onsdag 5 maj 2010

Böcker + musik = det bästa som finns

Denna vecka har vi musikvecka. Musik är ju, eh skoj? Dessutom kan man lyssna på musik när man läser! Om man är musiker kanske man kommer på en bra låt när man läser. Om man är författare kanske man kommer på en bra historia när man lyssnar på musik. Därför listar vi idag böcker som baseras på låtar, eller i alla fall har med dom i titeln, och låtar som baseras på böcker. Hänger ni med?

Böcker som baseras på låtar

Girlfriend in a coma - Douglas Coupland
Den enda bok jag läst av Coupland. Ett gäng ungdomar festar i en liten stad i Kanada. En hamnar i koma. Hon visar sig ha skrivit ett brev om att hon vill sova i tusen år för att slippa den dystopiska framtid som kommer inträffa, och som såklart gör det. När jag läste boken var jag 17 och tokimponerad på det där sättet man är när man är 17 och läser böcker som citerar Smiths. Men nu när jag tänker tillbaka på den så märker jag att den gjorde ett väldigt stort intryck. Ska nog läsa om den faktiskt.
/Siska

Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist
Varje gång jag ser boken Låt den rätte komma in, så blir jag så glad att jag får en chans att tänka på Morrissey utan att det är helt galet och knäppt. Titeln på boken kommer från Morrisseys Let the right one slip in, som inte handlar så mycket om vampyrer som Ajvide Lindqvists bok. /Elin

Låtar som baseras på böcker

Shakespears sister - The Smiths
Om den här låten baseras på Virginia Woolfs roman Ett eget rum vet väl ingen riktigt, jo Morrissey kanske men honom kan man ju inte fråga. Jag tänker i alla fall tolka det så. Ett eget rum var den första boken jag fick läsa när jag läste litteraturvetenskap, det är en bok som stannat kvar. Varför finns det så få kvinnliga författare i litteraturhistorien? Antagligen för att det gick för dom som för Shakespeares fiktiva syster, åt skogen.
/Siska


Wuthering heights - Kate Bush
Om boken Wuthering heights av Emily Brontë hade varit lika bra som låten med Kate Bush kanske jag hade orkat läsa ut den någon gång. Jag brukar försöka vart tredje år men det går aldrig. Alla huvudkaraktärerna är så fruktansvärt osympatiska! Snart är det dags att ge sig på den igen, suck! För att få upp läspeppen kan jag lyssna på låtversionen som är heeeelt underbar!
/Siska

Killing an arab - The Cure
När jag skulle vara så där alternativ, intellektuell och svår på gymnasiet så läste jag Främlingen av Albert Camus, för att Killing an arab skulle baseras på boken. Jag tyckte den var helt oootroligt tråkig och fattade inte alls vad som var så fantastiskt med den där boken, men jag låtsades inför alla att jag tyckte den var jättebra. The Cure behövde jag inte låtsas tycka om, det gick av bara farten och i somras läste jag om Främlingen. Den är bra. På riktigt. /Elin

VAD HAR VI GLÖMT?

6 kommentarer:

Elin sa...

Mycket Morrissey på listan. Det är fint.

Patrik Centerwall sa...

Jag kommer direkt att tänka på Michael Strunges debut - "Livets hastighet", inpsirerad av Bowielåten "The speed of life".

Siska sa...

Åh! På tal om Bowie, Edelfeldts Finns det liv på Mars? Men den har jag inte läst.

Unknown sa...

Nirvanas låt "Scentless Apprentice" är baserad på Patrick Süskinds bok "Parfymen". Fantastiska båda två, låten är förövrigt den enda Nirvanalåt där både Krist Novoselic och Dave Grohl får cred för att ha varit med och skrivit den (tillsammans med Kurt).

Sara BE sa...

Siska - Haha, jag älskar att du inte ger upp med Svindlande höjder.

Anonym sa...

Ajvide Lindqvists "Människohamn" har ju ett par spöken på moppe som slänger Smithscitat kring sig. Bara så...

Var som yngre ett stort fan av The Alarm, som gjorde låten "The Stand", som är baserad på Stephen Kings bok med samma namn, på svenska "Pestens tid".
http://www.youtube.com/watch?v=jFf7FVICbE4

Annars finns ju också "Lovecraft in Brooklyn" med fantastiska Mountain Goats. Fast det är ju ingen boktitel... :-)
http://www.youtube.com/watch?v=jqq0lMhPTb4&feature=related

/Magnus