måndag 3 augusti 2009

Barnbrottslingar och mediedrev

Här kommer ett filmtips som kanske inte passar en kväll när man vill se en lättsam film och bli lite upprymd, då kan ni se den här i stället. Nä, detta handlar om en film som griper tag och som skakar om – Boy A .

I Boy A möter vi en kille som precis har blivit utsläppt från att ha suttit på ungdomsanstalt i fjorton år efter att ha begått ett hänsynslöst dåd. Nu ska han tillbaka ut i samhället och ska få ett normalt liv, en ny identitet och en ny start. Jack, som blir hans nya namn, får mycket bra hjälp av sin övervakare som stöttar honom. Jack får ett hem, ett jobb, vänner, flickvän - men brottas med känslan av att inte vara sann, att vara en lögn och tyngs av minnen och skuld. Han jagas också av rädslan av att någon ska avslöja honom och se vem han är, samtidigt som han inte vill ljuga införde han älskar. I återblickar rullas historien kring Jacks bakgrund upp.
Det här är en rysligt stark och hyfsat deprimerande film. Den brottas med stora moraliska frågor om att ge någon en andra chans, om man kan bli förlåten, om varför oerhörda brott sker och om skuld. Skådespelarinsatserna är lysande, Andrew Garfield som spelar Jack visar oss en skör, vilsen och osäker ung man, som lär sig vuxenvärlden för första gången.
Läs också Gita Serenys intressanta bok Ohörda rop, som handlar om Mary Bell – en flicka som när hon var elva mördade två barn. En grymt bra bok där Sereny letar svar på hur detta kunde hända.

1 kommentar:

michael sa...

Boy A var utan tvekan en av förra årets bästa filmer!