torsdag 6 maj 2010

Januari börjar året

Just nu har jag en läsperiod då jag tycker att allt jag börjar läsa är tråkigt. Det enda som är roligt att läsa är barnböcker tillsammans med barnen! Just nu läser jag och barnen Måns och Mari från vår till vinter av Kaj Beckman varje kväll - och vi älskar den.

Måns och Mari från vår till vinter är en samlingsvolym, om man inte vill läsa alla på en gång kan man läsa de fyra delarna separat. En del för varje årstid. I böckerna får man följa barnen Måns och Mari och tanten Matti som dom bor hus under ett år och allt som händer under ett år. De köper påskris, eldar en majbrasa, gör lingonsylt, plockar svamp, lussar, firar nyår. Allt man kan tänka sig. Dom har det så där mysigt som man drömmer om att det ska vara i livet.

Eftersom boken är från sjuttiotalet så demonstrerar dom så klart på första maj, med stora plakat om att Alla människor är syskon och Våld löser inga problem. Och det är precis detta som är så fint med den här boken, att den varvar ganska djupsinninga filosofiska tankar om livets gång med ett stillsamt och trivsamt liv som följer årstidsskiftningarna. Dessutom så man får lära sig en massa fåglar, svampar, bär, fiskar och blommor.

Boken är illustrerad med superfina färgsprakande bilder som andas sjuttiotal - finaste bilden är när Måns och Mari flyger som påskkärringar. Ni borde låna boken bara för bildernas skull faktiskt. Finaste fina!

Inga kommentarer: