tisdag 1 september 2009

Fem fantastiska nättjänster för vetgiriga

Idag Googlar inte Elin och Siska, för idag är det No-Google-day. Alltså, detta gör vi inte för att bojkotta Google, utan det är för att vi vill visa er andra sätt att hitta information på Internet. Det finns massor av bra nättjänster och vi har varit så snälla och pedagogiska att vi har valt ut de bästa åt er.

Fråga biblioteket är världens bästa grej. Här kan du chatta med en kompetent och smart bibliotekarie (ja, för att få svar på dina frågor alltså) och få hjälp med tips på bra litteratur, någon bra webbsida eller få tips om andra sätt att hitta informationen du söker. Du kan också e-posta in din fråga. Om du har riktig tur så är det Elin eller Siska som du chattar med! Bara en sån fantastisk grej! Det finns också en svarsbank med frågor som man har svarat på i Fråga biblioteket, där man bland annat kan få reda på vad som händer om man äter diskmedel och få reda på skillnaden mellan ljus och mörk bulgur. Spännande!http://www.fragabiblioteket.se/

När man har hand om Fråga biblioteket får man de mest underliga och fantastiska frågor. När jag fick frågan ”hur gör man för att lära sig growla?” blev jag lite orolig. Jag har själv försökt och misslyckats (mycket pinsam episod i mitt liv). Hur som, då är det väldigt bra att wikiHow. Där kan man lära sig nästan allt. Från hur man får sin häst att sluta bita, till hur man bygger ett eget vindkraftverk.
www.wikihow.com/Growl
http://www.wikihow.com/Main-Page

Det här är min bästa, bästa sida. Vad man än letar efter är chansen rätt stor att man hittar det här. Referensbiblioteket samlar gratis hemsidor med databaser och annat som kan vara bra när man ska hitta tillförlitlig information. Att allt dessutom är uppdelat efter ämne blir det ännu lättare att hitta. Du kan antingen hitta den databas du söker via ämne eller söka med fritext. Om du är en biblioteksnörd kan du till och med söka via SAB-signum (hurra!)
http://www.referensbiblioteket.se/

När jag började katalogisera musik dök en massa jobbiga frågor upp. Till exempel om ett visst band spelade kraut eller experimentell rock, var dom kommer ifrån, vilka medlemmar dom har och det andra med det tredje. Genrebeteckningar är supersvårt! För att hitta det brukar jag kolla på allmusic.com
Andra bra hemsidor för att veta mer om musik är last.fm wikipedia.org (såklart) och amazon.com
www.allmusic.com


Om man undrar något som handlar om litteratur eller om en författare så är databasen Alex hur bra som helst. Här kan man hitta information om en massa författare och se vad dom har skrivit för böcker. Här kan man också hitta en massa information om litteratur från olika länder, olika litterära priser och man kan också se vilka böcker som filmatiserats. Underbart! Alex kan du logga in på med hjälp av ditt lånekort. Fler databaser hittar du här.
http://www.alex.se/

Vad har du för bra hemsidor för att hitta fakta?

Följ Elin och Siskas spännande arbetsdag på Twitter, där du kan se hur vi svarar och vad vi använder när vi inte googlar.

4 kommentarer:

Sulla sa...

Vad det gäller katalogisering av den lite hårdare sortens rock rekommenderar jag www-metal-archives.com

Siska sa...

Ha! Bulgurfrågan är det ju jag som svarat på.

Måste dessutom påpeka att det finns ett jätteroligt litteraturquiz på alex som man kan underhålla sig med. Blir riktigt svårt efter ett tag.

Carl sa...

Allmusic är en fantastisk resurs! Synd bara att dess sökfunktion är så undermålig.

Anna-Stina sa...

Vilka superbra tips! Känns gediget :-)