tisdag 25 maj 2010

När det inte riktigt blir som man tänkt sig

Mops av Eva Lindström! Vilken bilderbok! Underbar!

Detta handlar den om: Maja och Arja lånar en hund som dom brukar gå ut med. Den heter Mops och är jättefin. Den har lång och vacker päls. Kanske är det en vinthund, det är i alla fall ingen mops. Så går dom ut och går och råkar liksom gå lite längre än dom brukar. Ner till sjön. Där händer det hemska! Mops ramlar i vattnet! Nu måste Arja och Maja försöka fixa till det här så ingen märker vad som har hänt. Dom skyndar sig hem och torkar Mops med hårtorken så att pälsen blir ungefär som sockervadd och så går dom tillbaka med hunden. Och så försöker dom låtsas att Mops ser ut precis som vanligt och att hon inte alls ser jättekonstig ut med konstig päls. Men så ordnar allt sig till det bästa så klart.

Detta är första gången som Eva Lindström inte illustrerar sin berättelse själv, utan det gör Emma Virke och jag bara älskar hennes illustrationer. Barnen är lite småfula och bilden när dom promenerar genom parken och försöker låtsas att ingenting är konstigt med att gå runt med en hund som ser ut som ett rosa ludd är helt underbar. Det är så lätt att känna ingen sig i hur det är när man gör något man inte får eller när det blir lite fel och man ska försöka låtsas som om allt är som det ska vara. Ni vet, när man intensivt försöker att inte tänka på något, och så blir det det enda man kan tänka på. Jag känner i alla fall igen mig. Både som barn och som vuxen! Om ni vill titta på illustrationerna till boken och alla andra fina bilder som Emma Virke gör kan ni kolla på hennes hemsida.

Mops var dessutom en av böckerna jag tipsade om i Radiohuset igår, när jag pratade om böcker att läsa med barnen. Programmet kan man lyssna på här.
Här är de andra:
När prinsessor fyller år och När prinsessor vaknar om natten av Per Gustavsson
Astons stenar och Astons presenter av Lotta Geffenblad
Måns och Mari om sommaren av Kaj Beckman
Leni är ett sockerhjärta av Emma Adbåge

1 kommentar:

Anders Sveen sa...

Älskar Eva Lindström. Måste läsa Mops som jag missat, tack för tipset!