tisdag 8 juni 2010

Krig och lite kärlek

På en hel massa bokbloggar som jag läser lite till och från har jag läst om Sadie Jones Den Utstötte och alla skrev överallt om hur fantastisk den var. till sist läste Jag den och fattade precis varför det skrevs så mycket om den. debn var grymt bra. och nu - en pinfärsk Sadie Jones. Hurra!

I Små krig är det är 50-tal och på Cypern råder en konflikt mellan britterna (som styr) och den grekiska motståndsrörelsen. Dit kommer den unge militären Hal med sin familj Clara och deras småbarn. De gör sitt bästa för att anpassa sig till det nya landet, de nya förutsättingarna och det nya livet. De är det perfekkta paret som anstränger sig för att leva upp till allt som förväntas av dem.

Konflikten trappas upp. Klimatet hårdnar, angreppen på britterna ökar och intensiteten i britternas jakt på angriparna blir tuffare och blodigare. Motståndsmännens attacker förändrar Claras tillvaro och skapar en stor oro. Men starkast påverkar krigets fasor Hal. Han får sina militärideal stukade. Våldet, angreppen, motangreppen, alla ohyggligheter han bevittnar - allt skakar om honom och förändrar honom. Krisen är oundviklig. Mer än så behöver ni inte veta.

Sadie Jones är en oerhört skicklig berättare och Små krig är så himla himla bra. Hon skriver så superbra om hur paret påverkas av alla fasor och alla hemskheter de hamnar i. Och så bra om hur det pågående traumat påverkar deras äktenskap, deras personer och deras liv. Bra! Bra! Bra!

Inga kommentarer: