måndag 8 mars 2010

Otroligt intellektuella feminister: Lina Neidestam


Hurra! Idag är det 8 mars a.k.a. internationella kvinnodagen. Därför har vi såklart kvinnokampsvecka denna vecka. Våra intellektuella frågor har vi skickat ut till ett gäng feministiska bloggare. Först ut att svara otroligt intellektuellt och superintelligent är Lina Neidestam. Hennes underbara serie Zelda har Siska bloggat om här, läs den för att bli arg, glad, ännu argare och hoppfull!
(Bilden t.v. har Lina Neidestam tagit)

1. Vilken är den bästa skönlitterära boken om feminism?
Egalias Döttrar, för att den lärde mig tvärtomspråket när jag var 12. Och tvärtomspråket är det filter genom vilket jag betraktar världen. Ähurm.2. Vilken är den bästa filmen om feminism?
Shit, jag kommer inte på en enda. Filmen överbefolkas ju av enkelspåriga kvinnostereotyper. Kanske för att det finns så få kvinnliga regissörer. Man kan ju ta ett säkert kort och mumla Thelma och Louise, om det inte vore för att en blir våldtagen, en annan nästan blir det och de måste båda dö på slutet.

Allt jag vill ha är en rulle där en (helst flera, men vem försöker jag lura?) kvinna finns med i egenskap av människa eller yrkesroll, och inte någons jävla fru, runkfantasi eller morsa.

3. Vilken är den bästa låten om feminism?
Dona Juanita med Monica Zetterlund.

4. Vilken är den minst feministiska boken?
Millenium-trilogin. Den har fått oförtjänt mycket hyllningar för att Lisbeth Salander skulle vara någon sorts förebild, men jag fattar inte det feministiska med ytterligare en bok som handlar om lustmördade, våldtagna, stympade, strypta och utnyttjade kvinnooffer. Pisses me off. Kvinnor får bara bli coola actionhjältinnor om de först blivit gruppvåldtagna under sin 4-åriga period i koma eller på psyket liksom.

5. Om feminismen var en bok, vilken skulle det då vara?
Min bok! Zelda! Läs den, den är skitbra!

1 kommentar:

Sara-Vide sa...

Ja, Zelda är bra!