onsdag 20 maj 2009

5 otroligt intellektuella frågor - fotboll, fotboll, fotboll!

Har man en gång börjat blogga om fotboll så går det inte att stoppa! Ja, alltså - DERBY! GAIS IFK! IMORGON! Högsbo bibliotek har inga naglar kvar, fördom är nedbitna av all nervositet! Vi MÅSTE ha mera fotboll på bloggen - och idag frågar vi fler supportrar! Vem är intellektuellast? IFK? GAIS? Detta är mer spännande än själva derbyt!


Anders Almgren är ordförande i Supporterklubben Änglarna. Det är alltså Blåvitts supporterklubb, för er som inte fattade det. Man vet ju liksom inte hur insatta ni är i Göteborgs fotbollsvärld. Han är så här intellektuell:
1. Vilken är det bästa bok om fotboll som du har läst?
Svårt. Jag läser sällan böcker om fotboll. Jag har fotbollen som intresse och hobby - att regelbundet dessutom läsa böcker om det skulle bli för mycket. Jag läser mest på historiska eller samhällstillvända teman, ibland dock med koppling det till fotbollskulturen. "Med uppenbar känsla för stil" av Stephan Mendel-Enk, som tar upp manlighetsideal och supporterkultur, var intressant.
2. Vilken är den bästa låten om fotboll som du har hört?
"Snart skiner Poseidon", framförd av 18.000 änglar på påskafton 2009.
3. Vilken är den bästa filmen om fotboll som du har sett?
En dvd med den avgörande matchen mot Dundee United -87. Mycket känsla och nostalgi kopplad till den, som jag i motsats till -82 har personliga minnen från (även om jag inte var på plats). IFK Göteborgs Guldfilm 2007 är också en rysare, liksom SVT:s kröika om VM-94.
4. Vilken är den sämsta låten om fotboll som du har hört?

"Så skönt å va öisare" är verkligen brutalt usel. "Go west", arrangerad med en digital sambaorkester och en fullkomligt hjärndöd rödblå text? Det borde helt ärligt vara straffbart att producera sånt år 2009. Om det finns någon som helst känsla för vad som är okej fotbollsmusik i öisklacken, så lider jag verkligen med honom.
5. Om Blåvitt var en bok, vilken bok skulle den då vara?
Kan bara komma upp med Bibeln, trots jag knappast är religiöst lagd. Men fotbollsföreningarnas Fotbollsförening kan väl bara motsvaras av Böckernas Bok?Robert Lindberg har varit med och skrivit "Förbannade GAIS". Och skriver om GAIS i en massa andra sammanhang. Och var med och grundade Gårdakvarnen, som är en av GAIS supporterklubbar. För er som inte visste det! Nu svarar han på våra intellektuella frågor.
1. Vilken är den bästa bok om fotboll som du har läst?
"Behind the curtain. Travels in eastern europe" Om östeuropeisk fotboll. Oerhört intressant.
2. Vilken är den bästa låten om fotboll som du har hört?
Finns ingen. Flöjtar brukar säga New Order - låten "World in motion" men den är ju kass. Vilket all "fotbollsmusik"tenderar att bli. En helt bedrövlig genre förresten.
3. Vilken är den bästa filmen om fotboll som du har sett?
Jävligt svårt. Precis som med fotbollsmusik så är det få filmer om fotboll som funkar. "ID" är rätt ok. Men det handlar ju snarare om engelsk huliganproblematik. Filmer som renodlat är fotbollsfilmer kan jag inte komma på någon som är bra faktiskt.
4. Vilken är den sämsta låten om fotboll som du har hört?
Här finns det en ocean att häva ur. Skulle vilja säga "Snart slipar vi Poseidons löv" av den där Alme, men den är ju passabel som låt betraktat. Skulle också kunna tänka mig att nypa en hel platta; Jävlaranammas iefkå - platta med lättmjölkspaketet på. Men det får faktiskt bli "Ciao, Ciao Italia" med Galenskaparna/After Shave. Så omåttligt dåligt har det faktiskt aldrig varit sedan dess
5. Om GAIS var en bok, vilken bok skulle dom då vara?
Bibeln


Imorgon blir den mer fotboll och Elin och Siska kommer också att prata fotbollsböcker i veckans litterära samtal. Woohoo!

Inga kommentarer: