torsdag 11 mars 2010

Du är vad du läser - idag med Textival-Stina

Ingen missar väl Göteborgs finaste litterära tillställning Textival? Lördagen 27 mars går det av stapel och då kan man träffa en massa förlag, lyssna på seminarier och mingla med bokfantaster och andra trevliga människor. En av Textival-arrangörerna är Stina Nilsson och hon har varit modig nog att låta sin boksamling bli granskad, analyserad och utvärderad.Bokhyllan:
Stina bor på en liten yta och därför är hennes boksamling anpassad efter det. Hon har en liten väggfast bokhylla ovanför skrivbordet med en liten, men fin boksamling. Till stor del består samlingen av pocketböcker, många klassiker en del såna däringa kultböcker och lite seriealbum. Stina berättade att hon har valt ut vilka böcker hon har uppe, den största delen av hennes boksamling ligger nedpackad - och man kan ju anta att det är där hon har all sin skämslitteratur, för boksamlingen innehåller (tyvärr) inga skandalböcker. Jag hade hoppats på att hitta lite tantsnusk eller något annat otäckt och läskigt, men där gick jag bet.


Bibliotekarien gillade detta:

Stina kan vara mycket stolt (vilket hon också var) över sina oerhört fina Mumin-seriealbum. I andra tryckning eller hur det nu var. Jättefina var de i alla fall. Sara Granér gillar både Siska och jag, det gör tydligen Stina också. Bra där, Stina! Jag blev oerhört lycklig av att hitta min bästa gråtbok Hon går genom tavlan, ut ur bilden av Johanna Nilsson i boksamlingen. Den är ju så hemsk! Och bra!

Bibliotekarien gillade inte, släng!:
Det närmaste en skandalbok man kan hitta är en pocketdeckare av tråkgubben Åke Edwardson, men Stina var mycket snabb att säga att hon inte har köpt den själv utan fått den i present. Förhoppningsvis har hon sluppit läsa den också. Den där boken kan Stina gott slänga.Bibliotekarien rekommenderar:
Stina gillar serier och då kan hon gott läsa Husfrid av Alison Bechdel. Den handlar om att komma ut som lesbisk, att ha en pappa som visar sig vara homosexuell, ett märkligt hus och om döden. bara intressanta och bra grejer.Lika ont i magen som jag fick av Johanna Nilssons bok, så ont i magen fick jag av Svinalängorna av Susanna Alakoski. Den brukar jag tjata titt som tätt om, eftersom den är så himla bra och berörande. Stina bör läsa den med en gång, och om hon redan har gjort det så kan hon läsa Alakoskis nya Håpas du trifs bra i fengelset istället. Den är också hemsk och bra.Det är jättefint att läsa klassiker som Virginia Woolf och så, men vem orkar vara intellektuell hela tiden? Jag tycker Stina ska läsa Främligen av Diana Gabaldon som är en fläskig, jättetjock historisk roman med mycket romantik, jättemycket snusk och den är inte ett dugg intellektuell. Underbart!

3 kommentarer:

Hans Persson sa...

Acceptera inga kopior: Här är den riktiga Du är vad du läser! ;)

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Åh vad tråkigt att du ser det så, jag tycker inte det är kopior. Du gör ju något annat som är jättebra.

Att vi tog namnet Du är vad du läser har ingenting med din blogg att göra utan var helt enkelt en parafras på tv-programmet Du är vad du äter.
Vi hade inte tillräckligt bra koll för att veta att det fanns en blogg med det namnet...

Om det gör dig upprörd att vi använder det namnet kan vi såklart ta en diskussion om det och se om vi kan byta namnet på vårt, inte så ofta förekommande, Du är vad du läser.

Hans Persson sa...

Nejnej, kör på ni bara!