tisdag 11 augusti 2009

The Goths Guide To: Döden

Idag gästbloggar Liza som har två häftiga bloggar där hon är elak, smart och rolig och snygg och häftig. Liza har lärt mig allt jag kan om goth, böcker om homosexuella män som gillar blod och hur man känner igen en äkta klänning från 1920-talet. Förutom det har hon otroligt bra koll på böcker om döden, så idag

The Goths Guide To: Döden

Stiff av Mary Roach

Den bästa bok om döden och "vad som händer sen" du någonsin kommer att läsa. Den diskuterar allt från vad som händer om man donerar sig själv till vetenskapen, vilka olika begravningsformer det finns och hur de går till, rön och forskning på alla möjliga områden som rör de avlidna och deras fortsatta, ofta mycket händelserika, liv som lik. Fantastiskt rolig, men aldrig respektlös på de dödas bekostnad. Och varje gång jag fnittrar högt på tunnelbanan ser folk lika förfärade ut över vad det är jag läser.

Hanteringen av odöda av Johan Avjide Lindkvist

Jag tror jag har läst få böcker som tar upp sorg på ett sätt som kommit åt mig så mycket. Alla talar jämt om skräckböcker när de talar om Ajvide, men jag håller inte riktigt med. Jag tycker inte det är en skräckbok, levande döda eller ej. Om det är något den kryper tätt inpå är det känslan av förlust som man tror att man aldrig ska kunna vänja sig vid när en älskad går bort, med twisten att de fortfarande är närvarande.

The High Cost of Living av Neil Gaiman

Kommer döden att se ut som en liten gothtjej som kommer och hämtar dig en dag, med ett stort paraply och spetsiga kängor? Kanske, kanske inte, men The High Cost Of Living är en fantastisk serie om prioriteringar, att säga det man borde säga till de som betyder mest och att ingen vet hur mycket tid de har. Allt förpackat i vackert serieformat med en grym huvudperson (förutom Death själv då) i form av en lesbisk rockstjärna.

What Remains av Sally Mann

Fotobok, jag vet. Men den behandlar alla möjliga aspekter av döden och förändring. Sally Mann är en av vår tids absoluta storheter inom svartvit fotografi och om någon kn What Remains följer på ett fint sätt upp en av de miljöer Mary Roach tar upp i Stiff, nämligen forskningsfälten där man studerar... ja, vad man studerar får du veta om du läser Stiff!

Dansa På Min Grav av Aidan Chambers

Första gången jag läste den här boken krossade den mitt hjärta totalt. Den är inte bara en av de sorgligaste böckerna jag läst i hela mitt liv, det är en av de bästa böckerna jag läst, punkt. Aidan Chambers böcker har alltid haft en magisk förmåga att hamna mitt under näsan på mig när jag som bäst behövde dem och det fanns en tidpunkt när jag mer än något annat behövde läsa en bok om att vara att vara kär i någon som dör, om en hemlig homosexuell kärlekshistoria, om sorg och om att åka dit för att ha dansat på någons grav. Jag tror det finns en sådan tidpunkt för alla.
Vilka är dina favoritböcker om döden?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullständigt med om Ajvide Lindkvist - kan känna att det egentligen finns mer samhällskritik än skräck i hans böcker. Men alltid favoriter, alltid. När det gäller döden har jag en solklar etta i min värld. Den Svarta Fiolen av Ulf Stark. En bilderbok jag konstant blir rörd bortom behärskning av.
/Magnus

Ida sa...

När jag läste Dansa på min grav behövde jag utöka antalet utropstecken efter Jättebra i min Läsdagbok, för det var den klart bästa. Nu har jag inte några "betyg" längre, men den ligger nog fortfarande i topp (av alla läsupplevelser), ca 20 år senare...

Pål Eggert sa...

Skräck är en förlegad term på skräcklitteratur generellt. Kanske man borde kalla det mörk fantastik eller något istället. Annars kan man välja att tolka det som att skräck handlar om det förskräckliga i tillvaron, med en övernaturlig touch.

Anna Gustafsson Chen sa...

Om ni gillar skräck och dystra kvinnliga seriehjältinnor med övernaturliga krafter så borde ni kolla in den filippinska serien Trese. Går visserligen inte att köpa här, men man kan läsa delar av den på nätet (kolla i menyn till höger):
http://tresekomix.blogspot.com/2008/04/13-days-to-go.html

Liza Hermeline sa...

chen:
Man tackar för det utmärkta tipset!