onsdag 24 februari 2010

Botkyrka bibliotek gästbloggarVi har bett olika biblioteksbloggar gästblogga hos oss. Idag berättar Botkyrka bibliotek om sina häftiga bloggar. Gå in och kolla på dom så får ni massa roliga tips. Både om man är vanlig dödlig och om man är bibliotekarie. Kul!

Botkyrka bibliotek gästbloggar

Vad är Botkyrka bibliotek? Botkyrka är en kommun som ligger söder om Stockholm. Där finns sex bibliotek: Tumba, Vårsta, Tullinge, Hallunda, Alby och Fittja.

Botkyrka bibliotek på webben då? Vi finns både på Facebook och Twitter men mest i bloggosfären. En biblioteksblogg kan man förstås ha till mycket. Man kan göra roliga undersökningar, tipsa om saker, göra intervjuer med känt folk och lägga upp fina bilder eller spännande diagram. Man kan skriva om litteratur och film. Vi på Botkyrka bibliotek har inte mindre än två bloggar för att kunna vara så breda som ett biblioteks verksamhet är och ge en maximal service till Botkyrkas invånare: Unga Botkyrka och Botkyrka Bibliotek. Ytterligare en är i planeringsstadiet.

Unga Botkyrka har funnits sedan december 2007 och i den hittar du texter om ungdomsböcker, musik, filmer och evenemang med ungdomar som målgrupp. Det första inlägget i ungdomsbloggen tipsade om Joyce Carol Oates bok Foxfire och den största delen av inlägg i Unga Botkyrka utgörs kanske just av boktips. Det är kanske också de inlägg som uppskattas mest av Unga Botkyrkas läsare. Till exempel har det inlägg där vi skriver om Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer lika många besök som resten av bloggens inlägg tillsammans (nästan iaf). Det säger väl kanske mer om Meyers böckers popularitet än om Unga Botkyrka i och för sig.

Bloggen Botkyrka bibliotek har en lite mer vuxen målgrupp än Unga Botkyrka och är lite äldre (pun intended) då den hade premiär redan oktober 2007. I Botkyrka Bibliotek kan man läsa om allt ifrån textilgraffiti (Prova stickning och virkning i workshopen ”Från förspilld kvinnokraft till textil gatukonst”) till samtidspanande kring skräckens segertåg i litteraturen och tv-seriernas arenor till bibliotekens projekt med utlån av dansföreställningar till folks hem i Alby och Fittja.

Eftersom vi är flera personer som sitter på olika bibliotek och skriver, spretar bloggarna åt olika håll. Alla har sina specialintressen, kunskaper och personligheter och det låter vi ofta få lysa igenom. Det lite vildvuxna intrycket blir en viktig del i bloggarnas charm.

Inga kommentarer: