tisdag 18 augusti 2009

Det finns hjälp mot musikabstinensen! Böcker om musik!

Såhär post-Way out west måste man försiktigt vänja sig av med att få se sina favoritband varje dag, vänja sig av vid timslång köer till allt och vänja sig av vid folk som klappar med till finstämda låtar (borde vara förbjudet!). För att abstinensen inte ska bli alltför stor har vi den stora godheten att idag bjuda på en lista med tre böcker om musik och två låtar om böcker. Snällt va?
Tre bra böcker om musik

Can't stop! Won't stop! av Jeff Chang handlar om coola saker som hiphop, graffitti och sånt men också om amerikas nutidshistoria, hur hemskt deprimerande folk har det och klass, etnicitet och sånt där som akademiker gillar. Boken har liksom något för alla! Oavsett om man är intresserad av musiken eller inte. Är man det, intresserad va musiken alltså, kan man dessutom med stor glädje använda sig av registret längst bak i boken där man får tips på musik, film och andra böcker.

Kärleken är som ett blandband: livet, låt för låt – Rob Sheffield
Rob Sheffield är musikjournalist och den här boken är en sorts bearbetningsbok som handlar om sorgen när hans fru dör plötsligt och oväntat. Utifrån blandband som Rob och hans fru spelat in till varandra får vi följa Rob och Renees kärlekshistoria. Det är sorgligt, rörande och musiknördigt. Och det är så lätt att känna igen sig i hur minnen är förknippade till låtar!

High Fidelity – Nick Hornby
Jaha, den här boken behöver man väl inte skriva så mycket om för alla har väl redan läst den, eller sett filmen. Ja, om ni nu inte minns detta så handlar boken om en kille som blir lämnad av sin tjej och så håller han på att sortera sina skivor en hel massa och söker upp sina gamla tjejer för att fatta vad som har hänt. Hur många såna här killar har man inte träffat? Som gillar musik alldeles för mycket och som analyserar sönder allting? Det är ju som en dokumentär! Fantastiskt bra!

Två låtar som på något sätt berör böcker

Handsome devil - The Smiths
Äsch, den här låten handlar kanske inte så himla mycket om böcker egentligen. Det är faktiskt bara ett försök från min sida att få skriva lite mer om hur fantastiska Smiths är, hur snygg Morrissey var på den tiden då det begav sig och att Morrissey skriver världens bästa låttexter. Smiths är världens bästa band, om det nu är någon som har missat det! Se här, här skriver Morrissey om böcker: There’s more to life than books you know, but not much more, not much more.

Librarian av My morning jacket
Alltså. Jag är nästan stum. Det här är... märkligt... obehagligt... roligt... eller alltså läs TEXTEN!!!
Simple little bookworm, buried underneath is the sexiest librarian
Take of those glasses and let your hair down for me
Vad gillar du för böcker om musik och musik om böcker?

3 kommentarer:

charliemurray sa...

High Fidelity - the effing story of my life... Hursomhelst, för den som bara det allra minsta intresserar sig för vad som "äkta" i musiken finns nu avverkat ett stycke regnskog: "Faking it: The Quest for Authenticity in Popular Music" av Hugh Barker & Yuval Taylor. Läs om hur den förment äkta bluesen konstruerades av representanter från den vita medelklassen. Strong stuff, men du klarar det... Läs gärna popräv-skribenten Jan Gradvalls recension här: http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/kultur_bocker/bokrecensioner/article238060/Falskt-eller-akta.html
Sedan går väl Charlie Gilletts "The Sound of the City" om rockens rötter fortfarande att läsa, antar jag.
...och Elvis the Pelvis var inte lastbilschaufför. Han körde budbil åt en järnhandlare - en sorts moppebud, alltså. Feck ja sagt de, på tal om äkthet.

charliemurray sa...

...och så låtcitatet vi alla kan instämma med, bibliotekarier likväl som vanliga dödliga:
"An' he has never read a book
Though I told him to take a look"
- Joe Strummer, the Clash, i "Cheapskates" från albumet "Give 'em Enough Rope".
Give 'em hell, Joe!

Sara sa...

Försökte kommentera här i förra veckan men det blev tydligen något fel...
Jag säger Wuthering Heights med Kate Bush och Animal in Man (om Animal Farm) med Dead Prez!