måndag 31 augusti 2009

Berättigad seriehype (som man blir blödig av)

Få seriealbum har föregåtts av en sådan hype. Efter att ha läst om Joanna Hellgrens Frances på varenda kultursida var jag (trots tjatet om att hon var helt okänd i Sverige, står det om någon i varenda kulturdel är man inte länge helt okänd!) väldigt förväntansfull. Och med all rätt. Frances är ett underbart välskrivet och vältecknat seriealbum. Lilla Frances pappa har dött och hon hämtas av sin faster Ada till hennes och farfars hus. Hon tänker på hur det var innan hon kom till staden, börjar i en ny klass, bråkar med dom vedervärdiga kusinerna och bekantar sig med grannen Louise och hennes vinthundar. Mellan faster Ada och Louise börjar också en vacker kärlekshistoria tecknas.Det är så fint! Det är en helt underbar stämning och Joanna Hellgrens teckningar är fullkomligt underbara. I blyerts (tror jag, konst har aldrig varit min starka sida) tecknas ömsint och lite naivistiskt en bild av en liten flicka och en kvinnas kamp för att få vara sig själva. Hypen höll vad den lovade. Här kan ni se bilder från albumetJoanna Hellgren har också haft den goda smaken att svara på våra 5 otroligt intellektuella frågor. Foto: Anna Lundell

1. Vilken är den bästa bok du har läst?
Det går inte att svara på. Men bland andra The heart is a lonely hunter och The member of the wedding av Carson McCullers, The picture of Dorian Gray av Oscar Wilde och Answered Prayers av Truman Capote. Den hemliga historien av Donna Tartt läste jag kanske fem gånger i 20-årsåldern. Den som kunde vara så smart och så elegant (men helst inte så mordisk).

2. Vilken är den bästa skivan du vet?
Det går inte heller att svara på. Men en som jag haft i många år och fortfarande blir glad av är 69 Love songs av Magnetic Fields.

3. Vilken är den bästa filmen du vet?
Senast Lust, Caution av Ang Lee.

4. Vilken är din värsta läsupplevelse?
Folks internetkommentarer.

5. Om du var en bok, vilken bok skulle du då vara?
Franny and Zooey av J.D.Salinger (kan jag ju drömma om), eller Sent i november av Tove Jansson.

Tips: i morgon är det No-Google-Day. På Twitter kan ni då följa den rafflande historien om hur jag och Elin försöker svara på frågor utan att använda dom stora sökmotorerna. Ska bli väldigt spännande (tycker vi). Som att vara bibliotekarie innan internet! Tipsa oss gärna om alternativa sätt att hitta grejer (nej, Altavista, Yahoo och andra stora sökmaskiner gills inte).

2 kommentarer:

Annika Ivarsson sa...

Nationalencyklopedin. Men man får liksom bläddra manuellt.

Anonym sa...

Missat hela Frances grejen!! Tack för tipset. Ska genast betställa boken.
Karin E