fredag 5 februari 2010

Elin kan ingenting om samer

Som man kan lista ut genom att titta på våra litterära samtal den här veckan så har både jag och Siska en stor kulturell lucka kring ämnet samer. Det är pinsamt! Ännu mer pinsamt blir det när Siska åker till Berlin och lämnar mig att snickra ihop en lista på samer i kulturen. Herregud. jag står med huvudet böjt i skam över mina torftiga samekunskaper.

Inte så fräsig musik med sameanknytning

Men det är förfärligt att all musik som jag kommer att tänka på när jag tänker på samer är musik som man spelar på äldreboenden! Någon coolare musik måste det väl finnas?

Den Rockande samen - Vid foten av fjället
Sven Gösta Jonsson åkte land och rike runt i samedräkt och sjöng:
Jag är lapp och jag har mina renar, jag har trolltrummans rytm i mitt blod. Jag kan jojka och hedniska stenar, ser jag ännu där alltid de stod.

Lapp-Lisa
Uppvuxen som jag är i en mycket frireligiös familj så har Barnatro skrålats trettiotusen gånger under min barndom.
Barnatro, barnatro,
till himmelen du är en gyllne bro.
Barnatro, barnatro,
till himmelen du är en gyllne bro.

Jokkmokks Jo
cke
Jag har alltid trott att Jokkmokks Jocke var same, men tydligen har jag haft fel, för han var rallare och inget annat. Tack Wikipedia! Jag tycker ändå att han platsar på min lista, eftersom jag nästan bara har sett honom i samedräkt.
Två filmer om samer som jag inte sett


Eftersom samer lyser med sin frånvaro i alla Star Trek-filmer och i alla romantiska komedier, så har jag inte lyckas se en enda film om samer. Jag borde naturligtvis se dessa:

Varg
Manus av Kerstin Ekman och Peter Stormare som samisk renskötare. Om jag förstår det rätt så handlar det om en varg som river Peters renar och som han dödar och så blir det ett väldigt ståhej.

Vägvisaren
Hoppla, en Oscarsnominerad film! Här mördas en hel samisk familj utav ett rövarband. Den enda överlevande är tonårssonen som tillfångas och tvingas vara deras vägvisare.

Hjälp mig, snälla! Vad finns det mer för musik och film med sameanknytning?

5 kommentarer:

Catarina Lundblad sa...

Mari Boine har gjort många kraftfulla, suggestiva låtar. En av de mest kända är "Gula Gula", som handlar om miljöförstöring. Kolla gärna in www.youtube.com/watch?v=SPf-NGwUO_A&fmt=18

Anonym sa...

Ah, Vägvisaren såg jag t.o.m. två gånger på bio en gång i tiden. Gillade den. Och när det gäller musik har jag alltid varit en stor fan av Mari Boine:
http://www.youtube.com/watch?v=UxXzcF4zMvk
SVT visade ett program för något år sedan om unga band i sameland, både rap och metal, men har inte hört något mer... Vet att det finns några rapcombon i Norge som är på G, men inte något som direkt sticker ut, mer än språkligt, i mitt tycke...
/Magnus Sjöberg

Frida sa...

Jag skrev precis om lite böcker med samiskt innehåll i min blogg, titta in! Sen kan jag tipsa om filmen "Kautokeino - Upproret", med bland andra Persbrandt och Michael Nyqvist.

Marika i Högsbo sa...

Kautokeino - upproret är en ganska ny norsk film, som ska vara bra. Jag har inte sett den själv.

Jonsson sa...

Sofia Jannok för höge bövelen! Hon var ju för tusan grammisnominerad i år, till och med! Mindre känd i Sverige, men egentligen ännu bättre, är Niko Valkeapää.