onsdag 21 april 2010

Vetenskap - vem gillar inte det?

Eftersom det är Vetenskapsfestivalen den här veckan handlar såklart dagens lista om våra vänner forskarna, vetenskaparna och allvetarna. I sina vita rockar, små runda glasögon och med höjda pekfinger tar de reda på allt vi behöver veta för att förstå världen.

Två böcker av forskare

Stephen Hawking - Kosmos - en kortkort historik
Kan man tycka annat än att Hawking är tuff? Att både komma med helt bisarra och smarta teorier och sen kunna förklara dom så att folk förstår är det bästa en forskare kan göra. Kosmos - en kortkort historik är en jättebra utgångspunkt om man vill få koll på Hawking och modern fysik överlag utan att plugga på Chalmers i hundra år. Dessutom har Hawking varit med i Star trek!



Alastair Reynolds - Revelation space
Det jag gillar med sf, vilket jag ständigt tjatar om, är att det visar hur saker fungerar ifall fysikernas teorier stämmer. För en som inte läst så mycket matte kan det bli lite förvirrat när forskarna pratar om grafer och annat mysko. Alastair Reynolds är något så häftigt som astronom och sf-författare. Innan han bara blev författare jobbade han på Europeiska rymdorganisationen (finns det något häftigare namn på en organisation?!). I hans böcker gör han precis det jag gillar, visar hur det skulle kunna funka med kvarkar och annat göddigt. Dessutom är det jättespännande.

Tre bra filmer med forskare

A nightmare before christmas
Alla forskare är inte snälla. Dr Finkelstein är väl arketypen av en ondskefull vetenskapsman? Han är jättesmart , jätteobehaglig och jätte-elak på en gång. Usch! Så borde det inte vara!

I Star Trek: First Contact får vi vara med om den världsomvälvande händelsen när man upptäcker warp-kraften och lyckas färdas snabbare än ljuset, får kontakt med utomjordingar och räddar världen från Borgerna. Man får bland annat följa framtidens mest kända vetenskapsman Zefram Cochrane när han dricker sprit och försöker stöta på Deanna Troi. Kan vetenskap bli mer spännande än så?

Edward Scissorhands
blir uppfunnen av en rar gammal gubbe som bor i ett kråkslott. Tyvärr lyckas han färdigställa honom utan han får ha saxar som händer. Lite jobbigt, speciellt när man ska imponera på tjejer. Jag lyckades bli kär i Edward Scissorhands ändå. Trots bristen på händer. Åh, den är så rörande och fin historien när uppfinnaren ska lära Edward om världen!

Vilka är dina forskarfavoriter?

2 kommentarer:

torslanda sa...

Min favoritforskare är Richard Dawkins. Ser fram emot att läsa hans nya bok, Så gick det till.

jenny sa...

Han i boken Kallocain av Karin Boye! Jävligt bra bok, jag gillar så mycket dystopiska övervakningsframtidsböcker och den forskarens själsiga vånda är himla fin och det är en mräklig värld han lever i!