måndag 21 juni 2010

Övernaturlig high school-terror

Skräck ska inte bara vara hasande onda andar, ondskefulla monster och hyperintelligenta seriemördare om det ska få mig riktigt rädd. I Stephen Kings genombrottsroman Carrie är det inte det övernaturliga som får mig att blir rädd, det är istället vanlig högstadieterror.

För dom som inte läst/sett Carrie:
Carrie växer upp med en fanatiskt religiös mamma. Kroppen ska kuvas och allt är syndigt, speciellt sexualiteten och kvinnokroppen. I skolan har Carrie det överjävligt, hon är udda, ser konstig ut och är allas driftkucku. När hon får sin första mens i duschen efter skolgympan toppas allt elände och alla trakasserier. De tjusiga 70-tals highschooltjejerna står i ring runt henne och skriker åt henne att "plugga igen". För att bota sig dåliga samvete efter detta bestämmer sig hedersknyffeln och poppistjejen Sue för att låna ut sin pojkvän till Carrie på skolbalen. Men självklart planerar skolans mobbare att vara riktigt överjävliga mot Carrie en sista gång. Sen är det en del övernaturliga grejer också men det är inte det viktiga (tycker jag).

I boken varvas berättelsen från de olika karaktärernas perspektiv med förhör, artiklar och utdrag ur böcker om de fruktansvärda händelserna i småstaden. Stephen King är ju en fantastisk författare! Senare blev han ju minst sagt tjatig (tycker jag) med sina ständiga författare som huvudpersoner och gud hit och dit men här är det obehagligt på så många sätt och riktigt, riktigt bra.

Men hur är filmen? Trailern verkar ju minst sagt lökig

1 kommentar:

AnnaJ sa...

Boken har jag inte läst men filmen är mycket bra tycker jag, Sissy Spacek rules i den rollen alltså! Men sen har jag sett en helt fantastiskt bra uppsättning som bygger på boken; Ingen kärlekshistoria. Spelades på Teater Aktör i Göteborg. Åh det var något av det bästa jag sett på en teaterscen, och läskigt som bara den!