onsdag 12 maj 2010

listar 4 hbt-favoriter

Det är hbt-festival i Göteborg och imorgon listar jag (Siska) och Ida Forsberg, som brukar gästblogga här, våra bästa hbt-böcker klockan 16 i RFSLs tält på Götaplatsen. Här får du lite försmak!

Lilith's brood av Octavia Butler
Det här var den första boken jag läste av Butler och det är definitivt en av mina favoritböcker. Lilith vaknar upp efter en katastrof. Det visar sig att en märklig utomjordisk art har tagit över jorden och försöker väcka naturen till liv igen. För att fortplanta sig behöver de människor. Det här är en klassisk idéroman om stora och nya tankar om etnicitet och sexualitet förklädd i en halvknäpp sf-historia, så bra och så läsvärt.

Drawing blood av Poppy Z Brite
Brite hävdar att hon är en homosexuell man instängd i en kvinnlig hjärna (eller nåt liknande). Alla hennes böcker (som jag läst i alla fall) handlar om homosexuella män, blod och skräck. Här återvänder Trevor till huset där hans far mördade hans lillebror, hans mamma och sedan tog sitt liv. Med sig har han sin älskare, en hacker på rymmen. Det här är en blodig spökhistoria. När jag gav den till en manlig släkting sa han lite skakat efteråt att "den var jättebra och spännande och OJ vad mycket oralsex!"

Brass av Helen Walsh
19-åriga Millie går runt i Liverpool, påtänd, packad, sorgsen och på jakt efter fulla tjejer att ligga med. Walsh vänder helt upp och ner på offer och gärningsman. Hela tiden utan att att göra det till någon form av snuskförhärliggande á la gubbsnusk (Stieg Larsson). Dessutom är det en väldigt fin bok om vänskap.


Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg
En svensk (och bra) version av På drift. Unga Birgitta åker tunt i 50-talets Europa, ligger runt, skriver, åker runt lite mer, träffar konstnärer, ligger lite mer och är allmänt tuff. Typiskt bra sommarbok! Även typiskt bra bok att läsa när man är ung, eller vill känna sig lite ung.


Kom gärna imorgon och ge oss dina tips! Eller skicka dom i en kommentar. Men det är roligare om du kommer!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Stieg Larsson? Gubbsnusk? Ja, okej, men vore inte Stig Larsson mer korrekt?

Siska sa...

Jag tycker både Stieg och Stig skriver en hel del gubbsnusk. Stieg Larssons beskrivningar av Salanders sexliv känns ganska mycket som önskedrömmar, hon är lite lesbisk men ligger gärna med medelålders journalister.

Sara BE sa...

Siska - Haha, briljant formulering!