tisdag 9 februari 2010

Ida och Barack

Vår favvogästbloggare Ida hittar man alldeles snart arbetande på biblioteket i Södertälje. Vi önskar henne LYCKA TILL! Hon har inte bara hunnit packa sitt flyttlass, hon har även läst och bloggat så här bra:

Just nu känns det som att mitt mest utmärkande karaktärsdrag är att jag pratar, läser och tänker på Barack Obama HELA tiden. Alltså det gör jag ju inte, jag bara gör det mer än vad som kanske är sunt men vadå, det måste ju vara bättre än knark väl?
Nåväl, det är något i att Barack Obama faktiskt blev president som är som den vackraste askungesaga, en askungesaga för oss som kanske mer bryr oss om politik än att bli lyckligt gifta. Tänk liksom, han började som socialarbetare! Och han fick sjukt mycket människor att arbeta gratis för förändring, han fick folk att tro på något! Och han verkar så himla smart!

I Det amerikanska löftet har Martin Gelin skrivit en bok om Obamas presidentkampanj men även om USA i allmänhet, hur presidentvalskampanjerna är, hur olika kandidater genom åren har hanterat saker som etnicitet och klass. Och hur Obama löste sånt som tidigare svarta presidentkandidater inte lyckats med. Det är en väldigt intressant och otroligt lättläst bok, det känns som om sidorna fladdrar förbi men att man ändå lär sig massa om USA som man inte visste.
Gelin reser runt i USA och träffar volontärer och journalister som alla ger sina egna versioner av Barack Obama och hur han ändrat deras liv eller sätt att tänka. Det är klart att det är en väldigt positiv bild av Obama och hans presidentvalskampanj men man märker att författaren har försökt tona ner de värsta hyllningskörerna och ansträngt sig för att sätta in Obama i ett sammanhang så att han inte bara blir den där obegripliga karismatiska ledaren som lyckas med allt han gör och vill.

Så ja, den här boken om Barack Obama är också ett måste om du är det minsta intresserad av amerikansk politik eller bara vill läsa något positivt och glatt och gråta lite för att det är så fint att våga hoppas.
/Ida

2 kommentarer:

DanielM sa...

Martin Gelin skall nu kampanja här på hemmaplan med utgångspunkt i http://www.rödgrön.se

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra