söndag 23 augusti 2009

Det blir sport, bara sport och ännu mera sport!

Elin och Siska är inte ett dugg bra på sport. Det är så krångligt med offsideregler och en massa annat som man inte fattar något av. Som tur är så finns det andra bibliotekarier som kan lite mer om detta. Martina Edwardsson har inte bara en fantastisk musiksmak, utan gillar typ all sport som finns. När hon inte jobbar på biblioteket i Höganäs, så verkar det som om hon bara tittar på sport mest hela tiden. Här ger hon fina tips på vilken sport ni ska se i sommar och vad för kultur som ska konsumeras till detta. Enjoy!

Var fjärde sommar är extra bra för oss som gillar sport på TV, för då är det OS. Man blir plötsligt helt besatt av sporter som bara verkar finnas vart fjärde år. Inte förrän 2012 är det dags nästa gång (om man inte räknar in vinter-OS nästa år) men det finns ju så mycket annan sport!

Bäst av sporter är friidrotten. Vad kan vara bättre än att se hur fort man kan springa, hur långt eller högt man kan hoppa eller hur långt man kan kasta? Enkelt och utan en massa dyr utrustning, mycket bra! Nu pågår VM i Berlin och fram till dess har man kunnat titta på friidrottsgalor varenda vecka, hurra! Mellan tävlingspassen i VM kan man passa på att läsa en självbiografi av en före detta höjdhoppande värmlänning och extra intressant blir det när det är just Stefan Holm som hållit i pennan. Alla som sett På Spåret förstår varför! Stefan Holm, höjdhoppare heter boken.

Vill man hellre lyssna på musik vill jag rekommendera skivbolaget Soul Jazz Records och deras samlingar under namnet Studio One. Jamaicanen Usain Bolt har sopat banan med de andra och har, än så längre, satt finfina världsrekord på 100 och 200 meter. Studio One-samlingarna bjuder på gräddan av jamaicansk musik. Särskilt bra är Studio One Soul 1 & 2 som ger dig soullåtar i jamaicansk tappning. En bok som är bra är More Fire av Karolina Ramqvist om en ung vit kvinna som lever med sin pojkvän på Jamaica. En bok om det vackra men också det fattiga, våldsamma Jamaica.

En annan sommarföljetong värd att följa är speedwayens Grand Prix. Från april till oktober är det tävlingar varannan lördagskväll. Och jag vill redan nu stoppa alla som klagar på att i speedway åker de bara runt, runt och det är väl inget att titta på. Men oj vad de lurar sig själva! Var hittar man mer action och dramatik? Dessutom finns det bra böcker om speedway. Anders Åberg har skrivit Kolstybb och metanol : svensk speedways historia, en guldgruva för kalenderbitaren och Tommy Rander, även känd från proggrörelsen, har författat Kurvornas konst : om speedway i Sverige och världen.

Speedway är inte bara bra på TV utan också live. Ljudet, doften, spänningen, publiken, den grillade korven! Själv ser jag minst en match varje sommar på Örnarnas hemmabana Grevby utanför Mariestad. På speedway.nu hittar du information om alla matcher.


http://www.speedway.nu/
http://www.speedwaygp.com/
http://www.youtube.com/watch?v=ibw6R3EScPA
www.iaaf.org/ (Internationella friidrottsförbundets hemsida)
http://www.souljazzrecords.co.uk/discography/?l=1 Studio One

Inga kommentarer: