torsdag 18 december 2008

18 december och underbar skolångest

Alla har väl någon gång suttit i ett klassrum under skoltiden och undrat om det här är livet, om det ska vara såhär, om alla andra är kompletta idioter och varför just JAG ska behöva ha det såhär. Förhoppningsvis har den perioden passerat. När man som vuxen har ångest över räkningar, att man måste bona golvet och stöpa ljus kan man ta paus från det och gotta sig åt att det finns dom som har det värre, som t.ex. skolelever.

I Daniel Ahlgrens (som är en av Sveriges bästa serietecknare, otroligt bra!) Böggänget beskrivs den här vedervärdiga perioden utifrån ett gäng nördars perspektiv (dom är f.ö. otroligt lika dom nördar jag brukade spela Mutant och Drakar och demoner med på högstadiet. Hm, oss nördar kanske det ska vara…). Det är mobbing, orgier i serieläsning, förakt och självhat och allt som hör ungdomen till men samtidigt roligt och fint med killarnas vänskap.

I filmen Mean girls, skriven av Tina Fey som är med i Saturday night live och som har Lindsey Lohan som stjärna (Elin har tjatat om huruvida hon har stora bröst eller inte hela veckan, suck och stön, tjejer!) flyttar Cady från Afrika där hennes föräldrar jobbat som zoologer till USA och börjar på high school. I den nya skolan får hon snabbt veta vilka som är dom populära (the plastics) och tillsammans med sina två underbara freak-kompisar bestämmer hon sig för att wallraffa som en av dom. Det här är smart, roligt och bra och jag vill bara pussa filmen! Här har ni trailern.
Se nu den här filmen, det är den bästa ungdomsfilmen jag sett sen ehh… Some kind of wonderful (det är ett bättre guilty pleasure än Hugh Grant i alla fall som vissa andra som skriver på julkalendern gillar!). Dessutom har den ju en av filmhistoriens coolaste tjejer med, kolla bara!