Den jag aldrig var som har samma tema som Sliding doors, två parallella historier som utgår från ett val och hur huvudpersonens liv blir utifrån vad hon väljer.

Två kvinnliga författare som du inte behöver läsa

Denise Rudberg
Jag har en hemlig (nåja, så hemlig är den väl inte längre) passion för chicklit. I smyg läser jag glättiga och glada (!!!!) böcker om tjejer som är kära och allt slutar bra. Men Denise Rudberg – nej det går inte. Här är hamnar man i Stockholms glassigaste innekretsar och allt handlar om tjusiga frisyrer, jaktfester på gårdar (ni vet, såna där fester som man blir bjuden på stup i kvarten när man är bibliotekarie), snygga rika killar och olika handväskor och skor. Allt är bara yta, yta, yta. Allt är fruktansvärt ointressant. Läs en ROLIG chick lit istället! Läs Sophie Kinsella eller nått.

Camilla Läckberg
Ja, jag vet att jag brukar klaga på Camilla Läckberg, men det är så roligt att gnälla på henne. Jag har faktiskt läst nästan alla Läckbergs deckare och det var ingen särskilt spännande upplevelse. Dessutom överexponerar hon sig så i media, så det känns ju som om man redan har läst alla hennes böcker bara ghenom att hon är med i varenda tidning som man öppnar. Läs en spännande och välskriven deckare med lite innehåll istället. Läs Denise Mina.

Vilka är dina favoriter bland de kvinnliga författarna?

13 kommentarer:

Jonas Derne sa...

Camilla Läckberg kan man aldrig klaga tillräckligt på.

Annika sa...

med risk för att verka tjatig: Margaret Atwood!
Läs Kattöga och Rövarbruden och sci-fi boken the Handmaids tale först och främst.

Elin sa...

Precis som man inte kan klaga tillräckligt på Camilla Läckberg så kan man inte tjata tillräckligt ofta om Margaret Atwood!

Jennie sa...

Men ja! har nyss läst om det sjunde mötet. Underbar! Läs den.

Elin sa...

Jennie har alldeles rätt. Läs Det sjunde mötet!

Sara sa...

Octavia E. Butler så klart!

Sara sa...

Förresten kan ni inte göra en med "manliga författare" nästa vecka? Det är så sällan man hör det begreppet! De brukar ju bara vara "författare"...

jenny sa...

läser just nu the belljar av sylvia plath. mycket, mycket bra! känner man sig nyfiken och snokig kan man vara det helt och hållet lagligt och dessutom läsa hennes dagböcker! the belljar handlar om ett härligt skev kvinna och är härligt skev skriven!

och go margaret atwood!

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Då blir det en lista med tre bra och två usla manliga författare nästa vecka!

Sara sa...

Jippi!

Anne-Lill sa...

Tja, om man vill vara lite tant och det vill jag, så tycker jag att Marianne Fredrikssons böcker är bra. Inte alla men det flesta. Vet inte varför , men dom griper tag i mig och så är det ofta starka kvinnor. Gott!

Anne-Lill sa...

Och Vibeke Olsson är oxå bra.

Anonym sa...

Mina 52 bästa kvinnliga författare skriver jag om i "52 kvinnliga författare".
En författare som är väldigt litet romantisk (varför påstås det alltid att hon är det?), men realistisk (vilka bra människoskildringar!) och MYCKET rolig emellanåt är Jane Austen.
Missa för all del inte hennes underbara roman (den sista som blev färdigskriven):
ÖVERTALNING.