tisdag 23 februari 2010

Bästa låtarna, filmerna och böckerna om vintersport!

Elin och Siska kan ju ingenting om sport. Ändå har dom krystat fram flera vintersportslåtar, en film och en bok till er. Gud vad dom är schyssta! Bilden till vänster är ritad av Loka Kanarp


Låtar om vintersport

Nu tar vi dom - Håkan Södergren och Hockeylandslaget
Den här låten fick vi sjunga på varenda sångstund i grundskolan. Alla killar sjöng det där H-O-C-K-E-Y hockey, med extra mörk röst. Vilket gjorde att det lät jättekonstigt eftersom dom var ungefär 9 år. Jag kan fortfarande hela utantill, dock har jag väldigt sällan användning för denna kunskap. Förutom nu då!
/Siska

Markoolio - Vi drar till fjällen
På något sätt känns det så självklart att Markoolio gör en låt om att åka till fjällen, supa och ragga och åka skidor.


En film om vintersport

Youngblood
Jag såg nästan hela den här hockeyfilmen förra åren. Varför jag inte såg den tidigare är en bra fråga, för alla hunks från 80-talet är med. Patrick Swayze, Rob Lowe, Keanu Reeves (ja han är kanske ingen hunk) - alla är med. Så handlar det om hur jobbigt det är att spela hockey när man är en reko kille som Rob Lowe, hur krångligt det är med kärlek och så spelas det en massa ishockey. Om jag minns rätt (det är inte säkert att jag gör det) så är det mycket naket ifrån omklädningsrummet och någon obehaglig initiationsrit.
/Elin

Bok med skridskor i!

Pärlor och patroner - Loka Kanarp
I Loka Kanarps underbara Pärlor och patroner kan man bland annat läsa om Tonya Haring. Ni vet hon skridskoprinsessan som fixade så hennes värsta motståndare blev nedslagen. Är man itne intresserad av konståkning ska man ändå läsa albumet eftersom det är typ superbäst!

Har ni några tips på låtar, filmer och böcker om vintersport?

4 kommentarer:

Patrik Centerwall sa...

Lite vintersport förekommer väl i Tove Janssons "Trollvinter"? Annars åks det ju väldigt mycket skridskor i Jerker Viborgs "Svart krabba".

Sedan kommer jag, obehagligt nog, ihåg någon gammal slagdänga som hette "De e bar' å åk" från 70-talet.

Sara BE sa...

Räknas låten Snow Camping av Laura Veirs?

jenny sa...

Även Pernilla Wiberg har ju lämnat sitt bidrag till vintersportssångboken, tror jag. Men det är inte min huvudpunkt med det här inlägget: Elin, vad menar du, Keanu Reeves ingen hunk?! Han var ju snyggast! Eller menar du hunk som i lite inte-så-snygg-längre-bara-enligt-åttiotalsstandard-snygg? Fär i så fall håller jag med!

ELEGANSEN sa...

Svårt ämne det här.

Låt om vintersport:
På den gamla norska indiesamlingen "Cafe Superstar Beat Vol.1" var den bästa låten "Mountain Code 9" med Skistar, en låt med gitarrer+trummaskin som handlar om att åka skidor. Håller faktiskt ovanligt bra än idag.
http://www.discogs.com/Various-This-Is-The-Cafe-Superstar-Beat-Vol-1/release/557137

Film om vintersport:
George Roy Hills "Slap shot" med Paul Newman. Humoristiskt hockeyvåld. Kanske den bästa hockeyfilmen i mannaminne?

Bok om vintersport:
Johan Unenges Hcg-böcker om kidsen som åker skidor/snowboard/whatever ("Gul snö" etc) är ju ovanligt humoristiska på det rätta sättet.