torsdag 10 juni 2010

Sommarläsningstips av Maria

Maria Hagelin är bibliotekarien som han nästan allting. Hon kan en massa saker om höns och ankor och det är jättespännande. Men så läser hon hur mycket som helst också, och bloggar om böcker på http://mariasbokliv.wordpress.com/. Här kommer hennes bästa sommarläsningstips.

På sommaren tycker jag att det är utmärkt att läsa tjocka böcker, de varar ju så länge även om nackdelen är att de kan bli lite tunga att släpa runt med. Det motverkas med att man hittar en bra läsplats och stannar där med lämplig proviant inom räckhåll.

Här kommer tre böcker som gett mig bra sommarläsning.


Giftträdets bibel – Barbara Kingsolver

En missionär beger sig till Afrika med sin fru och fyra döttrar, livet där blir inte vad någon av dem tänkt sig och det är inte alla som återvänder hem. Livet, hettan, naturen, människorna. Inget är vad de väntat sig och kanske påverkar allt missionärerna mer än vad de själva påverkar sin omgivning. Allt skildras främst genom döttrarnas berättelser och jag tyckte att språket var fantastiskt. Jag snubblade över den av en slump och hade inga större förväntningar när jag bar hem den men fick en fantastisk läsupplevelse.


The Hitchhiker´s guide to the galaxy – Douglas Adams

Douglas Adams skrev ”en trilogi i fem delar” och böckerna har blivit kultförklarade. I maj firar hans fans numer ”Towel Day” och det har gjorts en (i mitt tycke usel) film. Se inte filmen utan läs böckerna och har du redan läst så läst om. Alla förstår märkligt nog inte tjusningen med Adams humor men ge den en chans. Jag hör annars inte till dem som lyssnar på böcker men i det här fallet rekommenderar jag starkt en lyssning med författaren själv som uppläsare. Det ger liksom en extra dimension till historien om Arhur Dents äventyr som ofrivillig intergalaktisk liftare. (I svensk översättning heter första delen ”Liftarens guide till galaxen” och om man känner att engelskan är rostig kanske det är bra att läsa på svenska då det förekommer en hel del egenuppfunna ord och företeelser)

Skymningsögon – Dean R Koonz

Det passar så bra att läsa skräckböcker på sommaren tycker jag. I stekande sol känns inte monstren lika hotfulla och man kan läsa och rysa utan att behöva sova med lamporna tända. (Det kan dock bli lite jobbigt när man måste sova med stängt fönster under värmebölja i rädsla för vad som annars hälsar på). Den här boken läste jag för åtskilliga år sedan.

Slim är på rymmen, efterlyst för mord. Men vad omgivningen inte vet är att farbrodern som han mördat inte är vad han utgett sig för utan ett ”troll”. En varelse som utger sig för att vara människa men som inte är det utan sprider död och lidande omkring sig och ytterst få människor kan se igenom deras mänskliga fasad. Slim hör till dem som kan se ondskan bakom masken och till slut kan han inte bara se på utan måste försöka avvärja hotet.

2 kommentarer:

Maria sa...

Kingsolver vann föresten årets Orange prize med sin nya roman

Martina sa...

Skymningögon är min favorit av Koontz. jag gillar verkligen upplägget han har i den.