onsdag 23 juni 2010

Sommarläsningstips från Ett hem utan böcker


På fina bokbloggen Ett hem utan böcker bloggar Martina om böcker och läsning. Det bästa av livet alltså. Vi bad henne att komma med sina bästa sommarläsningstips och då skrev hon så här:

På sommaren är det väl alldeles utmärkt lämpligt att läsa svalkande böcker, till exempel The Terror av Dan Simmons. Den utspelar sig på 1800-talet i Arktis, där de två skeppen i den sägenomspunna Franklinexpeditionen är fastfrusna i isen. Det är kallt, mycket kallt. Det är också mörker, svält och skörbjugg - och som om det inte var nog ett osynligt monster som jagar de infrusna sjömännen och dödar dem, en efter en...

Lite feel good ska man väl klämma in också, och då ska man läsa Mary Ann Shaffers Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap, en brevroman om kärlek, vänskap, mod, krig och elände. Låter deprimerande men är bara fruktansvärt bra. En regnig dag, en filt och en kopp te och den här boken - gärna med en spinnande katt i knät också, om det går att ordna.

För den historiskt intresserade är Carina Burmans Den tionde sånggudinnan ett riktigt fynd. Tre akademiska damer reser, under tidigt 1900-tal, land och rike runt för att spåra upp brev skrivna av 1600-talsförfattarinnan Sophia Elisabeth Brenners brev. Studentikosa matlag i Uppsala avlöses av historiska världshändelser som ryska revolutionen och Titanics undergång, allt i en atmosfär av dammiga arkiv. Mycket bra, helt enkelt.

Inga kommentarer: