onsdag 10 mars 2010

Otroligt intellektuella feminister: Hanna Fridén



Hanna Fridén skriver smart, roligt, argt, sarkastiskt och avslappnat om mode, feminism och nästan precis allt annat. Det personliga är politiskt. Dessutom är hon intellektuell! Hur intellektuell kan ni läsa nedan.

1. Vilken är den bästa skönlitterära boken om feminism?

Svårt att välja. Helst skulle jag vilja rekommendera att folk läser självbiografiska historier om kvinnor från andra länder och kulturer. Det behöver inte vara något tungt, Marjane Satrapis seriebok om flykten från Iran är fantastisk och enkel, eller varför inte Amy Tans historier om kvinnor som flyr från ett krigshärjat Kina? Jag tror att folk lär sig mycket av att se att förtrycket som kan antas vara så olikt i andra kulturer egentligen är skrämmande likt det vi har i vårat moderna och jämställda Sverige.


2. Vilken är den bästa filmen om feminism?

Med risk för att vissa kommer finna mig banal så vill jag faktiskt påstå att Sex and the City var en helt fantastisk TV-serie. Fyra olika kvinnor med olika mål i livet, så olika från varandra, och dessutom härligt sexuellt frisläppt. Jag vet inte om folk kommer ihåg det, men den öppna tonen gjorde framförallt väldigt mycket gott vad gäller synen på onani - Från skam till fröjd! Underbart. Det är tråkigt att folk ska avfärda den med att den skulle vara "ytlig" och "dum" enbart för att karaktärerna också råkar gilla skor och fest. Skulle den ha ansetts finare om de eftersträvade manliga ideal som i regel ses som "bättre" än kvinnliga? Förmodligen, och det är sorgligt.


3. Vilken är den bästa låten om feminism?

Med tanke på min punkådra så måste jag nog säga den fantastiska klassikern Oh Bondage! Up yours! av X-Ray-Spex.


4. Vilken är den minst feministiska boken?

Möjligtvis Pär Ströms Mansförtryck och kvinnovälde. Vilket pinsam gröt den där boken är, i ärlighetens namn. Ska man upplysa om mansproblem (som givetvis existerar) så kan man tycka att det inte ska ta sig formen att försöka förstöra för kvinnor och skuldbelägga feminismen för alla orättvisor (som i ärlighetens namn skapats av ett manssamhälle) som existerar. Förslagsvis bör man behandla dem genom att upplysa om dem, inte genom att gnälla över att det är orättvist att feminismen existerar och fabulera ihop en massa trams och vara sur över att folk som redan försöker arbeta för ett bättre samhälle inte dessutom väljer att ta sig an alla andras problem innan de får ta hand om sina egna! Barnsligt, slappt och bortskämt! För att inte nämna alla pinsamma faktafel. Gustav Almestad skrev en fantastiskt offentlig sågning av varenda ett här: http://paparkaka.com/?page_id=379


5. Om feminismen var en bok, vilken skulle det då vara?

Alla dagböcker där ute som skrivs av kvinnor varje dag. Vem som helst, oavsett vad du gör eller eftersträvar.

Inga kommentarer: