tisdag 19 maj 2009

Finns det något dåligt med fotboll egentligen?


Fotboll, fotboll, fotboll. Elin och Siska kan inte tänka på annat än fotboll. Här kommer veckans bästa och sämsta-lista. Hur vi än tänkte så kunde vi inte komma på något som var speciellt dåligt med fotboll, så denna veckan ger vi er två bra böcker om fotboll och tre bra fotbollsfilmer. Här kommer dessa tips:


Fotbollsböcker med Siska

Proffsdrömmar, Matchhjältar och Slutspel av Mattias Göransson
Jag ÄLSKAR Mattias Göranssons böcker om fotbollskillarna Johan och Micke som spelar fotbolls och tränar i Majorna. Jag har skrivit om dom förut och nu gör jag det igen. Micke är talangen och Johan är den där som tränar och tränar och tränar. Och allt i Göteborg! Även om jag ibland hoppar över matchreferaten så är det oliiiiiiiiiiiiidligt spännande. Det är Gothia cup, allsvenskan och annat spännande. Bästa böckerna om sport och unga killar som man håller på hela tiden. Dessutom får man lära sig offsideregeln. Bra att kunna! På torsdag svarar dessutom Mattias Göransson på våra 5 otroligt intellektuella frågor. JIPPI!

I skuggan av San Siro - Martin Bengtsson
Jag har aldrig riktigt förstått hur folk kan bli sådär besatta av något att dom bara ägnar sig åt det och aldrig gör annat som att titta på tv i två timmar utan att se mer än 5 minuter av något program. Hur som, det kunde Martin Bengtsson, i hans självbiografi beskriver han hur han börjar tokträna 9 år gammal och sen gör det i princip non stop med mål att bli fotbollsproffs. Vilket han såklart blir. Härligt spännande och deprimerande på en gång!
/Siska

Fotbollsfilmer med Elin
Min absoluta fotbollsfavoritfilm är Skruva den som Beckham. Den är fantastisk och jättebra och handlar om en massa bra grejer förutom fotboll då. Den handlar om två tjejers vänskap, om att vara kär i samma kille som sin bästis och om att få göra det man vill. Filmen handlar om Jess som har indiska föräldrar, men växer upp i England. Hennes föräldrar vill att hon ska vara en stillsam indiska, men hon vill bara spela fotboll och bli lika bra som Davis Beckham.

Fever pitch är en annan mycket bra fotbollsfilm, eftersom den handlar om Arsenal och kärlek. Nu var det förskräckligt längesedan jag såg den – så jag kan bara skriva några vaga rader om att den handlar om en man som älskar Arsenal och som blir kär i en tjej som inte gillar fotboll lika mycket. Men hallå – den är baserad på en bok av Nick Hornby och Colin Firth spelar huvudrollen och han brukar ju vara med i alla romantiska komedier som jag i hemlighet älskar – så det är två säkra tecken på att den är värd att se.

Mitt sista fotbollsfilmstips är en film om huliganer som heter I.D. Den handlar om några engelska poliser som går undercover och ska infiltrera ett huligangäng. För att de ska nå status bland huliganerna och nå den innersta kärnan så måste de ge sig hän och vara väldigt övertygande i sina roller som huliganer. Det blir ytterst obehagligt med en massa våld, sprit och droger och till sist vet man inte vem som är god och vad som är ett spel . Jag minns att jag tyckte avslutningsscenen var oerhört oerhört otäck.
/Elin

Vilka är dina bästa (och sämsta) böcker, filmer och låtar om fotboll?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Som nämnts av er plattvändare så är "Förbannade GAIS" av Lindberg & Persson en förbannat bra bok.

Anonym sa...

Håller med Siska om Mattias Göranssons böcker - det bästa som hänt i genren på oerhört länge. Och håller med Elin om Skruva den som Beckham.
Om jag ska säga något själv så tycker jag detta är en av de bästa fotbollslåtarna genom tiderna:
http://www.youtube.com/watch?v=Kx6oMcpw9Ik
/Magnus Sjöberg

michael sa...

På bra böcker sidan får man enligt mig inte glömma "Fotball Factory" av John King och inte heller Bill Bufords "Bland Huliganer"

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Magnus, det var du som fick mig att läsa Göransson när du en gång beklagade dig över att bibliotekarier aldrig läser sportböcker. Och GRYM låt!

Michael, jag känner på mig att Bland huliganerna snart kommer nämnas i ett litterärt samtal på bloggen...

/Siska