torsdag 6 maj 2010

HBT! Alingsås! Böcker! Katrin!

Nu smygstartar vi nästa veckas HBT-tema med att låta vår favoritbibliotekarie Katrin Strindevall från Alingsås bibliotek ge er lite tjusiga boktips. Henne kan ni höra bokpratandes LIVE på Alingsås HBT-festival på lördag. Gå på den! Här kommer Katrins tips:

På lördag är det dags för HBT-festivalen i Alingsås. Jag kommer att bokprata om HBT-litteratur och tänkte tipsa om några böcker här.

Pija Lindenbaum har skrivit och tecknat en alldeles fantastisk barnbok, Lill-Zlatan och morbror raring. Lill-Zlatan har en favoritmorbror som hon gör en massa roliga saker med såsom att byta hårfärg dagligen, fika, hoppa jämfota och gå till simhallen. När morbrodern träffar Steve blir Lill- Zlatan riktigt sotis. Hon gör allt för att Steve ska vantrivas, hon häller socker på hans skor, frågarom han inte ska gå hem snart och när det inte funkar så ignorerar hon honom. Det fina med den här boken är de härliga bilderna, hur sur och tvär Lill-Zlatan och att morbror raring och Steves förhållande beskrivs utan att vara ett dugg tillrättalagt.

Kim och Skrutten är skriven av Karin Frimodig och Sara Berg. De färgglada bilderna har
Matilda Ruta gjort. Kims mamma och hennes tjej väntar barn och Kim är oerhört förväntansfull.
Han planerar vad han ska göra med sin lillasyster(ja, Kim är säker på att det är en lillasyster) när det väl är fött men nog tar det allt lite väl lång tid för lillasyster att komma fram. Det fina med den här boken är att den visar på att det inte är något konstigt att växa upp i en regnbågsfamilj och att det finns ett stort värde i att kunna läsa en barnbok utan en så kallad kärnfamilj.

Inom manga finns det en genre som heter Yaoi vilket är en romantisk genre med manliga homosexuella i huvudrollerna. A Foreign Love Affair av Ayano Yamane handlar om Ranmaru som mot sin vilja gifter sig med Kaoru på en kryssning till Italien. På bröllopsnatten grälar de och Ranmaru sticker iväg från sin fru och hamnar i slagsmål där han blir hjälpt av en stilig italienare. De hamnar i säng och det går riktigt hett till...

Alison Bechdel har gjort bland det bästa jag läst i serieväg. Hennes Husfrid är så galet bra. Den är snygg, innehåller en massa litterära referenser som bibliotekarien i mig blir helt salig av, men framförallt är det en oerhört gripande självbiografisk berättelse om Alisons familj. Inledningsvis får reda på att Alisons pappa är död och hon misstänker att han tagit livet av sig. Alison undersöker omständigheterna kring hennes fars död och samtidigt får vi reda på hur det gick till när hon upptäckte att hon var lesbisk och kom ut för sin familj. När det uppdagas att även hennes pappa är homosexuell brakar helvetet loss ordentligt.

Saffo- en flatas dagbok av Sara Westermark. Saffo märker att hon nog är mer attraherad av tjejer än killar men hon försöker att förtränga detta. Saffo skickar in en annons till en tidning för att få brevvänner(yep, Saffo är tonåring i en tid då inte Internet fanns) och får kontakt med en lesbisk tjej ifrån Norrland då börjar det hända grejer. Saffo vågar berätta för sin brevvän att hon är lesbisk och de finner en förståelse hos varandra. Den här berättelsen är rolig och beskriver tonårskärlek så himla träffsäkert och gulligt.

1 kommentar:

Unknown sa...

Lill-Zlatan ska absolut läsas för de små runt omkring mig!
Hoppas attt Alingsås HBT festival blir en riktig hit!!