lördag 16 maj 2009

Grymma serier, i dubbel bemärkelse

I veckan var jag och världens bästa praktikant Katrin på Science fiction-bokhandeln och köpte serier (det är vid sådana tillfällen jag ÄLSKAR mitt jobb gränslöst mycket!). Eftersom det kan vara svårt att botanisera i den ogenomträngliga seriedjungeln har jag valt ut några som jag tycker att ni ska kolla in närmare, kära läsare.


Buffy the vampire slayer: Time of your life av Joss Whedon och Karl Moline

Att omarbeta en kulttvserie med en manisk fanklubb är ett riskfyllt projekt. Världens bästa Jess Whedon (skaparen av Buffy, Firefly och nya serien Dollhouse bl.a.) har lyckats med det, med råge. Bra tecknare, mörka men samtidigt roliga avsnitt av den åttonde säsongen (som aldrig blev filmad), precis som tv-serien. Och eftersom Joss inte behövt bry sig om budget så sparas det inte på krutet. I det fjörde albumet hamnar Buffy plötsligt i framtidens New York, där en ny slayer kämpar mot vampyrerna, ledd av sin egen tvillingbror som i sin tur får hjälp av en mycket oväntad person. Som vanligt bra, spännande och med en underliggande svärta.

Eden av Hiroki Endo

En gång i tiden bodde jag i Stockholm och hängde fruktansvärt mycket på Serieteket. Det biblioteket har jag otroligt mycket att tacka för. Där upptäckte jag Sandman, Preacher, Invisibles och massor med andra serier som jag älskar. Dessutom läste jag den postapokalyptiska mangan Eden. En filosofisk och ovanligt vackert tecknad manga som jag verkligen rekommenderad, även för dom som tycker manga kan vara lite svårt och jobbigt.

Gängkrig 145 av Jens Lapidus och Peter Berting

Den här boken satsar jag min bokhylla på att den kommer bli årets mest omtalade svenska seriealbum. Tredje delen i Lapidus Stockholm noir-serie är ett seriealbum och det fungerar MYCKET bra. Peter Berting är en serietecknare med en klassisk stil. De mörka färgerna fungerar bra till Lapidus mörka skildring av Stockholms kriminella värld. Själva historien är rätt lik dom tidigare delarna, det är gäng, kriminalitet, självupptagna män som mest bryr sig om sitt eget rykte och ännu fler män. Helt klart läsvärt men inget mästerverk när det gäller storyn. Men Peter Berting har lyckats teckna ett Stockholm som är sådär härligt som det är när det är mörkt ute och man åker bil med hög musik på Sveavägen. Låna den på biblioteket innan någon våldskåt tonåring lånar den och blir områdets nya gangster.


Desutom köpte vi

Strangers in paradise av Terry Moore (jättebra!)
Appleseed av Shirow Masamune
Othello av Satomi Ikezama
Your and my secret av Ai Morinaga
Priest av Mun-Woo Hyung
Life av Keiko Suenobu
Ronin av Frank Miller (han med Sin city och 300)
Lobo: portrait of a bastich av Keith Giffen
Real av Takehiko Inoue (prisbelönt manga om rullstolsbasket!)
Batman: Arkham asylum av Grant Morrison (en av mina absoluta favoritserieförfattare)

3 kommentarer:

michael sa...

helt seriöst! jag blir helt tagen av er grymt goda smak! jag bodde länge i trakterna av axel dahlströms torg samt att jag hela våren nu har hängt på biblioteket typ en timme varje onsdag på jobbets vägnar, men inte visste jag om denna guldgruva av god smak :)

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Åh! Nu blir vi glada! Vi gillar inte bara bra musik och serier utan även smicker.

michael sa...

Haha! Ja, smicker sitter ju inte helt fel ibland. Helst inte ärligt menat sådant.