fredag 5 mars 2010

En fest och två intellektuella


På lördag är det TEXTFEST. Vad är nu detta, kan vän av ordning och oordning undra. Det ska vi berätta för dig, det är uppstarten till finaste litteraturfestivalen Textival.
Såklart uppmärksammar vi detta genom att ställa våra otroligt intellektuella frågor till två av kvinnorna bakom Textival!
Sandra Fogel är inte bara Textivalare hon är också Högsbo-bo! Kan det bli bättre? Ja, det kan det! Hon är nämligen jätteintellektuell också!

1. Vilken är den bästa boken du läst?

Iris – en sorgesång av John Bayley.
Boken handlar om författaren Iris Murdoch och är skriven av hennes man. Det är en väldigt fin och viktig bok tycker jag; om kärlek dåtid, nutid och den där vidriga sjukdomen Alzheimer.
De som ej läst den borde göra det, eller se filmen med Judy Dench i huvudrollen åtminstone.

2. Vilken är den bästa skivan du hört?
The Stone Roses Turns Into Stone har följt med länge. Cat Power The Greatest hör även den till det som är bäst. Min systerson som är 13 år tycker att jag bara lyssnar på deprimerande musik. Och det må väl hända, fast jag blir glad av det. Han tycker tex att Wilco är usla och att sångaren där borde göra något bättre med sin röst. Wilco är alltid bra, allt med Wilco är bäst.


3. Vilken är den bästa filmen du sett?

Timmarna. Jag har tappat räkningen, vet inte hur många gånger jag sett den. Och böckerna runt filmen är även de väldigt mycket bäst. Fast Modesty Blaise från 60-talet är bäst på att vara en väldigt snygg film. Någon gång på 80-talet tyckte jag att filmatiseringen av Sidney Sheldons Tracys hämnd var alldeles fantastiskt bra.

4. Vilken är den sämsta boken du läst?
Min egen dagbok från 2000. Språket är uselt, den är inte faktagranskad, den är varken rolig eller sorglig, det saknas händelser och det är alldeles för många tomma vita blad. Och jag kan inte göra en efterkonstruktion. Verkligen sämst. Eller vänta lite, alla Liza Marklunds deckarkriminal-hopkok. Verkligen usla och språket är förskräckligt, och filmatiseringarna likaså. Jag får helt ont i huvudet bara jag tänker på dem.


5. Om Textival var en bok, vilken skulle det då vara?
En bok att skriva i, där ytan är gjord av gamla boksidor som blir bokkonst, och innehållet ständigt är föränderligt. Kanske 7 sorters kakor, eller varför inte ett valfritt album med Fantastiska Fyran.

Stina Nilsson bor inte i Högsbo men är bra ändå! Istället håller hon på med queert hantverk. Roligt! Dessutom har hon ganska ofta hängslen. Snyggt! Och så är hon intellektuell. Bra!

1. Vilken är den bästa boken du läst?

Med guldfiskminne och smak i ständig förändring finns det inget som heter "bästa". men om jag säger såhär, den jag hyllat mest det senaste halvåret är Helena Granströms Alltings Mått som liksom fick saker att svindla en smula. Annars faller jag ofta helt och fullt för historier som innehåller ohejdade pretentioner, natur, osympatiska människor och vansinniga språk. Caroline Ringskog Ferrada-Noli kan nämnas, Sara Stridsberg likaså. Författare/ordkonstnärer som jag ständigt återkommer till är Monika Fagerholm och Miranda July - det måste betyda att jag tycker att de är lite bäst sådär.

2. Vilken är den bästa skivan du hört?
Helt subjektivt, näe, ingen aning. Lyssnar vi på hela skivor längre? Häromdagen lyssnade jag i och för sig på hela Nicos Chelsea Girl, det var som att leka lite tidlöst. Ellen Alliens Berlinette, Martha Wainwrights självbetitlade och allt med Erlend Øye snurrar flitigt.


3. Vilken är den bästa filmen du sett?

Den korta dokumentära, och den novellartat fiktiva.

4. Vilken är den sämsta boken du läst?
Det finns för många potentiellt bra på listan för att jag ens ska ta mig an böcker som verkar vara det allra minsta usla. jag läser alltså bara högkvalitetslitteratur. alla böcker som verkar lite småtrista hamnar i pysselskåpet och blir till pappersmassa och konst istället. bättre så.


5. Om Textival var en bok, vilken skulle det då vara?
Nån riktigt högtravande, romantisk, torr, smäktande och svår historia med riktigt många parallellhistorier och mastigt med värden mellan raderna. eller en snäll antologi med allt av alla, typ färdlyrik i samarbete med Oscar Wilde, Svenska Akademien, Carl Jonas Love Almqvist och sockerdricka.nu

1 kommentar:

Lycka Till sa...

fint! Synd att jag inte hann vara med och ge mina svar men ack så trevligt att läsa stinas och Sandras. Ska genast läsa alzheimersboken.