måndag 29 mars 2010

OMG! Katter, rymdmonster, mythos och coola tjejer!Ni vet när man var 11 och läste alla serier som fanns på biblioteket och älskade ALLT i serieväg och speciellt sånt som var spännande och lite fantastyaktigt? Ibland hittade man en riktigt bra serie som man läste om och om och om och om igen. Jag har hittat en sån serie! Mara från Ulthar av Karl Johnsson är precis sådär spännande!
11-åriga Mara lever i staden Ulthar i en Lovecraft-värld (ni vet, gudarna heter Cthulhu, Nyarlathotep och sånt). Efter att henne pappa blivit bortrövad av de svarta galärskeppen hänger hon mest med en schysst katt som kan prata och är himla stor. När hon och hennes kattgäng hänger på månen upptäcker de att en massa obehagliga typer har förslavat människor där, självklart tänker Mara befria dom med hjälp av sina coola katter.

Alltså OMG vad roligt det var att läsa det här! Jag var totalt inne i min lilla serieläsarbubbla och tänkte bara på katter, läskiga gamla gudar och hur S-P-ÄN-N-A-N-D-E det var. Dessutom innehåller Mara från Ulthar de viktigaste komponenterna för en riktigt bra serie, nämligen:
1. En genomarbetat värld (snodd från Lovecraft men det är bara pluspoäng i min bok, alla ni föräldranördar får äntligen en perfekt bok för att inviga era barn i Lovecraft-mythos)
2. En cool huvudperson med skinn på näsan.
3. Bikaraktärer som man gillar så mycket att man vill att dom ska finnas på riktigt.
4. Riktigt snygga serieteckningar
5. Precis lika bra oavsett om man är 9, 27 eller 56 år.

Seså, iväg och läs med er nu.

Inga kommentarer: