torsdag 4 februari 2010

Litterära samtal med Elin och Siska 41

På lördag är det samernas nationaldag och vi tänkte helt enkelt presentera de bästa böckerna om samer som vi läst. Det visade sig vara lite svårt, här kommer resultatet.Siska har läst Plupp och vårfloden av Inga Borg, men är osäker på vad Plupp är för något.Elin tyckte väldigt mycket om Ida Maria från Arfliden av Ann-Madeleine Gelotte när hon var liten.

Har du läst några bra böcker om samer?

9 kommentarer:

Cecilia Nilson sa...

Ann-Helén Laestadius SMS från Soppero är ju aningen modernare och aktuellare än både Plupp och Ida-Maria. Den finns som pocket hos En bok för alla. Till sommaren kommer uppföljaren: Hej vacker.

Sara BE sa...

Åh, Ida Maria! Jag älskade också den boken - och den bilden!!! "Tyra i 10:an Odengatan" gillade jag nästan ännu mer. "Vi bodde i Helenlund" var också bra.

Plupp är en "osynling" enligt författaren själv:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Plupp

Lappskatteland ska vara bra har jag hört, men inte läst själv:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9146216863

stewe sa...

I absolute sandman volym 3 av gaiman dyker en same oväntat upp. Det är ett grymt lärorikt inslag kring mytologin från norr.

bokbubblan sa...

Åååh vad jag älskade Ida-Maria från Arfliden! Speciellt de tre små-bilderna på varannan sida (tanten som var rik och from men "så snål att hon inte kunde bjuda på en kopp kaffe", "den kedjade kvinnan i stallet", de färgglada skolkritorna i lila och rosa). Jag var helt fixerad vid hennes sätt att rita. Det var så många roliga detaljer i teckningarna. Barnen såg alltid ut som gamla gubbar i ansiktet, lite slitna och härjade. Alltså, jag låter väl helt frälst men jag avgudade de här böckerna och de har givit mig så fin inblick i hur det var förr.
det var mycket lycka i de här böckerna också. De bodde så fint, på sommaren var allt så grönt och illblått och männen spelade dragspel. jag älskar berättarrösten och "tonen" också, man rikigt hör hur Ida-Maria berättar själv!

Anonym sa...

Gerda Helena Lindskog har skrivit en väldigt bra bok om samer i litteraturen (BTJ förlag.)
Där finns massor av lästips!

lisa sa...

jag älskade också ida-maria från arfliden, och uppföljarna!

om samer: barnen från kautokeino (tror jag att den hette). den var väldigt fin har jag för mig.

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Jag hade glömt bort att det fanns fler böcker! Jag gillade också Tyra-boken. Ida Maria från Arfliden var helt magisk, jag tyckte det var så spännande att läsa om hur det var förr i tiden och att dom inte ens hade trosor. /Elin

Anonym sa...

Lappskatteland av Annica Wennström ÄR fantastisk, stark och berörande - om att (åter)finna sin plats på jorden

Jonna sa...

Sampo Lappelill av Zacharias Topelius minns jag från min barndom. Finns tydligen som film också: www.filmdelta/filmer/55596/sampo_lappelill