söndag 3 maj 2009

Magontsbok med Anna-Karin

Anna-Karin Jakobsson är en av våra absouta favoritbibliotekarier. Det är inte enbart för att hon är väldigt bra på en massa saker om Ben Affleckfilmer utan för att hon dessutom bloggar hemskt bra om böcker. Här tipsar hon om en synnerigen otäck och bra bok om mobbing.

Johanna Nilsson Hon går genom tavlan, ut ur bilden
Hanna är tio år och har en bästa kompis. Karin och hon gör allt tillsammans. Hela sommarlovet har varit fullt av att bygga kojor, att cykla till kiosken och köpa godis och att prata om vilken kille som är sötast i klassen.

När skolan börjar igen på hösten är allt annorlunda. Karin börjar hänga med de tuffa tjejerna i klassen och Hanna får inte vara med. Det är ingen som ens pratar med Hanna, och till och med Katarina som alltid varit ensam förut har fått en bästis. Hanna förstår ingenting och utfrysningen blir bara värre och värre.

Johanna Nilssons debutbok är en riktigt stark bok som verkligen känns på riktigt. Sällan har jag läst andra barndomsskildringar som har samma sanna känsla, för man lever sig verkligen in i Hannas situation och man känner igen alla karaktärer från när man själv gick på mellanstadiet. De coola tjejerna, de tuffa killarna, den utstötta och de mittemellan.

Varning utfärdas för många tårar och ont i magen vid läsning av den här mycket läsvärda boken!

Johanna Nilsson kan man läsa mer om på hennes hemsida och på hennes blogg.

Inga kommentarer: