torsdag 21 maj 2009

5 otroligt intellektuella frågor - idag är Derbydagen och vi smäller till med Fredrik och Mattias!

Idag blir det självklart fotboll på vår blogg eftersom det är DERBYDAGEN. Gud, så spännande! Igår fick ni se Elin och Siska vara hur sportiga som helst och prata om fotbollsböcker - men vi inser ju våra begränsningar och lämnar över till några som verkligen kan det här med fotboll!Fredrik Lundgren är inte bara från Torslanda, han är även GAIS lagkapten och här kan ni läsa vad han har bloggat inför derbyt. Han spelar inte bara fotboll, förresten, han är också imponerande intellektuell! Kolla själva!
1. En bra bok om fotboll du har läst?
Fever pitch av Nick Hornby
2. En bra låt om fotboll?
La Mano De Dios av Rodrigo
3. En bra film om fotboll?
Skruva den som Beckham av Gurinder Chadha
4. En dålig låt om fotboll?
Ciao Ciao Italia (officiell VM-låt 1990 som kanske blev ännu sämre av den svenska insatsen)
5. Om GAIS var en bok, vilken bok skulle det då vara?
Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren


Mattias Göransson är Siskas stora fotbollsboksidol som hon bloggar om titt som tätt. Han skriver inte bara fantastiska ungdomsböcker om fotboll utan har även grundat tidskrifterna Offside och Filter.
1. En bra bok om fotboll du har läst?
Simon Kupers Football Against The Enemy . Uttjatad eller klassiker beroende på vem man frågar – hur som helst var det denna femton år gamla bok som gav startskottet till hela den moderna Nya Fotbollsjournalistiken, där man kan skriva lika initierat, målande och litterärt om fotboll som om något annat ämne.
2. En bra låt om fotboll?
Jag måste säga att den vackraste musiken är när högtalarna på Gamla Ullevi spelar Schytts gamla slagdänga Heja Blåvitt efter att IFK har gjort mål.
3. En bra film om fotboll?
Det finns bara några få sevärda dokumentärer om fotboll, och i princip inga spelfilmer. Den tyska storfilmen Miraklet i Bern är ändå värd att nämna – som den första spelfilm där man lyckats göra själva spelmomenten i filmen trovärdiga, och för dess storslagna ambition att göra ett tårdrypande drama av hela den tyska efterkrigsexistensen genom en skildring av VM-segern 1954.
4. En dålig låt om fotboll?
Öis nyinspelning av Så skönt att vara öisare som Go West -cover till euro-ompa-komp är nog bland det vidrigaste man kan lyssna på. Alla kategorier.
5. Om fotboll var en bok, vilken bok skulle det då vara?
Räddaren i nöden av J D Salinger. Enbart för titelns skull, förstås. För väldigt många människor fungerar fotbollen som en av få trygga konstanter i livet. Livspartners kan komma och gå, barn födas, växa upp och flytta hemifrån, jobb försvinna, vänner få cancer – men varje helg spelar favoritlaget för seger.
Att vi inte har någon spelare från Blåvitt med på bloggen är inget ställningstagande från Högsbo biblioteks sida, vi är oerhört neutrala i denna derbykamp - utan det är bara för att vi inte fick några svar. Så kan det gå. Elin och Siska är oerhört nervösa inför matchen ikväll och lovar att kolla på fotbollen och inte sitta och läsa. Heja bollsport!

Inga kommentarer: