fredag 19 mars 2010

Du är vad du läser - idag med Textival-Sabina

Snart är det Textival! Då kommer författare, förlag och man kan gå på en massa spännande föredrag. Hurra! Den 27 mars äger detta underbara arrangemang rum och eftersom vi längtar så efter detta, så har jag åkt hem till Sabina Ostermark, som är med och arrangerar, och fotat hennes bokhylla.


Bokhyllan

Sabina har böcker lite överallt i sin lägenhet, i hallen, i köket och i två bokhyllor i hennes rum. Ena bokhyllan är smart placerad bakom sängen, vilket betyder att den nedersta raden med böcker inte syns. Smart om man har skämslitteratur man vill gömma!


Boksamlingen utgörs till stor del av svensk arbetarlitteratur, en rad svenska klassiker, en massa kultböcker och en stor samling med olika kokböcker. Sabina har också en massa fina seriealbum och serietidningar, det hade fått Siska att tjoa av lycka, det är jag övertygad om. Sabina har faktiskt bara bra böcker och många såna där böcker som jag tänker att jag skulle vilja läsa, en del av de ser ni på bilden. Däremot finns det inte en enda deckare i bokhyllorna, Sabina sa att hon tycker att det känns som slöseri med lästid att läsa en deckare när man kunde läsa något annat.

Bibliotekarien gillade:Men alltså en bok om THE SMITHS! Självklart gillar jag det! Det är ju helt fantastiskt! Och två fina böcker om hårdrockskulturen! Kyrkbrännning, satanism och sånt. Sabina har en fin samling med musikbiografier, bland annat om Sonic Youth och annat häftigt. Sånt måste man bara gilla.

Lite av slentrian brukar jag alltid dissa Charles Bukowski. Mitt missnöje med Bukowski grundar sig kanske inte så mycket i Bukowski själv, utan i alla killar som försöker imponera på en genom att säga att dom har läst Ulf Lundell, Charles Bukowski och Klas Östergren. Men inte visste jag att Bukowskis böcker kan vara så här fina! Och på tyska! Kaputt in Hollywood! En teckanad kvinna med nakna, frodiga bröst! Detta kanske är det finaste bokomslaget jag har sett, supergillar.


Bibliotekarien gillade inte, släng:

Jag hade verkligen jätteproblem med att hitta något som gick att dissa hemma hos Sabina. Allt var ju bra! Ingen skämslitteratur alls. Just som jag nästan hade gett upp, så tog Sabina självmant fram den här boken - Du är vad du äter. Jag höll nästan på att ramla omkull av chocken. Sabina är en smart, häftig och intellektuell tjej och så har hon en sån här otäck bok. Släng!

Bibliotekarien blev förvånad över:

Sabina har en ganska gedigen Gerda Antti-samling, vilket kanske inte är så förvånande på sätt och vis och det är absolut inget fel med att gilla Gerda Antti. Det som förvånade mig var att jag trodde att det bara var tanter över femtio som läste henne. Inget fel med att vara en tant över femtio, jag älskar tanter!

Bibliotekarien rekommenderar:

Kerstin Ekman, Pär Lagerkvist, Gerda Antti - längtar aldrig Sabina efter lite spänning och mer snusk? Glamour och snusk i Hollywoodfruar av Jackie Collins kanske? Eller en bra deckare av Jo Nesbø?

Är det inte lite tråkigt med såna där hälsomedvetna kokböcker, surdeg, mjölksyrade grönsaker och sånt? Sabina borde läsa Sött, sweet, dulce - desserter från när och fjärran av Anna och Fanny Bergenström. Efterrätter! Bästa rätten! Och en oerhört fin och tjusig bok dessutom.


Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter handlar om kvinnor i ett brukssamhälle under början av seklet. Här är det arbetare, eländigt och om Sverige förr. Allt det där verkar Sabina gilla!

Vad tycker du att Sabina ska läsa?

2 kommentarer:

Lycka Till sa...

jag upptäckte själv en hel del bra jag inte kom ihåg att jag hade faktiskt. jag upptäckte även damm. var kom det ifrån månde?

Underbara tips också, man tackar!

bergets döttrar kommer jag kasta mig över så fort jag har tid till annat än att fixa fram textival. arbetarlitteratur är något av det bästa jag vet. Helst svensk, med råkyla och frostnupna potatisar.

Anonym sa...

Härlig information, charmigt skrivet och bilder på några av Sabinas mammas gamla böcker. Litteratur, även Jo Nesbö, är livsviktigt.